TτΕ: Όλες οι προβλέψεις για το εργασιακό τοπίο το 2021: Ποιες είναι οι συνέπειες της πανδημίας

Τι αναφέρει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας - Ποιες είναι οι συνέπειες της πανδημίας στην απασχόληση, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Χωρίς βελτίωση της αγοράς εργασίας αναμένεται η ανάκαμψη της οικονομίας φέτος, σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας για τον κατώτατο μισθό, το οποίο κατ΄ αποκλειστικότητα παρουσιάζει το Capital.gr.

Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, αν και η παραγωγικότητα της εργασίας μπορεί να εμφανίσει άνοδο και θα συντελέσει και σε υποχώρηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, δεν θα αναστρέψει την προηγούμενη σημαντική επιδείνωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΤτΕ, ενδεχόμενη απόκλιση μεταξύ παραγωγικότητας-κόστους εργασίας θα φέρει κινδύνους για τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Την ίδια ώρα, ο αποπληθωρισμός θα συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε κλάδους υπηρεσιών που πλήττονται από την πανδημία, επιδεινώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Υπό αυτούς τους όρους, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων με χαρακτηριστικά που τις καθιστούν μη βιώσιμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, όπως προβλέπει το ίδιο πόρισμα, είναι πιθανή η επιστροφή ενός μεγάλου μέρους των οικονομικά μη ενεργών στο εργατικό δυναμικό με συνέπεια την αύξηση των ανέργων.

Από αυτήν την άποψη, σύμφωνα με την ΤτΕ ''κρίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων το 2021'''.

Οι βασικές προβλέψεις για το 2021

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ:

- ''Η ανάκαμψη το 2021 δεν αναμένεται να συνοδευτεί από ανάλογη βελτίωση στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα μέρος των απωλειών της ανταγωνιστικότητας να ανακτηθεί τα επόμενα χρόνια”.

- ''Αν συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα η απόκλιση μεταξύ παραγωγικότητας και κόστους εργασίας, εφόσον αντανακλά στρεβλώσεις στον μηχανισμό προσδιορισμού των μισθών, θα δημιουργήσει κινδύνους για τις προοπτικές υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητά της''.

- ''Καθώς η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται να ανακάμψει ταχύτερα από την απασχόληση, αναμένεται ότι η παραγωγικότητα θα εμφανίσει άνοδο, η οποία θα συντελέσει και σε υποχώρηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, χωρίς πάντως να επέρχεται εξάλειψη της σημαντικής επιδείνωσης που παρατηρήθηκε κατά το προηγούμενο έτος''.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- ''Ο απoπληθωρισμός που σημειώθηκε το 2020 και αναμένεται να συνεχιστεί το 2021 θα συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε κλάδους υπηρεσιών που πλήττονται από την πανδημία, επιδεινώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Παράλληλα, η ανατίμηση του ευρώ κατά 3,4% σε σταθμισμένους όρους το 2020 (μέσα επίπεδα έτους) κυρίως ως προς το δολάριο, αλλά και ως προς νομίσματα μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Τουρκία), επιβάρυνε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας''.

- ''Η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης με την επιστροφή στην κανονικότητα ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην επιχειρηματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων με χαρακτηριστικά που τις καθιστούν μη βιώσιμες.

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9 άτομα) που απασχολούν περίπου τους μισούς εργαζομένους στον επιχειρηματικό τομέα, ένα κύμα πτωχεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας εργαζομένων που επί του παρόντος είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Οι πτωχεύσεις τείνουν να ενισχύουν την επίπτωση των υφέσεων στην αγορά εργασίας, ιδίως εάν είναι συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς η ανακατανομή του εργατικού δυναμικού είναι μια αργή διαδικασία''.

- ''Μία ακόμα συνέπεια της πανδημίας είναι αύξηση του αριθμού των μη οικονομικά ενεργών το 2020 κατά 1,7% ή περίπου 75 χιλιάδων ατόμων λόγω της εξόδου εργαζομένων από το εργατικό δυναμικό. Οι λόγοι για την αύξηση αυτή ήταν είτε υγειονομικοί φόβοι, είτε η ανάγκη φύλαξης των ανήλικων τέκνων λόγω των κλειστών σχολείων, είτε η μειωμένη ζήτηση εργασίας ειδικά στον τουριστικό κλάδο, καθώς πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν φέτος. Με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, οι παραπάνω λόγοι ενδέχεται να πάψουν να υφίστανται και είναι πολύ πιθανή η επιστροφή ενός μεγάλου μέρους αυτών των ατόμων στο εργατικό δυναμικό, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ανέργων, εφόσον δεν υπάρξει η ανάλογη ζήτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων για να τους απορροφήσει''.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατώτατος μισθός και μέτρα στήριξης

''Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο και δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας ως προς την εξέλιξη της πανδημίας'', σημειώνεται από την ΤτΕ πως ''κρίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων το 2021''.

Όπως εξηγείται, ''ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνιστά μία πρόσθετη αρνητική διαταραχή στο κόστος ενός μεγάλου εύρους επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων στην παρούσα συγκυρία (όπως μικρές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις στο εμπόριο, στα καταλύματα και στην εστίαση), επιτείνοντας τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας ή μετατροπής θέσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ως αποτέλεσμα της προσωρινής παύσης λειτουργίας των επιχειρήσεων και της γενικευμένης υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας''.

Από την ΤτΕ τονίζεται πως ''ο κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας αυξάνεται περαιτέρω από το ενδεχόμενο να μην επιβιώσουν οι πιο ευάλωτες επιχειρήσεις στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία, η απώλεια θέσεων εργασίας συνιστά μια δυσμενή εξέλιξη με δυνητικά επίμονες αρνητικές επιδράσεις, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι νέοι και οι εργαζόμενοι χαμηλής εξειδίκευσης''.

Τέλος, η ΤτΕ κάνει, παραπέρα, τρεις κρίσιμες παρατηρήσεις:

* ''Στην παρούσα συγκυρία καθίσταται πιο επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστούν και να διευρυνθούν κατά το δυνατόν για όσο ισχύουν τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας οι παρεμβάσεις για τη διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας και τη στήριξη του εισοδήματος από εξαρτημένη εργασία, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών για τον περιορισμό της παραοικονομίας και την τήρηση του εργατικού δικαίου''.

- ''Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιαστεί η στρατηγική και το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής και προσεκτικής απόσυρσης των μέτρων, με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στο διαθέσιμο εισόδημα''.

- ''Είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να στοχεύουν, μεταξύ άλλων, σε εκείνους τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως οι κλάδοι των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης και του λιανικού εμπορίου, όπου υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμης αύξησης της ανεργίας όταν αρθούν τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης''.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 08 Ιουν 2021 | 08:13
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 06 Ιουν 2021 | 10:28

Έρευνα: Τι πιστεύουν εργαζόμενοι και μαθητές για την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση

Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση ήρθαν για να μείνουν - Αυτές είναι οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την πανδημία

ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ 70ΣΕΛΙΔΟ ΠΟΡΙΣΜΑ 02 Ιουν 2021 | 20:30

ΕΥΠ: Σε δίκη 19 άτομα - Δικηγόροι, απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί για διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ

Η έρευνα για τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ.-Εσπευσμένα ενώπιον της Δικαιοσύνης 19 άτομα που μνημονεύονται στο 70σέλιδο πόρισμα της ΕΥΠ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 02 Ιουν 2021 | 06:53

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο - Ποιοι εξαιρούνται, πότε είναι υποχρεωτική

Μισθοί και ωράρια εργασίας δεν επηρεάζονται, καθώς οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπαλλήλους που εργάζονται με φυσική παρουσία.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ 25 Μαϊ 2021 | 12:13

Παρατείνεται και τον Ιούνιο η τηλεργασία - Πληροφορίες για μείωση του ποσοστού κάτω από 50%

Για άλλο ένα μήνα θα συνεχισθεί το ''καθεστώς'' της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αν και σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνο που ίσχυε έως και κατά τον τρέχοντα.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Μαϊ 2021 | 21:33

Μέτρα για τουρισμό: Αναστολή συμβάσεων εργασίας και ένταξη στο Συν-εργασία

Διευκρινίσεις για τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον τουρισμό από το Υπουργείο Εργασίας

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 17 Μαϊ 2021 | 13:19

"ΕΡΓΑΝΗ": Περισσότερες οι προσλήψεις από τις αποχωρήσεις τον Απρίλιο

Σύμφωνα με το "ΕΡΓΑΝΗ" το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων τον Απρίλιο ήταν θετικό.

16 Μαϊ 2021 | 22:32

Τραγωδία στο Μάτι: Γροθιά στο στομάχι το πόρισμα του ανακριτή - "Παρακολουθούσαν αμέτοχοι σαν τον Ξέρξη"

"Καταπέλτης" το πόρισμα του ανακριτή για την τραγωδία στο Μάτι - "Εγκληματική αμέλεια, αδιαφόρησαν επιδεικτικά"

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΩΡΑΡΙΟ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ 15 Μαϊ 2021 | 14:53

Χατζηδάκης: "Δίνουμε δύναμη στους εργαζόμενους" - Οι 10 αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στον κόσμο της εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο και μίλησε για τις αλλαγές που προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14 Μαϊ 2021 | 12:55

Το υπουργείο Εργασίας απαντά στην "Αυγή": Είναι ψευδές ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν...13 ώρες την ημέρα

Το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για fake news της "Αυγής" σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι δεν θα δουλεύουν 13 ώρες την ημέρα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 11:23

Εστίαση, παιδότοποι, λούνα παρκ, εμποροπανήγυρεις: Ποια μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και μετά την άρση του lockdown

Ποια μέτρα στήριξης επιχειρήσεων παρατείνονται και για τον επόμενο μήνα - Ποιους κλάδους αφορούν.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 14 Μαϊ 2021 | 10:40

Γεωργιάδης: Θα γραφτώ πρώτος σε γυμναστήριο - Πρέπει να τα στηρίξουμε όλοι

Με τη φράση: "...θα γραφτώ πρώτος σε γυμναστήριο" ο Α. Γεωργιάδης εξέφρασε τη στήριξή του στα γυμναστήρια και στους επιχειρηματίες του κλάδου.