Τουρισμός: Το plan B για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων ενεργοποιούν οι τράπεζες

Το plan B για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, ενεργοποιούν οι τράπεζες, μετά την πρόωρη "αυλαία" για την τουριστική σεζόν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι προσδοκίες των τραπεζών για την πορεία του τουρισμού στον "αστερισμό του Covid" επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια, οδηγώντας σε ενίσχυση των μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και συνολικά των 320.000 εργαζόμενων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το τουριστικό προϊόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, ο τζίρος της τουριστικής σεζόν του 2020 αναμένεται ότι θα ανέλθει μόλις στο 20% του 2019 και θα χρειαστεί μια διετία για να επανέλθει στα δεδομένα της περυσινής χρονιάς. Ειδικότερα, το 2021 αναμένεται άνοδος του τζίρου στο 50% - 65% του 2019 και το 2022 να επιτευχθεί ισορροπία με τα μεγέθη του κύκλου εργασιών του τουρισμού το 2019.

Με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή, ο τουρισμός θα διανύσει μία δύσκολη τριετία, που θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά θα συμπαρασύρει κυρίως κλάδους όπως των κατασκευών (επεκτάσεις και ανακαινίσεις ξενοδοχείων) και τροφοδοσίας και εξοπλισμού ξενοδοχείων και μονάδων μαζικής εστίασης.

Η επιβεβαίωση των δυσμενών σεναρίων για τον τουρισμό αναγκάζει τις τράπεζες να κινηθούν πιο "επιθετικά" για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται και των εργαζόμενων σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρούν ήδη σε συμφωνίες με τουριστικές και "εξαρτώμενες" επιχειρήσεις για την αναστολή πληρωμής δόσεων κεφαλαίου σε υφιστάμενα δάνεια, όχι μόνο για το 2020 αλλά και για το 2021. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι συμφωνίες με τους πελάτες προβλέπουν και την μη πληρωμή των τόκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και πολύ ευρύτερα, περιλαμβάνοντας ακόμη και συνταξιούχους εκτός λίστας ΚΑΔ του Υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις και αναστολές πληρωμών δανείων, ενώ εντείνουν τις προσπάθειες για την ένταξη των πελάτων αυτών στο πρόγραμμα "γέφυρα" (κρατική επιδότηση των στεγαστικών δανείων, για τρία τρίμηνα, η οποία φτάνει έως και 90% της μηνιαίας δόσης).

Υπενθυμίζεται ότι την γενικευμένη στήριξη στον τουρισμό με "πακέτο" μέτρων 750 εκατ. ευρώ, είχε ανακοινώσει ήδη από τον Μάιο η Eurobank. Τα μέτρα περιλαμβάνουν "πάγωμα" των δόσεων κεφαλαίου δανείων μέχρι τις 31.12.2021 για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα στις 31.12.2019, χορήγηση των κεφαλαίων κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αλλά και για την επανεκκίνηση το 2021, και συνέχιση της χρηματοδότησης εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Το τελειωτικό χτύπημα

Οι επιπτώσεις για τον τουρισμό εξαιτίας του Covid-19 θα είναι μεγαλύτερες του αρχικώς αναμενόμενου, με τις τράπεζες να ενισχύουν την "ομπρέλα" προστασίας ειδικά σε περιοχές όπως η Κρήτη όπου το 70% - 80% του πληθυσμού ζει από τον τουρισμό, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και τα Επτάνησα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι κρίσιμος για την μετέπειτα πορεία του τουρισμού θα είναι ο Νοέμβριος, με τις εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Κανονικά τον Νοέμβριο, οι ξενοδόχοι θα έδιναν στις τράπεζες τα στοιχεία για την τουριστική σεζόν, τα οποία πλέον έχουν προεξοφλήσει οι τελευταίες εξελίξεις που κλείνουν ουσιαστικά την σεζόν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για το ντόμινο ακυρώσεων πακέτων διακοπών μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών όσους επιστρέφουν από Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο και την ταξιδιωτική οδηγία της Ολλανδίας που έβαλε σε "πορτοκαλί" λίστα τα ελληνικά νησιά, επιβάλλοντας καραντίνα 10 ημερών στους τουρίστες που επιστρέφουν από διακοπές στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η βρετανική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, μετά τη Γερμανία, για τον ελληνικό τουρισμό: την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 17 Οκτ 2020 | 09:36

Σε ποιους και πότε θα χαρίζει δανεικά το δημόσιο - Στις "κόκκινες" περιοχές λόγω κορονοϊού

Ζεστό χρήμα ρίχνει το ΥΠΟΙΚ στις περιοχές που είναι στην κατηγορία 4 λόγω κορονοϊού. Πότα θα χαρίζονται δανεικά.

ΜΙΑ ΜΟΙΡΑΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 14 Οκτ 2020 | 13:37

Πέθανε ο τελευταίος γόνος της οικογένειας των ξενοδοχείων Αμαλία: Η τραγική ιστορία μιας μεγάλης οικογένειας

Η μοίρα είχε σημαδέψει την οικογένεια που με την παρουσία της σφράγισε τον ελληνικό τουρισμό.

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ 13 Οκτ 2020 | 16:23

ΔΝΤ: Ο κορονοϊός "σκότωσε" τον ελληνικό τουρισμό - Ύφεση 9,2% το 2020

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τον τουρισμό και την ύφεση στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 12 Οκτ 2020 | 08:07

Ποιοι και πώς θα πάρουν χαμηλότοκα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ - Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις

Ως τις 26 Οκτωβρίου πρέπει να υποβληθεί η οριστική αίτηση των επιχειρηματιών για τα χρήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Οκτ 2020 | 08:59

Σε ποιες επιχειρήσεις μπορεί να μειωθεί το ενοίκιο τον Οκτώβριο - Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

Οι κλάδοι στους οποίους για τον μήνα Οκτώβριο επιτρέπεται η μείωση του ενοικίου κατόπιν συμφωνίας του εκμισθωτή με τον μισθωτή.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 08 Οκτ 2020 | 08:13

Ρυθμίσεις "ανάσα" για τις οφειλές στην εφορία ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας- 12 άτοκες η 24 έντοκες δόσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις του 2021 για τα χρέη στην εφορία- Τι θα ισχύσει για τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.

ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΜ 06 Οκτ 2020 | 10:54

Πάτρα: Φθορές από αγνώστους σε τράπεζες και σε υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Οι δράστες προκάλεσαν φθορές στις προσόψεις δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 01 Οκτ 2020 | 08:27

Τέταρτος γύρος "δωρεάν" χρήματος 500 εκατ. ευρώ - Το νέο πακέτο του υπουργείου Οικονομικών

Μέσω του 4ου γύρου θα πέσουν στην αγορά περίπου 500 εκατ. ευρώ και από αυτά, εκτιμάται ότι τα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ θα είναι "χάρισμα".

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ 30 Σεπ 2020 | 09:52

Τερματίζει η TUI Ολλανδίας τη σεζόν σε Ρόδο, Κω και Κρήτη

Η TUI Netherlands ακυρώνει το πρόγραμμα των ταξιδιών σε Κρήτη, Κω και Ρόδο για την καλοκαιρινή περίοδο 2020.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 29 Οκτ 2020 | 23:08

Λαγκάρντ: "Η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση για να σωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία"

Η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΕΕ 29 Οκτ 2020 | 15:42

"Ψωνίζω στη γειτονιά" μια πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς

Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 29 Οκτ 2020 | 12:21

Κορονοϊός: Κλείνουν εκτάκτως τα καταστήματα την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

Τα καταστήματα την Κυριακή 1 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά, παρά το ότι ο νόμος προβλέπει ότι αυτή είναι μία από τις Κυριακές του χρόνου που θα ανοίγουν.

ΒΟΥΤΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ 20 ΜΟΝΑΔΕΣ 29 Οκτ 2020 | 11:55

Καταρρέει το Χρηματιστήριο λόγω κορονοϊού- Βουτιά πάνω από 4%

Ο φόβος ενός νέου lockdown λόγω κορονοϊού οδηγεί σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο