Ευρεία σύσκεψη για την α' κατοικία στη σκιά έντονων διαφορών

Τάσεις απότομης ανόδου στο θερμόμετρο των σχέσεων με τους θεσμούς καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα. Τι καταλογίζουν οι δανειστές στην κυβέρνηση.

Ευρεία σύσκεψη για την α' κατοικία στη σκιά έντονων διαφορών

Τάσεις απότομης ανόδου στο θερμόμετρο των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι δανειστές καταλογίζουν στην ελληνική πλευρά διαθέσεις μονομερών ενεργειών. Το κλίμα άρχισε να επιδεινώνεται με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Το θερμόμετρο ανέβηκε ακόμη περισσότερο με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 11% και τώρα πιάνει κόκκινο εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς και στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σήμερα στις 18:00 στο Μαξίμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων με αφορμή και την άφιξη των θεσμών στο τέλος της εβδομάδας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα προηγούμενα 24ωρα, οι θεσμοί ενημερώθηκαν για το σχέδιο που προτίθεται να νομοθετήσει η ελληνική πλευρά μέσα στον μήνα. Το σχέδιο αυτό προβλέπει:

1. Διαμόρφωση του ορίου προστασίας της κύριας κατοικίας στις 150.000 ευρώ για τον εργένη (με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική) και κλιμάκωση του συγκεκριμένου ορίου ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση

2. Παροχή της προστασίας όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια αλλά και γι’ αυτά που δόθηκαν με προσημείωση την κύρια κατοικία είτε είναι επαγγελματικά είτε είναι καταναλωτικά.

3. Ενσωμάτωση στην προωθούμενη ρύθμιση όχι μόνο των οφειλών προς τις τράπεζες αλλά και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτές οι θέσεις της ελληνικής πλευράς –η οποία σκοπεύει να έχει έτοιμο το νομοσχέδιο προς κατάθεση μέχρι το τέλος της εβδομάδας και όπως έγινε γνωστό θα τεθούν επί τάπητος σε κρίσιμη συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών αύριο Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου - βρίσκει απολύτως αντίθετες τόσο τις ελληνικές τράπεζες όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το «μέτωπο» φαίνεται να είναι πιο ισχυρό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από ότι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δανειστές επικαλούνται αφενός τη συμφωνία να μην υπάρχει πλαίσιο προστασίας μετά την 1/1/2019 και αφετέρου τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στις τράπεζες ένα τόσο «γενναίο» πλαίσιο προστασίας. Ήδη μέσω του νόμου Κατσέλη έχουν «μπλοκάρει» κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 16 δις. ευρώ.

Το μέρος των δανειστών, φαίνεται να παίρνουν και οι τράπεζες. Δεν απορρίπτουν το να υπάρχει πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αλλά ζητούν το όριο να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του μήνα καθώς καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν θέλει να υπάρξει νέα παράταση της εκκρεμότητας. Άλλωστε, στις 11 Μαρτίου πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης με τα ANFAs και τα SMPs και μέχρι τότε πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα θέματα. Αν δεν ληφθεί η απόφαση, μετά τα χρονικά περιθώρια θα αρχίσουν να στενεύουν επικίνδυνα καθώς θα βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον χρόνο των ευρωεκλογών.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 03 Ιαν 2022 | 13:30

Οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά για τις συναλλαγές τους

Οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά ως μέσο συναλλαγής, παρά τη μεγάλη αύξηση στη χρήση καρτών και τις ηλεκτρονικές αγορές

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 12 Ιαν 2022 | 12:28

Σταϊκούρας: "Φρένο" στα σενάρια για μειώσεις ΦΠΑ - Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 7 - 8%

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αλλά και το ύψος της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό. Δεν υφίσταται ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 11 Ιαν 2022 | 12:43

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης: Διεύρυνση αναστολής, παράταση στα κορονοχρέη - Τι θα περιλαμβάνει

Την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τις αποφάσεις του για το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιαν 2022 | 12:21

Αυτά είναι τα 4 μέτρα στήριξης που ξεφουσκώνουν τον λογαριασμό της ενέργειας - Πώς θα τα αξιοποιήσετε

Διαβάστε τα τέσσερα βασικά μέτρα που έχει δρομολογήσει ή σκοπεύει να δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε μόνιμη πλέον βάση.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 08 Ιαν 2022 | 11:10