Τσακαλώτος: Εχουμε κρίση που συνεχίζεται & οικονομία με χαμηλούς μισθούς

Μία ηγεμονική πολιτική που ενσωματώνει τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, μπορεί να έχει αριστερό πρόσημο είπε ο υπ.οικονομικών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσακαλώτος: Εχουμε κρίση που συνεχίζεται & οικονομία με χαμηλούς μισθούς

«Μία ηγεμονική πολιτική που ενσωματώνει τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, μπορεί να έχει αριστερό πρόσημο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ), με θέμα: «Η Ευρώπη στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές- Αριστερές απαντήσεις».

Μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν φαίνεται ότι έχουμε ανάκαμψη, όπως σε προηγούμενες κρίσεις του καπιταλισμού, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει από την αγορά εργασίας ή έχουν μερική απασχόληση ή είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ οι αυξήσεις των μισθών δεν είναι ανάλογες με την παραγωγικότητα.

Όπως είπε, έχουμε κρίση που συνεχίζεται και μία πολιτική οικονομία που βασίζεται σε χαμηλούς μισθούς και σε επιχειρήσεις που δεν επενδύουν σε κεφαλαιακά προϊόντα.

«Δεν φαίνεται ότι ο καπιταλισμός είναι ηγεμονικός» είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι μία ηγεμονική πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, αλλά ενσωματώνει και ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων της λαϊκής και μεσαίας τάξης και άρα κυριαρχεί. Ανέφερε στο σημείο αυτό ότι ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας στην Αμερική, απασχολείται σε άθλιες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα, δεν ελπίζει στην καλύτερη προοπτική.

Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε επίσης, ότι η ανισότητα έχει τεράστιες συνέπειες για τις κοινωνίες και επεσήμανε ότι η μεσαία τάξη υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις και είναι ανύπαρκτη στις μικρότερες, προσθέτοντας ότι οι λαϊκές και μεσαίες τάξεις στις μικρομεσαίες πόλεις, είναι εκτός συστήματος.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η Αριστερά δεν έχει καταλάβει τη σημασία των γυναικών στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τονίζοντας ότι υπάρχει αλλαγή σε σχέση με τις δεκαετίες του '80 και του '90. Όπως διευκρίνισε, οι γυναίκες είναι λιγότερο ευάλωτες στις «αυταρχικές ανοησίες» του εθνικισμού και «δεν τσιμπούν τόσο εύκολα γιατί έχουν εμπειρία», ενώ «έχουν τα αυτιά τους ανοικτά σε όποιον μιλά σοβαρά για κοινωνικά προγράμματα που ξανακτίζουν τις κοινότητες», όπως η ασφάλεια στη γειτονιά, η δημιουργία καλού σχολείου.

«Είναι ένα πεδίο που η Αριστερά δεν το έχει καταλάβει» είπε.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι για την έξοδο από την κρίση, μία ηγεμονική πολιτική που ενσωματώνει τα λαϊκά και μεσαία στρώματα και δίνει την αίσθηση ότι ανήκουν στην κοινότητα, δεν έχει απαραίτητα δεξιό, αλλά μπορεί να έχει αριστερό πρόσημο και υπογράμμισε τη σημασία της σύγκλισης των αριστερών, σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι έχουν τη δύναμη να το πετύχουν.

Πρόσθεσε δε, ότι οι Δεξιοί και οι Κεντρώοι δεν μπορούν να είναι ηγεμονικοί, διότι «όταν έρθει ο κόμπος στο χτένι, δεν έχουν απάντηση» ενώ, με αφορμή σχετικό βιβλίο του ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου για τον τρόπο που ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές, είπε ότι στην Ευρωβουλή, οι συντηρητικοί ψηφίζουν ενάντια σε όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Αριστερά πρέπει να κοιτάξει γιατί οι πολίτες επιλέγουν να ψηφίζουν Λεπέν και γενικώς ακροδεξιά κόμματα.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα, η Μαρίκα Φραγκάκη, μέλος του ΔΣ του ΙΝΠ και της Συντονιστικής Επιτροπής των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη (EuroMemo Group), η Γιούντιτ Ντέλχαϊμ (Judith Dellheim), ανώτερο στέλεχος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, στο Βερολίνο και ο Βέρνερ Ράζα (Werner Raza), διευθυντής του Αυστριακού Ερευνητικού Κέντρου για την Ανάπτυξη (ÖFSE) και συντονιστής της Ομάδας των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη (EuroMemo Group), στη Βιέννη, ενώ τον σχολιασμό έκανε ο δικηγόρος και δρ. Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Γούναρης.

Η εκδήλωση είναι δεύτερη, σε σύνολο τριών, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με τον γενικό τίτλο «Αριστερά και Ευρώπη».

Οι ομιλήτριες και οι ομιλητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη κατά την κρίση και μετά το 2015 και αναφέρθηκαν στην ανάδυση του αυταρχικού Λαϊκισμού/Εθνικισμού, επιχειρώντας καταδείξουν τις ατέλειες στην αρχιτεκτονική της διακυβέρνησης στην Ευρώπη.

Στόχος των εκδηλώσεων, όπως σημειώνεται από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, «είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου διαλόγου των δημοκρατικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων και η ανάδειξη των πολιτικών δυνατοτήτων και ευκαιριών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του επερχόμενου σκοτεινού ρεύματος» του εθνικισμού και της ακροδεξιάς.

ΦΩΤΟ Intime

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 25 Ιαν 2021 | 08:15

Oxfam: "Ρέφαραν" σε 9 μήνες τις ζημιές της πανδημίας οι 1.000 πλουσιότεροι του κόσμου

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam εκτιμά σήμερα, στην έκθεσή της για τις ανισότητες, ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη κάλυψαν ήδη τις ζημίες που υπέστησαν λόγω πανδημίας.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 25 Ιαν 2021 | 08:06

Επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα θέρμανσης και δώρο Χριστουγέννων: Στο ταμείο για 1,7 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας

Στα ATM για είσπραξη ενίσχυση 500.000 επαγγελματίες, 700.000 καταναλωτές και 650.000 μισθωτοί. Παράλληλα, το 2021 ξεκινάει με ένα "βουνό" υποχρεώσεων, καθώς πρέπει να πληρωθούν δόσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

24 Ιαν 2021 | 09:14

Οι ουρές στην Ερμού απειλούν το "ήπιο lockdown" της Δευτέρας - Κρίσιμη η Κυριακή

Το μεγάλο "στοίχημα" είναι να μην υπάρξουν επιβαρυντικά επιδημιολογικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε πισωγυρίσματα

ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Ιαν 2021 | 08:49

Ανοικτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ σήμερα - Ο κωδικός για SMS στο 13033

Τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοικτά σήμερα έως τις 8 το βράδυ

23 Ιαν 2021 | 09:00

Χαλαρό lockdown από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει για σχολεία, φροντιστήρια, πρακτορεία ΟΠΑΠ,μετακινήσεις και ταξί

Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο 15νθήμερο - Τι θα λειτουργήσει, από πότε και πώς

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 08:54

Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch: Διατήρησε την Ελλάδα στη βαθμίδα "BB" με σταθερή προοπτική

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "BB", με σταθερή προοπτική.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 23 Ιαν 2021 | 08:36

Ανοιχτά αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Το ωράριο λειτουργίας

Προαιρετικό το άνοιγμα αύριο των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ

ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 22 Ιαν 2021 | 20:18

"Εξοικονομώ - Αυτονομώ": Επανεκκίνηση από τη Δευτέρα - Οσα πρέπει να ξέρετε

Η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2021 | 16:39
RAW ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ! 22 Ιαν 2021 | 15:26

Oι φυσικοί χυμοί URBAN MONKEY έρχονται στην Ελλάδα και είναι RAW.

Οι χυμοί URBAN MONKEY έχουν σε κάθε μπουκάλι την πραγματική γεύση των φρούτων και λαχανικών που περιέχουν, χωρίς συμβιβασμούς.

22 Ιαν 2021 | 15:23

"2 MINUTES OF FAME" - Το WHAT’S UP της COSMOTE δίνει βήμα στις ιδέες νέων από όλη την Ελλάδα

Μια πρωτότυπη ενέργεια, που παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ 22 Ιαν 2021 | 14:27

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Οι ημερομηνίες πληρωμής

Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Ιαν 2021 | 13:10

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις- Κρατική επιδότηση πάγιων δαπανών και ενοικίων

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας θα επιδοτηθούν για τις πάγιες δαπάνες τους. Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια.