Τρία «αγκάθια» στο δρόμο για τις αγορές

Ενα βήμα πριν την επιστροφή στις αγορές η Ελλάδα - ποιά είνα τα τρία «αγκάθια» - Πως επηρεάζει το οικονομικό κλίμα η υπόθεση Μπαλτάκου - τι περιμένουν οι οίκοι αξιολόγησης

tria-agkathia-sto-dromo-gia-tis-agores
|
SHARE THIS
0
SHARES

Τρία αγκάθια θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση μέχρι τις ευρωεκλογές προκειμένου να προχωρήσει το λεγόμενο success story. 

Το πρώτο και ίσως το πιο εύκολο είναι η επιτυχής έξοδο στις αγορές.  Ο κύβος είχε ριφθεί πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Μπαλτάκος-γκέιτ.  Ωστόσο μετά τα τελευταία γεγονότα φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει «ποντάρει όλα τα λεφτά» στο ευνοϊκό αποτέλεσμα μίας νέας έκδοσης ομολόγου, προκειμένου ν΄αντιστρέψει επικοινωνιακά το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί. 

Σύμφωνα με  έμπειρο τραπεζικό στέλεχος με θητεία στον ΟΔΔΗΧ, αν η χώρα δεν προχωρήσει εδώ και τώρα στο εγχείρημα, ενδεχομένως να χάσει τη «χρυσή ευκαιρία»

Σύμφωνα με  έμπειρο τραπεζικό στέλεχος με θητεία στον ΟΔΔΗΧ, οι συνθήκες στις αγορές είναι ώριμες και αν η χώρα δεν προχωρήσει εδώ και τώρα στο εγχείρημα, ενδεχομένως να χάσει τη «χρυσή ευκαιρία».  Τη στιγμή λοιπόν που οι αγορές είναι έτοιμες να υποδεχθούν την Ελλάδα μετά από 4 χρόνια απομόνωσης, κριτήριο για την επιτυχή έκδοση θα αποτελεί ο όγκος των κεφαλαίων που θα προσελκύσει το νέο ομόλογο και λιγότερο η απόδοση του. Η τελευταία έχει ήδη προσδιοριστεί «τεχνικά» σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες στη δευτερογενή αγορά, ότι θα κυμαίνεται στο 5,25% με 5,5%. Πράγμα που σημαίνει ότι θα «πληρώσουμε αρκετά ακριβά» σε σχέση με το επιτόκιο που η Ελλάδα δανείζεται από το Μηχανισμό του Μνημονίου, το οποίο κυμαίνεται κατά μέσο  όρο (ΕΕ και ΔΝΤ) στο 1,25%. 

Η προσέλευση των επενδυτών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο της διαδικασίας καθώς με δεδομένο ότι πριν από λίγες ημέρες οι αγορές προσέφεραν στην Τράπεζα Πειραιώς περίπου 6 δισ. ευρώ (για την αγορά του ομολόγου της και των νέων μετοχών), το Ελληνικό Δημόσιο αν θέλει να πείσει ότι γίνεται αποδεκτό και πάλι στην επενδυτική κοινότητα θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον τα διπλάσια. Υπενθυμίζεται, ότι η Ιρλανδία μετά από τρία χρόνια αποχής, υπερκάλυψε κατά 2,9 φορές την έκδοση 10ετων ομολόγων,  ενώ η απόδοση ορίστηκε στην τιμή-χαμηλό ρεκόρ του 2,967%.  Επίσης, η πορτογαλική κυβέρνησηάνοιξε ξανά το βιβλίο των προσφορών για το 10ετές ομόλογό της,  προσελκύοντας ισχυρή ζήτηση, με τις προσφορές να ανέρχονται σε περίπου 9,5 δισ. ευρώ. 

«Αγκάθι» η απροθυμία των οίκων αξιολόγησης, Standard &Poors και Moodys,  να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας

Το δεύτερο «αγκάθι», το οποίο είναι συναφές με τα παραπάνω, αφορά στην απροθυμία των οίκων αξιολόγησης, Standard &Poor's και Moody's,  να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ή έστω των προοπτικών της. H απροθυμία αυτή φαίνεται να υπαγορεύεται από το ρευστό πολιτικό κλίμα, το οποίο προδήλως επιδεινώθηκε μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Στην έκθεση της η Moody's την 1η Απριλίου υπογράμμιζε ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει αυξημένο, καθώς «η πιθανότητα περαιτέρω διάβρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραμένει υψηλή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στους επόμενους έξι μήνες». Ενδεικτικό είναι επίσης χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt το οποίο επισημαίνει ότι «με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας  ο υπάρχων κυβερνητικός συνασπισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει ελπίδα στις επερχόμενες εκλογές. Μια δημοκρατία μπορεί να πετύχει μόνο αν ο λαός βλέπει την ελπίδα της ανάπτυξης".

Το τρίτο «αγκάθι» αφορά στο χάσμα που επικρατεί μεταξύ της αναμφίβολης βελτίωσης των οικονομικών δεικτών και της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία. Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε άρθρο του που δημοσιεύται σήμερα στην Καθημερινή μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται και ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. 
Ωστόσο,  όποια βελτίωση έχει συντελεστεί στην οικονομία δεν έχει γίνει αντιληπτή από τα ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού.  Ακόμη και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, θα γίνει καθυστερημένα. Η προσπάθεια που είχε καταβληθεί η εκταμίευσή του να γίνει χρονικά πριν από το Πάσχα για λόγους συμβολικούς, προκειμένου να συμπέσει με το καταργηθέν «δώρο», κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Δημοσίου.  Για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, η διοίκηση του ΙΚΑ φέρεται να σχεδιάζει την  προκαταβολή μισής σύνταξης, πριν από το Πάσχα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook