Τρεις μέρες μόνο: Οι 10 υποχρεώσεις σε εφορία και ταμεία μέχρι τέλος του χρόνου - Πάνω από 1 δισ. ευρώ

Τρεις και σήμερα για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1 δις. ευρώ και μάλιστα εν μέσω καραντίνας.

Τρεις και σήμερα για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και μάλιστα εν μέσω καραντίνας.

Μπορεί η πανδημία να έχει οδηγήσει σε μετάθεση ή αναστολή σειράς υποχρεώσεων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το καλάθι με τις εκκρεμότητες που πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου έχει μείνει άδειο. Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις των ρυθμίσεων για όσους δεν ανήκουν στην κατηγορία των "υποχρεωτικά κλειστών" αλλά και ο ΦΠΑ μηνός Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Επίσης, εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή μιας σειράς φορολογικών δηλώσεων. Πρώτον, κλείνει το "παράθυρο ευκαιρίας" για την επανένταξη στις 100 ή στις 120 δόσεις για όσους το έχασαν μέσα στην πανδημία.

Δεύτερον, πρέπει να κατατεθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις για όσους απέκτησαν αναδρομικά εισοδήματα όπως επίσης και οι δηλώσεις των κληρονόμων σε περίπτωση θανάτου συγγενικού προσώπου.

Και τρίτον, εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης διεκδίκησης αποζημίωσης από όσους ιδιοκτήτες υπέστησαν κούρεμα στο ενοίκιο που εισπράττουν κατά τον μήνα Νοέμβριο. Θα είναι η πρώτη φορά που οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εισπράξουν αποζημίωση σε χρήμα και όχι υπό μορφή επιστροφής φόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη λοιπόν και χωρίς τα τέλη κυκλοφορίας ή την κατάθεση των πινακίδων -οι δύο δημοφιλέστερες υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου έχουν μετατεθεί για το τέλος Φεβρουαρίου- ακόμη και χωρίς το… τρέξιμο για τις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών που έχουν παραταθεί επίσης μέχρι τις 26/02, ακόμη και χωρίς την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών που έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος του 2020 αλλά πήρε παράταση έως 31/03, οι τελευταίες εργάσιμες του 2020 παραμένουν εξαιρετικά "γεμάτες" με συνολικά 10 υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν:

1. Πληρώνεται η 6η από τις συνολικά 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η φετινή υποχρέωση ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου. Μόνο η 6η δόση, αντιστοιχεί σε ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ και φυσικά δεν υπάρχει καμία αναστολή πληρωμής ούτε καν για τους πληττόμενους.

2. Πληρώνεται η 4η από τις 6 δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ ο οποίος επίσης λήγει τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για οικονομική υποχρέωση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει αναστολή για κανέναν.

3. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία οφείλουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου.

4. Όσοι θέλουν να ανακτήσουν το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων που έχασαν λόγω της πανδημίας, έχουν τέσσερις ημέρες περιθώριο για να κάνουν την αίτηση στην ειδική πλατφόρμα my business support και στη συνέχεια να πληρώσουν μια δόση είτε μέσω e-banking είτε μέσω τράπεζας. Το ίδιο ισχύει για τις ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία αρκεί οι 100 ή 120 δόσεις να έχουν χαθεί στο διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

5. Οι δόσεις των ρυθμίσεων θα πρέπει να καταβληθούν κανονικά από όσους επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα δεν έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα της αναστολής. Για όσους δικαιούνται αναστολής, η δόση του Δεκεμβρίου θα προστεθεί στο τέλος της κάθε ρύθμισης.

6. Μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η δήλωση COVID μηνός Νοεμβρίου μέσω της οποίας θα γνωστοποιηθεί στις φορολογικές αρχές το κούρεμα του ενοικίου κατά 40%. Μόνο έτσι ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει στον τραπεζικό του λογαριασμό το 50% της απώλειάς του (σ.σ δηλαδή για 1000 ευρώ ενοίκιο το οποίο κουρεύτηκε κατά 400 ευρώ, θα εισπράξει 200 ευρώ)

7. Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων προκειμένου να γνωστοποιηθεί στις φορολογικές αρχές η είσπραξη αναδρομικών εισοδημάτων. Το 2021, λόγω παραγραφής, η ΑΑΔΕ θα ρίξει μεγάλο βάρος στο να ελεγχθούν όσοι "ξέχασαν" να δηλώσουν τα αναδρομικά που εισπράχθηκαν το 2015.

8. Εκπνέει στις 31/12 και η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τους κληρονόμους. Αφορά στην αποτύπωση των εισοδημάτων όσων απεβίωσαν μέσα στο 2019.

9. Όσοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν το 2020 βάσει τεκμηρίων, έχουν λίγες ημέρες περιθώριο να κάνουν κάποιες ενέργειες για να γλιτώσουν από την έξτρα φορολόγηση (σ.σ δωρέες σε χρήμα κλπ, κινήσεις που πρέπει να γίνονται μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους)

10. Στις 30/12 λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στα νομικά πρόσωπα και όσους πληρώνουν προκαταβολή φόρου, να κάνουν την τροποποιητική δήλωση προκειμένου να τύχουν μειωμένης προκαταβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΤΟΥΣ ΠΗΔΗΞΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ" 12 Ιαν 2021 | 13:56

Απίστευτη παραδοχή Πολάκη: Χάσαμε τις εκλογές γιατί γαμ@@@ τη μεσαία τάξη [βίντεο]

Η ερμηνεία Πολάκη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ 11 Ιαν 2021 | 17:55

Επίδομα 534 ευρώ: Αύριο οι πληρωμές για τις αναστολές του Δεκεμβρίου

Για τον Οκτώβριο η προθεσμία των δηλώσεων για το επίδομα εκπνέει σήμερα.

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ 08 Ιαν 2021 | 08:19
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Ιαν 2021 | 12:20

Επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η τελική "συνταγή" υπολογισμού - Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

Το ανώτατο πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Ιαν 2021 | 08:53

Ανοιγμα καταστημάτων: Με SMS και δύο ώρες διορία - Οι έξι οδηγίες που πρέπει να ξέρουμε

To σχέδιο "ψωνίστε-γυρίστε σπίτι - τελειώσατε" για να μείνει ανοικτό το λιανεμπόριο. Δεν υπάρχει click in shop και το click away θα το χρησιμοποιούν μόνο όσοι κατατάσσονται σε κόκκινες περιοχές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 08:12

"Κληρώνει" σήμερα για το λιανεμπόριο: Πώς και ποια καταστήματα θα ανοίξουν από Δευτέρα

Την 18η Ιανουαρίου θα επιχειρηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά με αυστηρούς κανόνες. Το click away και το click in shop.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ 14 Ιαν 2021 | 08:08

Η ώρα του click in shop: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για το πώς θα ψωνίζουμε το επόμενο διάστημα

Η ώρα του click in shop θα σημάνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου - Με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 07:45

Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα: Επιστροφή στο click away, ένδυση και υπόδηση με click in shop

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 12 Ιαν 2021 | 08:21

Κούρεμα ενοικίων: Πρόβλημα με τους δικαιούχους της μείωσης - Το πρόγραμμα των πληρωμών

Από την Δευτέρα ξεκινάει ένας μαραθώνιος καταβολής αποζημιώσεων ο οποίος θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ 11 Ιαν 2021 | 19:12

Νέα προθεσμία για επίδομα θέρμανσης - "Παγώνουν" οι επιταγές - Τι γίνεται με Επιστρεπτέα Προκαταβολή και μείωση ενοικίων

Έρχεται ρύθμιση για αναστολή πληρωμής επιταγών - Τι ισχύει με Επιστρεπτέα Προκαταβολή, μείωση ενοικίων, αναστολή πληρωμών αξιογράφων

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ 11 Ιαν 2021 | 08:59
ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Ιαν 2021 | 11:58

Θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας: Και όμως αυτοί βγάζουν τρελά λεφτά εν μέσω κορονοϊού

Μπορεί να δημιουργείται "κλίμα καταστροφής" και αυτή η καταστροφή πράγματι να έχει επέλθει σε επιχειρήσεις, όμως είναι σίγουρο ότι δεν ισχύει για όλους