Τσακαλώτος: Ανησυχητικό ότι αντιπολίτευση δεν είναι η ΝΔ αλλά τα μμε

Ο υπουργός Οικονομικών καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση διάθεση καταστροφολογίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσακαλώτος: Ανησυχητικό ότι αντιπολίτευση δεν είναι η ΝΔ αλλά τα μμε

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει το σχέδιο της μεταμνημονιακής βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας, την απορία του για το που θα βρει η Νέα Δημοκρατία τα χρήματα για να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σοβαρό πλήγμα για το πολίτευμα που επιφέρουν οι ψεύτικες ειδήσεις, τους αναπτυξιακούς ορίζοντες προς τη Βόρεια Ευρώπη που ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους που έφεραν τις πολιτικές ανακατατάξεις στα κόμματα ανέλυσε, μιλώντας στο «στον 102,8 Στο Κόκκινο Καβάλας», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση διάθεση καταστροφολογίας και πρόσθεσε ότι αυτή, έχει φτάσει στα άκρα της, εδώ και καιρό.

«Το λες μια φορά, το λες δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, δε θα βγεις από τα μνημόνια, θα μειωθούν οι συντάξεις, δε θα έχετε ανάπτυξη, δεν έρχονται επενδύσεις, ξέρετε, άμα λέτε κάτι συνεχώς που δε γίνεται στην πράξη, αρχίζεις και χάνεις την αξιοπιστία σου. Και νομίζω είναι και κακό για τη Νέα Δημοκρατία δηλαδή, γιατί ο κόσμος δεν ψηφίζει μόνο με αρνητικό πρόσημο, θέλει να δει και ποιο είναι το όραμα του κάθε κόμματος, τι υπόσχεται, τι προσπαθεί να κάνει, τι ιδεολογικό στίγμα έχει. Αυτά λείπουν στη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως σε αυτό προστίθενται και «fake news», τα οποία σπρώχνουν τις σοβαρές συζητήσεις στο περιθώριο και αυτό «είναι κακό για το πολίτευμα, τη φύση και την ποιότητα της δημοκρατίας».

«Οι σοβαροί πολιτικοί και οι σοβαροί δημοσιογράφοι, θα πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, να μην τσιμπάνε σ' αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις και να κάνουν ό,τι μπορούν για να το αλλάξουν. Κοιτάξτε, ο τρόπος που έχουν εξελιχθεί τα Μέσα από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ευρώπη, είναι πολύ ανησυχητικός. Δηλαδή, ουσιαστικά, η βασική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι εφημερίδες και τα μμε. Δεν είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην ουσία της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως «το οικονομικό μοντέλο που αντιπροσωπεύει η Νέα Δημοκρατία, ότι με τη μείωση των φόρων θα έρθουν οι επενδύσεις και μετά θα έρθει η απασχόληση, δεν είναι ένα καινούργιο πράγμα, το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές. Σας θυμίζω ότι όλες οι χώρες του Νότου πριν από την κρίση, πόσο μάλλον τώρα, είχαν μεγάλη ανεργία ακόμα και στις εποχές της ανάπτυξης, μεγάλη ανισότητα, πολύ φτωχό κοινωνικό κράτος - και θεωρώ ότι στη σύγχρονη εποχή πρέπει να έχεις ένα αναπτυξιακό σχέδιο για να έχεις δουλειά.

Αυτό που λένε οι αντίπαλοί μας, «πρώτα θα μεγαλώσει η πίτα και μετά θα τη μοιράσουμε», το έχω ακούσει από τότε που ήμουν φοιτητής στη δεκαετία του '70. Είναι κάτι που μας έφερε στην κρίση του 2009, δεν εννοώ στην Ελλάδα, εννοώ και στην Αμερική, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη».

Ανάπτυξη μαζί με την κοινωνία

Χρειαζόμαστε «ένα αναπτυξιακό σχέδιο που παίρνει υπ' όψιν τι είδους χώρα είμαστε, ότι είμαστε μια χώρα που έχει πολλές μικρές επιχειρήσεις και άρα δεν χρειάζονται μόνο τα μεγάλα έργα, αλλά πρέπει και οι επιχειρήσεις να συνεργαστούν, να συνεταιρισθούν για να μπορούν να παράγουν και να έχουν μια εξωστρέφεια» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Εμείς» πρόσθεσε, «έχουμε κι ένα άλλο πιστεύω: ότι βεβαίως να έρθουν επενδύσεις και να έρθει η απασχόληση, αλλά μπορεί να βοηθήσεις στην απασχόληση για να έρθουν και οι επενδύσεις. Επιδιώκουμε την βιώσιμη ανάπτυξη, και πρέπει η κοινωνία να πάει μαζί με την ανάπτυξη. Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε και ο κόσμος πρέπει ν' αποφασίσει αν θεωρεί ότι πρέπει να υποστηρίξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς που όπως βλέπετε, κάνει τώρα και συμμαχίες προς την Κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία. Μια Αριστερά, που έχει καταλάβει ότι το κοινωνικό πρόβλημα δεν έπεται του οικονομικού, αλλά πάει μαζί - είτε μιλάμε για κοινωνικά προγράμματα, είτε μιλάμε για τον κόσμο της εργασίας, και αυτά που έχουμε κάνει, την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, να έχουμε επιτέλους Επιθεωρητές Εργασίας που κάνουν τη δουλειά τους».

Για τα κόκκινα δάνεια

Ερωτηθείς για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί, έχει μια διαφορετική προσέγγιση από το νόμο Κατσέλη.

«Βοηθάει πολύ ενεργά τους ανθρώπους να μπορέσουν να ξεπληρώσουν το δάνειό τους για την πρώτη κατοικία. Έχουμε ένα πρόγραμμα με 900 εκατομμύρια που ξοδεύουμε το 2019, που είναι για επίδομα στέγασης. δηλαδή για να βοηθήσει τους ανθρώπους που είναι στο νοίκι. Και τώρα έχουμε ένα πρόγραμμα με 200 εκατομμύρια που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μπορέσουν να ξεπληρώσουν το δάνειό τους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι καλό γι' αυτούς τους ανθρώπους προφανώς, είναι όμως καλό και για τις Τράπεζες, γιατί βοηθάει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Είναι καλό και για τα νέα ζευγάρια που δεν έχουν πάρει δάνειο για σπίτι. Έχουμε πολλές μπάλες στον αέρα συγχρόνως. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πάρει δάνειο, πρέπει να βοηθήσουμε τις Τράπεζες που έχουν υψηλά κόκκινα δάνεια και πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, είτε για στεγαστικά δάνεια στο μέλλον, ή και για επιχειρηματικά - για να σταθούν οι Τράπεζες και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους».

Οι ορίζοντες βρίσκονται στον Βορρά

- Επειδή υποστηρίζουμε και την ίδια ομάδα, αστειεύτηκα όταν ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό και είπα ότι αντάλλαξαν το «μακεδονικό» με το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ, ορμώμενος από αυτό που ειπώθηκε στη Βουλή που είναι πολύ πιο σοβαρό: ότι «ανταλλάξατε τη συμφωνία των Πρεσπών με τη μη μείωση των συντάξεων». Μπορεί η Μακεδονία, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, να ξαναγίνει ξακουστή;

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Οικονομικών την χαρακτήρισε προϋπόθεση προκειμένου «να καταστεί η Θεσσαλονίκη το κέντρο των Βαλκανίων, να είναι ένα Hub και για την ενέργεια και για τα εμπορεύματα και για τα μεταφορικά».

«Είναι δυνατό η Θεσσαλονίκη - άρα και η Καβάλα και η Καστοριά - να αναπτυχθούν αν κοιτάνε προς τα κάτω; Από τότε που ερχόμουν ένα μήνα κάθε καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, θυμάμαι όλων των ειδών τους ανθρώπους, είτε ήταν ποδοσφαιρόφιλοι, είτε δεν ήταν ποδοσφαιρόφιλοι στη Θεσσαλονίκη, να μου λένε για το κράτος των Αθηναίων», είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε.

«Ας κοιτάξουν ένα χάρτη, όσο κοιτάει προς τα κάτω η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και οι άλλες πόλεις θα την κερδίζουν. Μόνο όταν ανοίξει ο ορίζοντας προς τον Βορρά θα είναι το κέντρο που ήταν και στο Βυζάντιο, δηλαδή να μπορεί να πηγαίνουν και τα τρένα από τη Θεσσαλονίκη από το λιμάνι [κατευθείαν] στην κεντρική Ευρώπη και μετά στη βόρεια Ευρώπη. Στην οικονομική ανάπτυξη που θα έρθει, είναι οι Βορειοελλαδίτες που θα κερδίσουν!».

«Καταλαβαίνω τον Πάνο Καμμένο, καταλαβαίνω τον κ. Βορίδη, τον κ. Σαμαρά τους καταλαβαίνω ότι ποτέ δεν θέλανε, είναι εθνικιστές, θέλουν το όνομα Μακεδονία να είναι μόνο ελληνικό. Δεν έχουν δει και παλιούς χάρτες για τη γεωγραφία, πού επεκτείνεται η Μακεδονία γεωγραφικά. Αλλά δεν καταλαβαίνω το ΚΙΝΑΛΛ και τη Νέα Δημοκρατία που υποστήριζαν τη σύνθετη ονομασία εδώ και είκοσι χρόνια», είπε ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της ατιπολίτευσης στη Συμφωνία των Πρεσπών.

« Αυτό που με στενοχώρησε πάρα πολύ», πρόσθεσε, «είναι ότι πάρα πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και πάρα πολλοί άνθρωποι του ΚΙΝΑΛ που μπορεί να έλεγαν ότι «δεν είναι η καλύτερη συμφωνία στον κόσμο», δεν πίστευαν ότι είναι κακή συμφωνία - και για πολιτικούς λόγους βρήκαν μια ευκαιρία και πήραν πολύ μεγάλο κόστος. Αυτό είναι ένα στοιχείο της υποβάθμισης της πολιτικής συζήτησης», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Στο ΚΙΝΑΛ δεν είναι αρκετά σοσιαλδημοκράτες»

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, την ώρα που διαμορφώνονται συνεργασίες με τους Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η κριτική που ασκεί στο ΚΙΝΑΛΛ, «δεν είναι ότι είναι Σοσιαλδημοκράτες και εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τους Σοσιαλδημοκράτες - αλλά ότι δεν είναι αρκετά Σοσιαλδημοκράτες».

«Δηλαδή, δεν θεωρώ ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί τόσο εσωτερικά, που δεν θα έχει πολιτικό στίγμα. Νομίζω ότι πρέπει να παραμείνει ένα κόμμα της Αριστεράς με τη δική του ταυτότητα, με τη δική του ιδεολογία. Όταν λέμε «κόκκινο, κόκκινο, πράσινο…» το ένα από τα δύο κόκκινα είναι η Αριστερά, το άλλο είναι η Σοσιαλδημοκρατία» διευκρίνισε και πρόσθεσε.

«Θα ήταν καλύτερο το ΚΙΝΑΛΛ να ήταν στο ίδιο ρεύμα ιδεών τώρα που είναι το κόμμα του Κόστα στην Πορτογαλία ή του Σάντσες στην Ισπανία. Δεν το έχουμε. Το πληρώνει όμως αυτό το ΚΙΝΑΛΛ.

Γι' αυτό βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι μας προσεγγίζουν και σε ομάδες και κατά μόνας. Δηλαδή, υπάρχει ένα ρεύμα ανθρώπων, που ειδικά μετά από τις Πρέσπες, είπαν ότι δεν μπορεί να κάνουν συμμαχία με τη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά και του Βορίδη και του Γεωργιάδη. Και σε αυτό θα υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις.

Μας κατηγόρησαν ότι αγοράζουμε βουλευτές, λες και αυτοί δεν έχουν πάρει βουλευτές. Ούτε εμείς αγοράσαμε, ούτε αυτοί αγοράσανε. Είναι φυσικό πολιτικό φαινόμενο, μετά από μια τέτοια κρίση να υπάρχουν ανακατατάξεις και θα υπάρχουν ανακατατάξεις και στο μέλλον - και αυτό είναι θέμα υγείας. Είναι σωστό να γίνεται αυτό. Γιατί οι ανακατατάξεις γίνονται πάνω σε πραγματικά προτάγματα, σε πραγματικές διαχωριστικές γραμμές για την κοινωνία, για το τι είδους Ευρώπη θέλουμε», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Φωτο: EUROKINISSI αρχείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ 30 Νοε 2020 | 15:23

Δωρεές της οικογένειας Λάτση στο ΕΣΥ- Στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης και στο Γεννηματάς

Το υπουργικό Συμβούλιο κύρωσε δυο δωρεές της οικογένειας Λάτση στο ΕΣΥ

Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:43

DW: Το "θετικό σοκ" της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό

Η DW με άρθρο της επισημαίνει πώς ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει τις δυσκολίες μόνο εάν ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:10

Eldorado Gold: Διπλασιασμός των τελών στον δήμο Αριστοτέλη - Restart στις Σκουριές

Τα τέλη της Eldorado Gold αναμένεται να διπλασιαστούν, γεγονός που θα δώσει ρευστότητα στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ 30 Νοε 2020 | 13:56

Forthnet: Άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών

Αίρεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολογιών του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου της "Forthnet".

ΓΙΑ 24 ΩΡΕΣ 30 Νοε 2020 | 13:32

Cyber Monday από το Public: Μοναδικές προσφορές μόνο για 24 ώρες στον μεγαλύτερο online προορισμό

Μόνο για σήμερα στο Public.gr, χιλιάδες προϊόντα από 2.000 συνεργαζόμενα καταστήματα σε προνομιακή τιμή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΘΕΙ 30 Νοε 2020 | 11:35

Υπουργείο Εργασίας: Μέχρι πότε υποβάλλεται το έντυπο για τις άδειες ειδικού σκοπού

Το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε τη δυνατότητα υποβολής του Ε11.1 για τις άδειες ειδικού σκοπού.

ΜΕΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ 30 Νοε 2020 | 11:12

Μυτιληναίος: Ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μονάδα της Λιβύης

Η Mytilineos επανεκκινεί τις εργασίες της για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης.

9,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 30 Νοε 2020 | 10:58

Σταϊκούρας: Άρχισαν οι πληρωμές επιδότησης δανείων από το πρόγραμμα "Γέφυρα"

Σήμερα Δευτέρα πραγματοποιούνται οι πρώτες πληρωμές από το πρόγραμμα "Γέφυρα", όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών.

ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ 30 Νοε 2020 | 08:44

Αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην "καραντίνα 2" σε σχέση με την άνοιξη

H εικόνα της κατανάλωσης του Νοεμβρίου - λίγες ημέρες πριν κλείσει ο μήνας - παραπέμπει σε άνοδο της ζήτησης κατά 1,42 %

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ 30 Νοε 2020 | 08:25

Στην... παράταση lockdown και τέλη κυκλοφορίας - Έρχεται δώρο Χριστουγέννων & επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με φόρους και ενοίκια

Δώρα, επιδόματα και "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 29 Νοε 2020 | 12:59

Σκέρτσος: Η Ελλάδα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα να περάσει την πανδημία του κορονοϊού

Τι είπε ο Άκης Σκέρτσος για τη δυνατότητα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας μέχρι να βγει η χώρα από την πανδημία του κορονοϊού

ΜΠΟΝΑΜΑΣ 29 Νοε 2020 | 11:32

Βρούτσης: Έκτακτο βοήθημα σε 105.818 συνταξιούχους πιστώνεται την Δευτέρα– Συνεχίζεται η αναστολή συμβάσεων

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μάλιστα δεν το γνωρίζουν και θα δουν εκτάκτως τα ποσά στους λογαριασμούς τους, είπε ο κ. Βρούτσης.

ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ LOCKDOWN 29 Νοε 2020 | 09:05

Νέο "πακέτο" μέτρων στήριξης για τον Δεκέμβριο - Παράταση ενός μήνα στα τέλη κυκλοφορίας

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι - Αναλυτικά τα μέτρα - Σκέψεις για έκτακτο δώρο σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους.