Τραπεζική «βουτιά» στο Χρηματιστήριο υπό το φόβο των στρες-τεστ

Βαριές απώλειες υφίστανται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών για δεύτερη συνεχή ημέρα.

trapeziki-boutia-sto-xrimatistirio-upo-to-fobo-twn-stres-test
SHARE THIS
0
SHARES

Βαριές απώλειες υφίστανται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών για δεύτερη συνεχή ημέρα στον απόηχο του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών αλλά και της επιμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα αξιολόγηση του ενεργητικού των ελληνικών ιδρυμάτων (AQR).

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης κινείται αρνητικά κατά 1,44%, μετά τη «βουτιά» 4.06% που καταγράφηκε τη Δευτέρα. Πτώση και στις τραπεζικές μετοχές, με την Alpha να χάνει 10,23%, την Attica 8,47%, την Εθνική 5,67%, την Πειραιώς 8,98% και την Eurobank 2,51%.

Η σημερινή πτώση αποδίδεται εν μέρει στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, η ΕΚΤ φέρεται να τοποθετεί την έναρξή τους τον Φεβρουάριο του 2018 με στόχο αυτά να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2018, πριν λήξη δηλαδή το ελληνικό πρόγραμμα.

Πιέσεις επενδυτική ψυχολογία φαίνεται πως ασκεί και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι τα υψηλά ποσοστά του FDP και η διαφαινόμενη προοπτική να εισέλθει σε κυβερνητικό συνασπισμό με τον κ. Μέρκελ είναι πιθανόν να θέσει προσκόμματα στο ελληνικό πρόγραμμα και θα καθυστερήσει την αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι το FDP έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του Grexit, είναι αντίθετο στα σχέδια ρύθμισης - ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ υποστηρίζει το μοντέλο της σκληρής λιτότητας. Σκληρή είναι η στάση του και σε άλλα ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη χώρα μας όπως το προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι διεθνείς οίκοι όπως η Morgan Stanley εκτιμούν ότι η παρουσία του FDP στην κυβέρνηση θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη από ό,τι στη Γερμανία.

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι κερδίζουν έδαφος οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες, που πιθανότατα να οδηγεί και σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση.

Ενδεικτική είναι πάντως η δήλωση που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι, στην οποία δεν τάχθηκε και εκείνος υπέρ της διασφάλισης της βιωσιμότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook