Τρεις μέρες μόνο: Οι 10 υποχρεώσεις σε εφορία και ταμεία μέχρι τέλος του χρόνου - Πάνω από 1 δισ. ευρώ

Τρεις και σήμερα για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1 δις. ευρώ και μάλιστα εν μέσω καραντίνας.

Τρεις και σήμερα για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και μάλιστα εν μέσω καραντίνας.

Μπορεί η πανδημία να έχει οδηγήσει σε μετάθεση ή αναστολή σειράς υποχρεώσεων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το καλάθι με τις εκκρεμότητες που πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου έχει μείνει άδειο. Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις των ρυθμίσεων για όσους δεν ανήκουν στην κατηγορία των "υποχρεωτικά κλειστών" αλλά και ο ΦΠΑ μηνός Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Επίσης, εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή μιας σειράς φορολογικών δηλώσεων. Πρώτον, κλείνει το "παράθυρο ευκαιρίας" για την επανένταξη στις 100 ή στις 120 δόσεις για όσους το έχασαν μέσα στην πανδημία.

Δεύτερον, πρέπει να κατατεθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις για όσους απέκτησαν αναδρομικά εισοδήματα όπως επίσης και οι δηλώσεις των κληρονόμων σε περίπτωση θανάτου συγγενικού προσώπου.

Και τρίτον, εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης διεκδίκησης αποζημίωσης από όσους ιδιοκτήτες υπέστησαν κούρεμα στο ενοίκιο που εισπράττουν κατά τον μήνα Νοέμβριο. Θα είναι η πρώτη φορά που οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εισπράξουν αποζημίωση σε χρήμα και όχι υπό μορφή επιστροφής φόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη λοιπόν και χωρίς τα τέλη κυκλοφορίας ή την κατάθεση των πινακίδων -οι δύο δημοφιλέστερες υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου έχουν μετατεθεί για το τέλος Φεβρουαρίου- ακόμη και χωρίς το… τρέξιμο για τις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών που έχουν παραταθεί επίσης μέχρι τις 26/02, ακόμη και χωρίς την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών που έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος του 2020 αλλά πήρε παράταση έως 31/03, οι τελευταίες εργάσιμες του 2020 παραμένουν εξαιρετικά "γεμάτες" με συνολικά 10 υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν:

1. Πληρώνεται η 6η από τις συνολικά 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η φετινή υποχρέωση ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου. Μόνο η 6η δόση, αντιστοιχεί σε ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ και φυσικά δεν υπάρχει καμία αναστολή πληρωμής ούτε καν για τους πληττόμενους.

2. Πληρώνεται η 4η από τις 6 δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ ο οποίος επίσης λήγει τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για οικονομική υποχρέωση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει αναστολή για κανέναν.

3. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία οφείλουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου.

4. Όσοι θέλουν να ανακτήσουν το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων που έχασαν λόγω της πανδημίας, έχουν τέσσερις ημέρες περιθώριο για να κάνουν την αίτηση στην ειδική πλατφόρμα my business support και στη συνέχεια να πληρώσουν μια δόση είτε μέσω e-banking είτε μέσω τράπεζας. Το ίδιο ισχύει για τις ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία αρκεί οι 100 ή 120 δόσεις να έχουν χαθεί στο διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

5. Οι δόσεις των ρυθμίσεων θα πρέπει να καταβληθούν κανονικά από όσους επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα δεν έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα της αναστολής. Για όσους δικαιούνται αναστολής, η δόση του Δεκεμβρίου θα προστεθεί στο τέλος της κάθε ρύθμισης.

6. Μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η δήλωση COVID μηνός Νοεμβρίου μέσω της οποίας θα γνωστοποιηθεί στις φορολογικές αρχές το κούρεμα του ενοικίου κατά 40%. Μόνο έτσι ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει στον τραπεζικό του λογαριασμό το 50% της απώλειάς του (σ.σ δηλαδή για 1000 ευρώ ενοίκιο το οποίο κουρεύτηκε κατά 400 ευρώ, θα εισπράξει 200 ευρώ)

7. Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων προκειμένου να γνωστοποιηθεί στις φορολογικές αρχές η είσπραξη αναδρομικών εισοδημάτων. Το 2021, λόγω παραγραφής, η ΑΑΔΕ θα ρίξει μεγάλο βάρος στο να ελεγχθούν όσοι "ξέχασαν" να δηλώσουν τα αναδρομικά που εισπράχθηκαν το 2015.

8. Εκπνέει στις 31/12 και η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τους κληρονόμους. Αφορά στην αποτύπωση των εισοδημάτων όσων απεβίωσαν μέσα στο 2019.

9. Όσοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν το 2020 βάσει τεκμηρίων, έχουν λίγες ημέρες περιθώριο να κάνουν κάποιες ενέργειες για να γλιτώσουν από την έξτρα φορολόγηση (σ.σ δωρέες σε χρήμα κλπ, κινήσεις που πρέπει να γίνονται μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους)

10. Στις 30/12 λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στα νομικά πρόσωπα και όσους πληρώνουν προκαταβολή φόρου, να κάνουν την τροποποιητική δήλωση προκειμένου να τύχουν μειωμένης προκαταβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

83.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 12 Ιουλ 2021 | 07:24

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Περί τα 74 εκατ. ευρώ σε 83.000 περίπου δικαιούχους θα καταβληθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ την από σήμερα, 12 Ιουλίου.

ΟΧΙ ΝΕΑ LOCKDOWN 10 Ιουλ 2021 | 21:12

Ιταλία-G20: Πρέπει να αποφύγουμε την επιβολή νέων περιορισμών λόγω της πανδημίας

O κόσμος πρέπει να αποφύγει να επιβάλει νέους περιορισμούς στη ζωή των ανθρώπων για να καταπολεμήσει την πανδημία, δήλωσε o Ιταλός υπ. Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Ιουλ 2021 | 17:40

ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές συντάξεις - Οι ημερομηνίες

Οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Ιουλ 2021 | 10:58

Πληρωμές με κάρτες: Εκπτώσεις φόρου, "δώρα" αλλά και πρόστιμα - Τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022

Οι επτά άξονες της μεταρρύθμισης στις πληρωμές με κάρτες. Πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις φόρου κατά 30% για όσους κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ 07 Ιουλ 2021 | 19:09

Εκπτωση εισοδήματος 30% σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές δαπάνες

Εκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 30% των ηλεκτρονικών δαπανών απόκτησης αγαθών και υπηρεσιών

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ 06 Ιουλ 2021 | 09:36

Πληρωμές με κάρτα: Για ποιους έρχονται "δώρα" και φοροαπαλλαγές

Το οικονομικό επιτελείο βλέπει στην αλλαγή συνήθειας των καταναλωτών μια "ευκαιρία" για τόνωση των φορολογικών εσόδων.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Ιουλ 2021 | 11:48

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πότε καταβάλλεται - Αναλυτικά όλες οι πληρωμές από 5 έως 9 Ιουλίου

Οι ημερομηνίες για την αποζημίωση ειδικού σκοπού - Συνολικά από 5 έως 9 Ιουλίου θα καταβληθούν περίπου 104 εκατ. ευρώ σε περίπου 157.500 δικαιούχους.

ΣΕ 130 ΧΩΡΕΣ 02 Ιουλ 2021 | 11:17

Ιστορική απόφαση: Οι πολυεθνικοί κολοσσοί θα πληρώνουν ελάχιστο φόρο 15%- 1,5 δις το χρόνο τα κέρδη για την Ελλάδα

Πηγή πρόσθετων φορολογικών εσόδων μπορεί να αποτελέσει για την Ελλάδα η απόφαση των 130 χωρώ,ν για κατώτατο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%.

15%» ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ 01 Ιουλ 2021 | 20:46

ΟΟΣΑ: "Ιστορική" συμφωνία 130 χωρών για τη φορολόγηση των πολυεθνικών και των τεχνολογικών κολοσσών

Υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ η μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών

ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 30 Ιουν 2021 | 13:55

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ και ποιοι θα απαλλαγούν τελείως [παραδείγματα]

Πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ έως και 50%, ενώ αρκετοί θα απαλλαγούν τελείως

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ 4-4,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ 28 Ιουν 2021 | 08:47

Φορολογικός "Γολγοθάς" 18 μηνών: Πληρωμές κάθε μήνα για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας, οφειλές

Από τον Σεπτέμβριο, θα αρχίσουν οι διπλές δόσεις ανά μήνα καθώς εκτός από εισόδημα θα πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ ενώ ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας "φωτιά" με την τριπλή υποχρέωση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ 11 Ιουλ 2021 | 10:17

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώνουν περισσότερα δημοτικά τέλη-Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις

Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις των δημοτικών τελών

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Ιουλ 2021 | 10:58

Πληρωμές με κάρτες: Εκπτώσεις φόρου, "δώρα" αλλά και πρόστιμα - Τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022

Οι επτά άξονες της μεταρρύθμισης στις πληρωμές με κάρτες. Πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις φόρου κατά 30% για όσους κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές.