Τρεις στους δέκα δεν πλήρωσαν την εφορία - Τα επόμενα βήματα

Οι τρεις στους 10 δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στα έσοδα.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τρεις στους δέκα δεν πλήρωσαν την εφορία - Τα επόμενα βήματα

Οι τρεις στους 10 δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και το υπουργείο Οικονομικών περιμένει –πιθανότατα αύριο- να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα του πρώτου κρίσιμου μήνα της φετινής χρονιάς. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εισπράξεις, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα θα «κουκουλωθεί» σε αυτή τη φάση λόγω… πλαστικού χρήματος. Αν ωστόσο, οι τρεις στους 10 που έχασαν τη χθεσινή ημερομηνία της 31ης Ιουλίου εξακολουθήσουν να μην εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, το πρόβλημα θα φανεί πολύ έντονα μέσα στο φθινόπωρο. Ήδη, η αρμόδια ΑΑΔΕ ετοιμάζει κύμα ενημερωτικών μηνυμάτων σε όσους «έχασαν» την προθεσμία της 31ης Ιουλίου με στόχο να αυξηθούν τα ποσοστά εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων πάνω από το 80%. Αυτός είναι και ο στόχος που έχει τεθεί από την ομάδα των δανειστών μέσω του τεχνικού μνημονίου.

Πολλοί φορολογούμενοι που επέλεξαν τη λύση της πιστωτικής κάρτας για να μεταθέσουν στο μέλλον την αποπληρωμή του φόρου, εμφανίζονται στα αρχεία της εφορίας ότι εξόφλησαν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Στην πραγματικότητα, η εφορία παίρνει τα λεφτά της από την τράπεζα και ο φορολογούμενος χρωστάει στις τράπεζες αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο υπέρογκων προσαυξήσεων αν δεν καταβάλλει τις δόσεις στην ώρα τους. Με αυτό το δεδομένο, το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου θα κλείσουν αν όχι με υπέρβαση στόχου, τουλάχιστον εντός των στόχων. Αυτή η εικόνα βέβαια, θα είναι σε ένα βαθμό πλασματική καθώς για τον μήνα Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει περίπου 1,2 δις. ευρώ από τα εκκαθαριστικά (χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις).

Για τους τρεις στους 10 που δεν πλήρωσαν την εφορία, οι συνέπειες είναι λίγο πολύ γνωστές: προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης του φόρου, κίνδυνος επιβολής των αναγκαστικών μέτρων (σ.σ σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί ότι ο αριθμός αυτών που έχουν υποστεί δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού ξεπερνά τα 950 χιλιάδες άτομα) αλλά και κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων η διατήρηση της οποίας προϋποθέτει ότι θα πληρώνονται εμπρόθεσμα οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις θα βρεθούν και όσοι υποχρεωθούν για κάποιο λόγο είτε να καταθέσουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους, είτε να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση. Το εφάπαξ πρόστιμο για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ανέρχεται:

1. Στα 100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν κάνει κάποια έναρξη επαγγέλματος.

2. Στα 250 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας (απλογραφικά βιβλία)

3. Στα 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Εκτός από το πρόστιμο, η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης επιφέρει και προσαυξήσεις του 0,73% οι οποίες επιβάλλονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Αν η αρχική εκκαθάριση έβγαζε μηδενικό αποτέλεσμα και μετά την τροποποιητική δήλωση προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου. Η ημερομηνία έναρξης υπολογισμού των προσαυξήσεων είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης δηλαδή η 31η Ιουλίου.

2. Αν το αρχικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό και το καινούργιο αποτέλεσμα χρεωστικό.

3. Αν το αρχικό αποτέλεσμα ήταν χρεωστικό τότε οι προσαυξήσεις θα εξακολουθήσουν να επιβάλλονται είτε το καινούργιο αποτέλεσμα φέρνει περισσότερο είτε λιγότερο φόρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 22 Απρ 2021 | 14:34

5 φοροαπαλλαγές Μητσοτάκη: Πόσα χρήματα γλυτώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες- Παραδείγματα

5 φοροελαφρύνσεις ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- Παραδείγματα για το όφελος, σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Απρ 2021 | 10:13

Βεσυρόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

ΜΠΑΡΑΖ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ 19 Απρ 2021 | 09:07

Σαφάρι της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnb: Τσουχτερά πρόστιμα έως 20.000 ευρώ

Εκτεταμένες διασταυρώσεις σε φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb ξεκινά η ΑΑΔΕ, και μάλιστα για την τελευταία τριετία.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Απρ 2021 | 13:10

Ποιοι είναι οι "τυχεροί" που θα πάρουν 100.000 κουπόνια για να πληρώσουν τους φετινούς φόρους

Έκδοση ακόμη και 100.000 "κουπονιών" - Ποιοι επαγγελματίες θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αποπληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 09 Απρ 2021 | 12:08

ΕΝΦΙΑ 2021: Αυτοί είναι οι 500.000 ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν τα μισά σε σχέση με πέρυσι

Το μεγάλο διακύβευμα για τους πολίτες θα είναι ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ με περίπου 500.000 να πληρώνουν τα μισά σε σχέση με πέρσι.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 08 Μαϊ 2021 | 12:25

Ανοικτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή 9 Μαΐου - Εκπτώσεις έως 70% στο λιανεμπόριο

Ανοικτά μπορούν να είναι αύριο Κυριακή τα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 08 Μαϊ 2021 | 11:43

Σταϊκούρας: Έρχονται μέτρα στήριξης ύψους 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες - Ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ

Σε περίπου δύο εβδομάδες θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ από το 2022 θα υπάρξουν αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

ΜΕΣΩ ΑΑΔΕ 07 Μαϊ 2021 | 21:09

myCar: Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους θέλουν να θέσουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους – Όλες οι προϋποθέσεις

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα myCar με τους κωδικούς του TAXISnet.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 07 Μαϊ 2021 | 19:26

Εκτός λειτουργίας Taxisnet, ΑΑΔΕ, πόθεν έσχες - Κανονικά η πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών από Σάββατο 8 Μαΐου 06:00 έως και Κυριακή 9 Μαΐου 12:00 – Κανονικά θα λειτουργεί η πλατφόρμα emvolio.gov.gr

"ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 07 Μαϊ 2021 | 17:56

Ισχυρή πτώση και έκρηξη τζίρου στο Χρηματιστήριο

Ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 897,01 μονάδες,

ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ 07 Μαϊ 2021 | 12:06

Παραλογισμός: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και ζητά…την υποχρεωτική εφαρμογή του

Παραλογισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ενώ την καταγγέλλει

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΦΟΡΑ 07 Μαϊ 2021 | 11:00

Ενίσχυση έως 4.000 ευρώ και για τον Μάιο σε όσους μείνουν κλειστοί - Ερχονται ανακοινώσεις

"Κλειδώνει" αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και για τον μήνα Μάιο.

ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 70% 07 Μαϊ 2021 | 10:54

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή: Ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Ο εμπορικός κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτή την εκπτωτική περίοδο και τα καταστήματα διαφημίζουν μεγάλες εκπτώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 70%.