«Τσίμπησαν» 200 εκ. από τα εμβάσματα εξωτερικού

Στο στόχαστρο όσοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Για 24.710 «ενδιαφέρουσες περιπτώσεις» έκανε λόγο στη βουλή η αρμόδια διευθύντρια φορολογικής διοίκησης.

tsimpisan-200-ek-apo-ta-embasmata-ekswterikou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία από τον έλεγχο που έχει πραγματοποιήσει το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου σε Έλληνες που έστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού κατά την διάρκεια της κρίσης.

Το συνολικό ποσό που είχε «διαφύγει» σε τράπεζες του εξωτερικού εκτιμάται στα εννέα δις ευρώ

Η Χαρίκλεια Μαυρίδου, γενική διευθύντρια φορολογικής διοίκησης ενημέρωσε την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι από τους φορολογούμενους που έβγαλαν στο εξωτερικό, ενδιαφέρον έχουν οι 24.710 περιπτώσεις. Μέχρι τώρα από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει, προέκυψαν έσοδα για τα δημόσια ταμεία ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το προαναφερόμενο ποσό είναι σταγόνα στον ωκεανό αφού το συνολικό ποσό που είχε «διαφύγει» σε τράπεζες του εξωτερικού εκτιμάται στα εννέα δις ευρώ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του ανέφερε ότι έως τότε είχαν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυρία Μαυρίδου εξήγησε πάντως στους βουλευτές ότι έπειτα και από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει μέχρι τέλους του μήνα να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 500 υποθέσεις που αφορούν εμβάσματα την περίοδο 2009-2012.

Κατά τα λοιπά, τα στελέχη του ελεγκτικών οικονομικών μηχανισμών (ΣΔΟΕ, επιτροπή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, υπουργείο Οικονομικών) επανέλαβαν ότι εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα «συνεννόησης» με τις τράπεζες. Εξήγησαν ότι τα τραπεζικά ιδρύματα συνεχίζουν να καθυστερούν να ανταποκρίνονται στα αιτήματα τους σε ότι αφορά την διαβίβαση στοιχείων για τους επίμαχους λογαριασμούς, ενώ τις περισσότερες φορές τα στοιχεία που αποστέλλουν είναι μη επεξεργάσιμα.

Τέλος, κατά τις εκτιμήσεις των ίδιων, η χρυσή περίοδος διακίνησης μαύρου χρήματος στη χώρα μας ήταν η δεκαετία 1999-2010. Τα ποσά αυτά διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος.

 


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook