Follow us

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

Δεκτό γίνεται το αίτημα των συμβολαιογράφων για παράταση στην προθεσμία υπογραφής των συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Όσοι έκαναν αίτηση στην εφορία για να πραγματοποιήσουν γονικές παροχές ακινήτων έως την 31η Δεκεμβρίου, θα έχουν χρονικό περιθώριο για να υπογράψουν το συμβόλαιό τους μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η προθεσμία έληγε κανονικά στο τέλος Ιανουαρίου οπότε η παράταση θα είναι δίμηνη.

Η δεύτερη παράταση αφορά στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα εξοικονομώ. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αλλά είναι θέμα ημερών και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Όσον αφορά στις αιτήσεις για τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο, η προθεσμία που λήγει στις 26 Ιανουαρίου, θα παραταθεί και αυτή κατά έναν μήνα με την πιθανότερη νέα ημερομηνία να είναι η 23η Φεβρουαρίου. Όσον αφορά στον νέο ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Διαβάστε Επίσης

Έτσι, το τοπίο μετά και τις σχετικές δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, διαμορφώνεται ως εξής:

1. Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου. Όσοι όμως ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης γονικής παροχής στην εφορία από εδώ και στο εξής, ο φόρος αλλά και τα έξοδα μεταβίβασης θα υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Εκκρεμεί να ανακοινωθεί και από το υπουργείο Περιβάλλοντος αν για τις συγκεκριμένες υποθέσεις θα δοθεί το περιθώριο να μεταβιβάζονται και χωρίς την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου.

2. Όσοι έχουν συσσωρεύσει χρέη κατά τη διάρκεια της πανδημίας δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 23 Φεβρουαρίου για να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση ένταξης στις 36 ή 72 δόσεις ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

3. Οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο του προγράμματος εξοικονομώ θα μπορούν να υποβάλλονται και μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ. Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, η επίπτωση των νέων αντικειμενικών αξιών στον φόρο έχει υπολογιστεί και γίνονται "ασκήσεις" για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου σημειώνονται ακραίες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Η συζήτηση έχει φτάσει σε επίπεδο θεσμών με την προοπτική θέσπισης ενός "κόφτη" ακραίων επιβαρύνσεων από τον νέο ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές. Να σημειωθεί ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων να έχει ελάφρυνση από τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ 28 Ιουν 2022 | 16:54

Ενοίκια στα ύψη: Ένας στους δύο ενοικιαστές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει - Ανησυχητική έρευνα του Eteron

Οι λόγοι για τους οποίους οι ενοικιαστές δυσκολεύονται να βρούνε σπίτι με προσιτό ενοίκιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΙΚ 23 Ιουν 2022 | 10:03

Και επισήμως παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις – Η νέα ημερομηνία και η προθεσμία πληρωμής

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 Ιουν 2022 | 08:26

Στο σφυρί πολυώροφο πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας - Με 215 θέσεις στάθμευσης οχημάτων

Το ακίνητο περιλαμβάνει ένα οικόπεδο επιφάνειας 611,53 τ.μ., στο οποίο έχει ανεγερθεί ένα κτίριο σταθμού οχημάτων με 6 υπόγεια, ισόγειο και 10 ορόφους.

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΛΑΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ 15 Ιουν 2022 | 09:00

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9

Σε περιπτώσεις λαθών οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 με τις οποίες θα δηλώσουν ορθά τα ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2021.

10,3% ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ 14 Ιουν 2022 | 11:46

Αυξήθηκαν κατά 9,7% οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα

Αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων στο πρώτο τρίμηνο του 2022, κατά 9,7% στην Αθήνα και 8,3% στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

12 Ιουν 2022 | 09:10

Επανεξετάζονται οι περιπτώσεις με επιβαρυμένο ΕΝΦΙΑ -Τι θα γίνει με τις τιμές ζώνης

Τις διορθώσεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αστυπάλαια.

ΜΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ 10 Ιουν 2022 | 09:55

Πώς ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων για όσους χρωστούν στα ταμεία

Πώς μπορεί να γίνει μεταβίβαση ακινήτου όσων χρωστούν στα ταμεία. Αναλυτικό παράδειγμα.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ 09 Ιουν 2022 | 09:42

Πρώην επικεφαλής ΣΔΟΕ για υπόθεση Τράγκα: Θα πρέπει να ανησυχούν και άλλοι

Για την υπόθεση του Γιώργου Τράγκα μίλησε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Φλωράτος, εξηγώντας πως, "όσοι υποβάλλουν πόθεν έσχες, υποβάλλουν και φορολογική δήλωση και Ε9".

ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ 07 Ιουν 2022 | 16:01

Ποιος είναι ο Φρέντυ Τράγκας που δεν αποδέχθηκε την τεράστια κληρονομιά - Εργάζεται στο Μαξίμου

Ο Φρέντυ Τράγκας έκανε γνωστό ότι δεν αποδέχεται την κληρονομιά του πατέρα του

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 07 Ιουν 2022 | 14:06

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τρίμηνη επέκταση της ρύθμισης - Προβλέπεται και επιστροφή χρημάτων

Η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 για την διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΚΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΖΟΝΤΑΙ 07 Ιουν 2022 | 08:39

Διπλό "σφυρί" για ακίνητα σε Πανεπιστημίου και Παγκράτι των υποδημάτων Πετράκης

Αντιμέτωπα με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα βρεθούν δύο ακίνητα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, τα οποία βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας υποδημάτων-ένδυσης Πετράκης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 03 Ιουλ 2022 | 09:10

Βενζίνη: Το εφιαλτικό σενάριο που εκτοξεύει την τιμή της αμόλυβδης πάνω από τα 3 ευρώ

Το καταστροφικό σενάριο της JP Morgan - Τι θα σημαίνει για την τσέπη του καταναλωτή η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στα 190 δολάρια το βαρέλι

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 07:50

Τα ρεκόρ ακρίβειας του Ιουνίου: Ράλι 55% στο φυσικό αέριο και πανάκριβη αμόλυβδη σπρώχνουν τον πληθωρισμό προς το 11%

Η Eurostat θα ανακοινώσει τον εναρμονισμένο δείκτη για τον Ιούνιο και όλα δείχνουν ότι θα "πιάσουμε" ένα υψηλότερο ποσοστό από το 10,5% του Μαΐου.