Τρύφων Νάτσης: Αυτός είναι ο millionnaire που αγόρασε τις μετοχές της Μαριάννας Λάτση στη Lamda

Ο επενδυτικός όμιλος του Τρύφωνα Νάτση μπήκε στην επένδυση της Lamda

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
natsis

Με τον πλέον επίσημο τρόπο γνωστοποιήθηκε πως ένα από τα μεγαλύτερα macro hedge funds στον κόσμο, το Brevan Howard, καθώς και ο ιδρυτικός εταίρος του, Τρύφων Νάτσης (Trifon Natsis), απέκτησαν μέρος των μετοχών της Lamda Development που παραχώρησε η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού της προσανατολισμού.

Στην αγορά τις τελευταίες ημέρες ήταν γνωστό πως ο επενδυτικός όμιλος, με υπό διαχείριση κεφάλαια σήμερα άνω των 7 δισ. δολαρίων, θα αποκτούσε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development και, κατ΄επέκταση, στο project του Ελληνικού. Η συναλλαγή αποκάλυψε πως από τα 14,89 εκατ. μετοχές (ποσοστό 8,43%) της Lamda που πουλήθηκαν, η Brevan Howard και οι Τρύφων και Δέσποινα Νάτση απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος τους. Συγκεκριμένα, στις 24 Ιουλίου 2020 κατείχαν συνολικά 11.233.029 μετοχές, ήτοι 6,36% του συνόλου μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda.

Τρύφων Νάτσης: Αυτός είναι ο millionnaire που αγόρασε τις μετοχές της Μαριάννας Λάτση στη Lamda

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα "ελληνικά” fund του Brevan Howard

Όπως εξηγούν πρόσωπα με γνώση, η Ελλάδα και συγκεκριμένα το ελληνικό real estate εδώ και τουλάχιστον μια τριετία αποτελούν μέρος του επενδυτικού προσανατολισμού του Brevan Howard και του Τρύφωνα Νάτση. Όσοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις του hedge fund σε σχέση με την ελληνική αγορά, γνωρίζουν πως από το 2017, το Brevan Howard είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση δύο fund, που θα διαχειριστούν κεφάλαια έως 500 εκατ. δολάρια, με αντικείμενο τοποθετήσεις αποκλειστικά σε ελληνικά assets, συγκεκριμένα ακίνητα και εισηγμένες.

Το Brevan Howard Greek Opportunities Fund "τρέχει” μέσω μιας επενδυτικής ομάδας στην Αθήνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πλάτων Μονοκρούσος, ενώ την εποπτεία, όπως είχε αναφερθεί τότε, έχει ο Τρύφων Νάτσης.

elliniko

Ακολούθησε το Μάρτιο του 2018 η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του fund σε ελληνική εισηγμένη, στην "Π. Πετρόπουλος", εταιρεία με ηγετική θέση σε πολλούς από τους τομείς που δραστηριοποιείται ως αντιπρόσωπος μεγάλων ξένων εταιρειών (αυτοκινήτων φορτηγών, γεωργικών μηχανημάτων, εξωλέμβιων μηχανών, λιπαντικών κ.α.) στην Ελλάδα. Αρχικά αποκτήθηκε το 8,15% ποσοστό που στη συνέχεια αυξήθηκε σε 16,32%. Η συνέχεια περιελάμβανε την πρόσφατη επένδυση στη Lamda Development, ενώ θεωρείται πως θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κινήσεις της Orilina

Παράλληλα, προχώρησε και η δημιουργία της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 105 εκατ.ευρώ. Η Orilina Properties REIC ανήκει εξ ολοκλήρου στην OPH Investments LP (OPH LP) που ελέγχεται έμμεσα από την OPH Ltd, μια εταιρεία του ομίλου Brevan Howard.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΑΕΕΑΠ για το 2019, μέτοχοι (με ποσοστό άνω του 10%) της OPH Investments LP είναι ο Alan Howard (28,5%), ο Τρύφων Νατσης (19%), η Δέσποινα Παντοπούλου-Νάτση (19%) και ο Jacques de Saussure (14,2%).

Όπως είχε ανακοινωθεί κατά τη συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ, η Orilina "είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες που αναδύονται και φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια αγορά ακινήτων, μιας αγοράς που εξέρχεται του υφεσιακού κύκλου”. Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Στέλιος Ζαββός, αντιπρόεδρος ο Πλάτων Μονοκρούσος και CEO ο Μάριος Αποστολίνας.

Η Orilina διαθέτει σήμερα 9 ακίνητα, με την εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου της να ανέρχεται σε 81,77 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Μεταξύ των ακινήτων της περιλαμβάνονται το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της Olympia Group στην Ν. Κηφισιά, συγκρότημα γραφείων επίσης στη Ν. Κηφισιά που στεγάζει τα γραφεία της Green Cola, κατάστημα της Jumbo κ.α, το κτίριο στους Αμπελόκηπους (στο πρώην κτήμα Θων) που στεγάζει κατάστημα Σκλαβενίτης, καταστήματα και γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κ.α.

Founding partner

Πίσω στο 2002 ο Τρύφων Νάτσης, μαζί με τους Jean-Philippe Blochet, Rokos, James Vernon και τον βρετανό hedge fund manager και νυν δισεκατομμυριούχο, Alan Howard, ήταν εκ των ιδρυτών της Brevan Howard Asset Management LLP (ΒΗΑΜ) που διαχειρίζεται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για θεσμικούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Σήμερα απασχολεί 200 εργαζόμενους και διαθέτει γραφεία στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη, το Τζέρσεϋ, το Χονγκ Κονγκ, την Ουάσιγκτον και τη Σιγκαπούρη.

elliniko

Όλοι οι συνιδρυτές της εταιρείας διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων προέρχονταν από την Credit Suisse First Boston, από την οποία παραιτήθηκαν για να δημιουργήσουν το δικό τους επενδυτικό σχήμα. Ο Νάτσης, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, μετά τις σπουδές του στο City University εργάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 στην Salomon Brothers, μεταπήδησε στην Endeavor Capital Management και ακολούθως εργάστηκε στην CSFB.

Για τον ίδιο, σε προσωπικό επίπεδο ελάχιστα είναι γνωστά δημοσίως: θεωρείται λάτρης της όπερας και δεινός σκακιστής, τρέφει μεγάλη αγάπη για τη γενέτειρά του τη Θεσσαλονίκη, αποφεύγει τις κοσμικότητες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σπανιότατες είναι οι φωτογραφίες του στον Τύπο, πέραν αυτής σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Το 2013 δημοσιεύματα ανέφεραν πως το ΒΗΑΜ αποτελούσε την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, με υπό διαχείριση κεφάλαια 40 δισ. δολαρίων. Έκτοτε, ωστόσο, υπήρχαν αναφορές πως τα υπό διαχείριση κεφάλαια του υποχώρησαν σημαντικά και γινόταν λόγος για ζημιές και απόσυρση κεφαλαίων από επενδυτές. Οι επιδόσεις αυτές είχαν πυροδοτήσει φήμες για μετατροπή της εταιρείας σε οικογενειακό επενδυτικό όχημα, με τον Alan Howard να προχωρά τότε σε διαψεύσεις.

Ακολουθώντας ένα ευρύτατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης επιθετικότερες επενδυτικές κινήσεις μέσω του AH Master Fund και με την προσωπική εμπλοκή του Howard, το ΒΗΑΜ έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος και έχει αναφερθεί (Bloomberg) πως ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο καλύτερος στην ιστορία της ¨ναυαρχίδας” των funds του, με συνολική απόδοση 17%, εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας.

πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Ιουλ 2020 | 21:11

Άγρια κόντρα Ακρίτα - Αδωνι: Ξεκίνησε από το Ελληνικό και έφθασε στην κατάθλιψη...

Αφορμή στάθηκε η αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από την επένδυση στο Ελληνικό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ LAMDA 20 Ιουλ 2020 | 11:02

Lamda Development: Υπερκαλύφθηκε 1,93 φορές το ομόλογο - Τεράστια συμμετοχή των μικρών επενδυτών

Η συνολική έγκυρη ζήτηση των επενδυτών που συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά ανήλθε στα 618,3 εκατ. ευρώ.

7ΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 17 Ιουλ 2020 | 11:13

Ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Lamda Development

Σύμφωνα με τους όρους που έχουν δημοσιοποιηθεί, προβλέπεται η έκδοση έως 320.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών.

16 Ιουλ 2020 | 10:11

Όλος ο παράλογος ΣΥΡΙΖΑ σε μια ερώτηση

Αν αμφιβάλλετε ότι στο Ελληνικό υπάρχουν 900 αυθαίρετα, καλά κάνετε.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 17/7 15 Ιουλ 2020 | 16:47

Lamda Development: Ξεκινά σήμερα η έκδοση ομολόγου 320 εκατ.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συμβάλουν στην υλοποίηση του έργου στο Ελληνικό

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 650 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 14 Ιουλ 2020 | 11:02

Ξεκινάει η διάθεση του ομολόγου της Lamda Development

Η κατανομή της έκδοσης προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί κατά 70% σε ειδικούς επενδυτές.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 12 Ιουλ 2020 | 08:52

Ένας αιώνας Ελληνικό: Από τους καταυλισμούς Ποντίων στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη

Μέχρι την έλευση των πρώτων προσφύγων, το Ελληνικό ήταν ένας ακατοίκητος χώρος, μια άγονη και άνυδρη περιοχή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 11 Αυγ 2020 | 19:35

Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια: Εννέα μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων

Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε αποζημιώσεις, ενισχύσεις και παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Εύβοια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Αυγ 2020 | 18:44

Αίτηση απο την τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα "Ηρακλής"

Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της Τράπεζας Πειραιώς

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 11 Αυγ 2020 | 17:04

Επιστρέφουν οι κρουαζιέρες στη Μεσόγειο από τον όμιλο Costa

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Deliziosa θα σηκώσει άγκυρα στις 6 Σεπτεμβρίου από την Τεργέστη

ΕΥΡΩ-"BITCOIN" 11 Αυγ 2020 | 13:48

Η ΕΚΤ προχωρά στη δημιουργία ψηφιακού ευρώ

Η ΕΚΤ δρομολογεί το δικό της digital – euro