Τσακλόγλου: Ελλάδα, η πιο γερασμένη χώρα της ΕΕ το 2030

Απίστευτο βάρος πέφτει στη γενιά των εργαζομένων η οποία πληρώνει τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, τόνισε υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χώρα γερόντων μέχρι το 2050 η Ελλάδα - Χρόνια 'νόσος' η υπογεννητικότητα

"Εξαιρετικά χαμηλή είναι πλέον η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους, βρίσκεται σήμερα στο 1 προς 1,7. Απίστευτο το βάρος που πέφτει σε αυτή τη γενιά των εργαζομένων, η οποία πληρώνει τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων", τόνισε για το μεγάλο ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή "Το GPS της επικαιρότητας". Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα θα είναι η πιο γερασμένη χώρα της ΕΕ το 2030.

Εκτίμησε ότι σε 10 ή 20 χρόνια η κατάσταση ενδεχομένως να έχει βελτιωθεί οριακά, λόγω της αποκλιμάκωσης της ανεργίας και της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην ΕΕ, δηλαδή 1,4 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή πολύ πιο κάτω από το όριο για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός.

"Η τελευταία χρονιά που ήμασταν κοντά στο 2,1 ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με αρχές της δεκαετίας του ’80. Από εκεί και μετά είναι διαρκώς καθοδική η πορεία", σημείωσε. Μίλησε για πολυπαραγοντικό πρόβλημα που δεν οφείλεται στην οικονομική κατάσταση και έδωσε έμφαση στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν τα ζευγάρια να κάνουν περισσότερα παιδιά και να είναι ομαλή η συνύπαρξη της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, αναφέροντας – μεταξύ άλλων – το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη δημιουργία κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και τις "νταντάδες της γειτονιάς".

Διαβάστε Επίσης

"Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι και οι άλλες χώρες, με τέτοια μέτρα κατάφεραν να ανεβάσουν κατά 0,2 ή 0,3 το ποσοστό γονιμότητας", επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου. "Κάνουμε, ό,τι κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα πράγμα που προσπαθούν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι να αυξήσουν το ποσοστό γονιμότητας του πληθυσμού τους, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι μάλλον χαμηλά. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει καταφέρει να γυρίσει το ποσοστό γονιμότητας πίσω στο 2,1 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας που χρειάζεται για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός μιας χώρας. Ακόμη και χώρες όπως η Σουηδία και η Γαλλία έδειχναν μια τάση ανοδική, τα τελευταία χρόνια έχουν πρόβλημα", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν η απάντηση στο δημογραφικό είναι η καλά οργανωμένη μετανάστευση, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι πετυχημένες μεταναστεύσεις έχουν δυο χαρακτηριστικά, το οικονομικό και το κοινωνικό. Στο οικονομικό πεδίο, όπως είπε, οι μετανάστες που έρχονται να είναι συμπληρωματικοί προς την υπάρχουσα εργατική δύναμη. Έφερε ως παράδειγμα τους μετανάστες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι απορροφήθηκαν σε τομείς όπου δεν υπήρχαν εργατικά χέρια και "τα αποτελέσματα ήταν θετικότατα". Στο κοινωνικό, σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγου, το μείζον είναι οι μετανάστες να ενσωματωθούν και να μην γκετοποιηθούν. "Το υπόβαθρο των μεταναστών που είχαμε σε εκείνο το κύμα, είναι διαφορετικό από το σημερινό. Έχουμε και παραδείγματα πετυχημένης μετανάστευσης αλλά και παραδείγματα γκετοποίησης στην Ευρώπη", πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ 23 Νοε 2021 | 15:00

Τηλεργασία: Αυτή την αποζημίωση για εξοπλισμό και τηλεπικοινωνίες θα καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους

Ο νόμος προβλέπει για πρώτη φορά αποζημίωση των τηλεργαζόμενων για το κόστος που επωμίζονται, εξαιτίας της τηλεργασίας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 23 Νοε 2021 | 07:06

Πριν από το τέλος του χρόνου το επίδομα σε υγειονομικούς, συνταξιούχους και ΑμΕΑ

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 338,5 εκατ. που το σύνολό του προέρχεται από την μεγαλύτερη του αναμενομένου μεγέθυνση της οικονομίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ 21 Νοε 2021 | 18:38

Υπουργείο Εργασίας: Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 29 Νοεμβρίου

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα καταβληθούν περί τα 2,1 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια δικαιούχους.

"ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ" 18 Νοε 2021 | 11:28

Το υπουργείο Εργασίας απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερεργασία: Γελοιότητα, καταγγέλλει τον εαυτό του

Για δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αγγίζουν τη γελοιότητα κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 17 Νοε 2021 | 12:34

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ:Εντός Ιανουαρίου 2022 η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας 2021

Εντός του Ιανουαρίου 2022 η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας 2021 στους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 12 Νοε 2021 | 10:49

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας από το υπουργείο Εργασίας για 25.000 άτομα

Η υπογραφή της ΚΥΑ ανοίγει τον δρόμο για τη δημοσίευση της πρόσκλησης από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 09 Δεκ 2021 | 15:03

Χατζηδάκης: Αν οι προσλήψεις μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα του δημοσίου, τότε "θα πέταγε" εδώ και δεκαετίες!

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στέλνει πολλαπλά μηνύματα για τις μεταρρυθμίσεις στον e-ΕΦΚΑ και τη νέα επιθεώρηση Εργασίας. Τι θα συμβεί με τον νέο ΕΣΠΑ.

09 Δεκ 2021 | 14:39

Φέτος τα δώρα τα έχει αναλάβει η COSMOTE, βάζοντάς μας από νωρίς στο κλίμα των γιορτών

Ανακάλυψε και ενεργοποίησε τα νέα δώρα κατευθείαν από τον… σάκο του Άγιου Βασίλη της COSMOTE, που πραγματικά δεν θα ήθελες να χάσεις.

ΕΩΣ ΤΙΣ 15/12 Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 09 Δεκ 2021 | 12:06

Σταϊκούρας: Αύριο θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους

Αύριο η εκταμίευση της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους. Δηλώσεις Σταϊκούρα.

09 Δεκ 2021 | 12:01

Το μεγάλο παράδοξο στον τομέα της ενέργειας και τις ESG επιδόσεις

Τα ESG κριτήρια πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο διαφανούς εταιρικής διακυβέρνησης και να μην είναι απλά ένα ακόμη εργαλείο μάρκετινγκ.

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ 09 Δεκ 2021 | 11:41

Dentsu Greece: Η Πωλίνα Σοφρώνη αναλαμβάνει Marketing & Communications Manager

Το νέο ρόλο εμπιστεύτηκε η Dentsu Greece στην Πωλίνα Σοφρώνη, δυναμικό στέλεχος της αγοράς της Επικοινωνίας & του Marketing.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Δεκ 2021 | 11:12

Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές από αύριο, 10 Δεκεμβρίου 2021

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην χώρα μας σε σχέση με τα μετρητά που ωστόσο αποτελούν ακόμα τον κυρίαρχο τρόπο πληρωμής.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 09 Δεκ 2021 | 10:07

Ποιοι και γιατί επενδύουν στην ελληνική αγορά ακινήτων: Το προφίλ των νέων αγοραστών

Κινητικότητα στην αγορά κατοικίας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα λόγω της επικείμενης αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.