Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δεν έκανε παροχολογίες

Η κυβέρνηση ξόδεψε σύμφωνα με το δημοσιονομικό χώρο που είχε διαθέσιμο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δεν έκανε παροχολογίες

Την ανάγκη οι πολίτες να ενημερωθούν σωστά για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μέσα από επιχειρήματα και όχι ψευδείς ειδήσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη διάρκεια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στη Δράμα, δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του στην ανατολική Μακεδονία. "Ο ορθός λόγος", υπογράμμισε με έμφαση, "δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί αλλά αντιθέτως πρέπει να αυξηθεί η δυνατότητα της κοινωνίας να ενημερωθεί σωστά, να μιλάμε ανοιχτά και να λαμβάνουμε αποφάσεις".

Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα επισήμανε ότι "... εκλογές έγιναν το Γενάρη του 2015 και το Σεπτέμβριο του 2015, εμείς δεν έχουμε κρύψει ποτέ ότι το καλοκαίρι του 2015 έγινε ένας συμβιβασμός όπου σε ένα συμβιβασμό κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Αν ήταν εντελώς ίδιο το πρόγραμμα με το 2014 δε θα γινόταν συμβιβασμός. Θεωρώ πάντως ότι ήμασταν έντιμοι. Κάναμε αυτόν των συμβιβασμό και αντιθέτως με το τι έγινε το 2012, εμείς πήγαμε απευθείας σε εκλογές το Σεπτέμβριο, άρα το πρόγραμμά μας με όσα κάναμε συμβιβασμό, με όσα θέλαμε να προωθήσουμε το γνώριζε ο ελληνικός λαός".

"Τα δυο τελευταία χρόνια υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα"

Ο κ. Τσακαλώτος, υπογράμμισε, ακόμα, ότι τα δυο τελευταία χρόνια που υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα παρατηρήθηκε αύξηση του εισοδήματος και των μεσαίων στρωμάτων. "Δεν έχουμε κρύψει ποτέ", τόνισε, "τις δυσκολίες, ξέρουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και σταδιακά προχωράμε σε προτεραιότητες ώστε να τα διορθώσουμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μειώσαμε 10% τον ΕΝΦΙΑ για φέτος και 20% για τον επόμενο χρόνο, αυτό το έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Ότι ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ έχει νομοθετηθεί με την εξαίρεση του επιδόματος στέγασης που η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Ούτε παροχολογίες, ούτε μεγάλα λόγια. Ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που είχαμε αυτά ξοδέψαμε".

Ερωτηθείς για τη διεκδίκηση επιδομάτων - αναδρομικών και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και πως προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε "πρέπει να αποφασίσουμε ποιες από αυτές χρειάζονται εφάπαξ πληρωμή, ποιες θα είναι μόνιμα αυξημένες δαπάνες, έχουμε συζητήσει με του θεσμούς, έχουμε κάνει σχέδια για το πως θα τα αντιμετωπίσουμε και όταν ωριμάσει ο χρόνος και είμαστε έτοιμοι θα δοθούν απαντήσεις".

"Γίνονται πολλές παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια"

Σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ για τις συζητήσεις που γίνονται με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και τις αντιδράσεις της ΝΔ για το πόσο τα μέτρα που θα ληφθούν θα βοηθήσουν το κόσμο ο κ. Τσακαλώτος, σχολίασε, "η ΝΔ θεωρεί ότι τίποτα δεν γίνεται καλά σε αυτό τον τόπο πάνω σε καμία πολιτική. Δεν είναι όμως αυτή η εικόνα. Αν διαβάσετε τα ξένα ΜΜΕ και τις αναφορές των ξένων οργανισμών ξέρουν πόσα πράγματα έχουν γίνει. Έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες για τις τράπεζες και τώρα λέμε για το νέο νόμο Κατσέλη που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπληρώσουν το χρέος τους. Αυτό δεν είναι μόνο καλό για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να πληρώσουν ένα στεγαστικό, είναι καλό και για ένα νέο ζευγάρι που θέλει στεγαστικό δάνειο και δεν μπορεί να μπει στην αγορά ακινήτων. Βοηθώντας τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια θα μπορέσουν οι τράπεζες να δώσουν νέο χρήμα. Εμείς, θέλουμε να υπάρχει μια ισορροπία. Για τα κόκκινα δάνεια κάνουμε πάρα πολλές παρεμβάσεις δεν είναι μόνο ο νόμος Κατσέλη είναι και το σύστημα εγγυήσεων που έχουμε στείλει στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού να το κοιτάξει και για το οποίο όλες οι τράπεζες είπαν ότι θα βοηθήσουν, είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, είναι ο καινούργιος πτωχευτικός κώδικας. Λαμβάνουμε μια σειρά από μέτρα για να βοηθήσουμε τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορέσουν μετά να χρηματοδοτήσουν και νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

Βαρύτητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε, πως έχουν δρομολογηθεί αρκετές ωστόσο τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. "Επενδύσεις γίνονται", ανέφερε, "την περσινή χρονιά είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις στα λιμάνια, στα οδικά δίκτυα, στην ενέργεια. Έρχονται επενδυτικά σχέδια στο άμεσο μέλλον όπως είναι η ΑΡΙΑΔΝΗ που θα ενώσει την Αττική με την Κύπρο που είναι ένα τεράστιο έργο με ευρωπαϊκά πρότυπα πολύ προχωρημένα. Αλλά για εμάς δεν είναι το βασικό μας μοντέλο τα μεγάλα έργα υποδομής, γιατί είμαστε μια χώρα με πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γι’ αυτό έχουμε στρέψει το ΕΣΠΑ προς αυτές. Για το λόγο αυτό φέρνουμε το Μάρτιο νομοσχέδιο για δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και για μικροχρηματοδοτήσεις. Κάνουμε πάρα πολλές προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία" τόνισε.

"Μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, "είναι μια χώρα που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και αυτό ισχύει για πολλούς ανθρώπους. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε καιρό ειρήνης παρά μόνο σε πόλεμο έχουμε αντίστοιχες χώρες που παρουσίασαν μείωση του εισοδήματος. Εμείς λοιπόν δε θριαμβολογούμε, γνωρίζουμε καλά ότι ο πολύς κόσμος ζορίζεται. Απλά, εμείς, ρωτάμε τον κόσμο, θέλει στο μέλλον μια κυβέρνηση που συνδυάζει μέτρα και για τις επενδύσεις και για την ανάπτυξη και για την κοινωνία, ή θέλει μια κυβέρνηση που ξανά υπόσχεται ότι πρώτα θα μεγαλώσει την πίτα και κάποια στιγμή στο μέλλον θα τη μοιράσει, μόνο που η εμπειρία μας παγκοσμίως δείχνει ότι αυτή η στιγμή δεν έρχεται ποτέ".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 19:48

Επιτροπή Πισσαρίδη: Ολόκληρη η έκθεση - Οι 20 προτάσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για την οικονομία

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια της επιτροπής Πισσαρίδη.

ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ 12 Νοε 2020 | 09:00

Σε εποχές... δραχμής επιστρέφει το ΑΕΠ λόγω πανδημίας: Πάνω από 10% ύφεση φέτος - Κατεβαίνει ο πήχης για το 2021

Το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει περίπου στα 163-165 δις. ευρώ, όσο ήταν δηλαδή και πριν από 18 χρόνια όταν η χώρα έκανε τα πρώτα της βήματα στην Ευρωζώνη.

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 04 Νοε 2020 | 07:07

Σήμερα η υπογραφή για την "πράσινη" επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια - Παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω τηλεδιάσκεψης

Σήμερα στις 10:00 η υπογραφή για την μεγάλη, πράσινη, καινοτομική επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια.

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ 03 Νοε 2020 | 19:27

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αυτή είναι η Συριζαία που του έκλεψε την καρδιά - Χώρισε μετά από 35 χρόνια γάμου [εικόνες]

Η νέα σύντροφος του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΟΙΚ 27 Νοε 2020 | 18:52

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Πιστώνονται σήμερα σε 97.662 δικαιούχων 410 εκατ. ευρώ

Μέχρι σήμερα, 364.244 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης

OΙ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 27 Νοε 2020 | 16:29

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Νοε 2020 | 12:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:27

Ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα: Δοκιμαστικό δρομολόγιο Παγκράτι - Κυψέλη για 2 μήνες - Δωρεάν για όλους [εικόνες]

Δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτρικού λεωφορείου στη γραμμή 2 Παγκράτι - Κυψέλη στην Αθήνα. Επίσκεψη Καραμανλή στο ΡΟΥΦ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 12:02

Προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό: Κλείδωσε η συνεργασία Lamda - ΤΕΜΕΣ για 2 ξενοδοχεία αξίας 300 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία LAMDA - ΤΕΜΕΣ προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 11:56

Τηλεργασία: Παράταση έως το τέλος του χρόνου και σε ποσοστό 50% - Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Παρατείνεται έως τις 31/12 η τηλεργασία. Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για το ωράριο και τις παραβάσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Νοε 2020 | 10:58

ΟΑΕΔ: Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, μέχρι και τις 10/9/2020.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 27 Νοε 2020 | 07:45

Εκτακτο "δώρο Χριστουγέννων": Οι δύο κατηγορίες εργαζομένων που θα το πάρουν - Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα για το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ 26 Νοε 2020 | 22:35

Μεταφορικό ισοδύναμο: Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα των επιχειρήσεων για την παράταση της προθεσμίας του μεταφορικού ισοδύναμου.