UBS: Πόσο θα κοστίσει ένα νέο lockdown στην Ελλάδα και σε ακόμη 8 "κόκκινες" χώρες

Πρόβλεψη του κόστους που θα έχει μία πιθανή επιβολή lockdown σε εννέα χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, από τους αναλυτές της UBS

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε μια σειρά υπολογισμών για την πρόβλεψη του κόστους που θα έχει μία πιθανή επιβολή lockdown σε εννέα χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προχώρησαν οι αναλυτές της UBS μετά την επιβολή του μέτρου στην Αυστρία.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμότητα ή ακόμη και σε συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης στο τρίμηνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες παράτασης του προγράμματος έκτακτης πανδημίας κινητών αξιών (PEPP) πέραν του Μαρτίου 2022, όπως αναφέρει η UBS.

Εννέα χώρες αυστηροποιούν τα μέτρα

Ήδη, έχει επιβληθεί lockdown στην Αυστρία έως τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Εννέα χώρες βρίσκονται υπό έντονη πίεση. Οι δείκτες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και αυξάνουν τα κρούσματα πάνω ή κοντά στο προηγούμενο ρεκόρ τους, με τα περιοριστικά μέτρα να έχουν αυστηροποιηθεί στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία μέχρι στιγμής.

UBS: Πόσο θα κοστίσει ένα νέο lockdown στην Ελλάδα και σε ακόμη 8 "κόκκινες" χώρες

Εκτός από την Αυστρία που επιβλήθηκε lockdown, στην Ολλανδία τα καταστήματα πρέπει να κλείσουν νωρίς και στην Ιρλανδία οι ώρες λειτουργίας για εστιατόρια και μπαρ έχουν μειωθεί.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, είναι πιθανότερο να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα στη Γερμανία, λέει η UBS, η οποία, ωστόσο, δεν βλέπει πιθανό παγκόσμιο lockdown.

Το κόστος των μέτρων - Το σενάριο για lockdown στις 9 "κόκκινες" χώρες

Οι αναλυτές εξηγούν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν προκαλούν πλέον τόση ζημιά στο ΑΕΠ όσο τα πρώτα lockdown. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι οικονομίες έχουν μάθει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν στη νέα πραγματικότητα.

Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής (στην Αυστρία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία ​​και τη Λετονία), εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν περίπου 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (η τρέχουσα UBS εκτίμηση κάνει λόγο για τριμηνιαία ανάπτυξη 0,8%).

Τα περιοριστικά μέτρα που θα επιβληθούν στη Γερμανία θα αφαιρέσουν άλλες 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στις 0,30 ποσοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε Επίσης

Εάν και οι εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος μπουν σε Lockdown, η UBS εκτιμά ότι η απώλεια στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο θα είναι της τάξης των 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει στάσιμη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι χώρες της νότιας Ευρώπης αναγκαστούν να αυστηροποιήσουν τα μέτρα, το τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσε να παρουσιάσει ακόμη και αρνητική ανάπτυξη.

"Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, θα ισχύσουν πρόσθετοι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι για το πρώτο τρίμηνο του 2022", σημειώνουν οι αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι εάν υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, θα αντισταθμιστούν με πρόσθετα μέτρα στήριξης. για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ 05 Δεκ 2021 | 12:23

Ευρωπαϊκή έρευνα: Στους πρωταθλητές της συνωμοσιολογίας στα social media εν μέσω πανδημίας η Ελλάδα

Η έρευνα κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες όπου ο "δείκτης συνωμοσιολογίας" βρίσκεται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 04 Δεκ 2021 | 14:11

Πάπας Φραγκίσκος: "Χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος θα ήταν λιγότερο σοφοί" [Βίντεο]

"Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτή την ένδοξη πόλη", δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο «ΠΑΠΑΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ» 04 Δεκ 2021 | 08:56

Ο Πάπας της χριστιανικής ελευθερίας και των προσφύγων, επισκέπτεται την Ελλάδα - Το πρόγραμμα του Ποντίφικα

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται την Ελλάδα και το ταξίδι του αυτό αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την εκτίμηση και την αγάπη του προς την χώρα μας και την Ορθοδοξία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ'ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 19:28

Πλεύρης: Όχι σε lockdown και κλειστά σχολεία - Στο τραπέζι τρίτη δόση στους 4 μήνες

Ο Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυξηθούν τα ραντεβού για εμβολιασμό της πρώτης δόσης να αρθούν τα πρόστιμα και να μην εισπραχθούν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 02 Δεκ 2021 | 12:01

Αιχμές Welt για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση

Το δημοσίευμα της Welt αντιπαραβάλλει την κατάσταση εδώ με εκείνη που επικρατεί στη Γερμανία, υπό τον τίτλο "Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 30 Νοε 2021 | 11:41

Εξαδάκτυλος: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση στην επιτροπή για lockdown

"Ξέρουμε ότι η μετάλλαξη 'Όμικρον' είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο", είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 30 Νοε 2021 | 11:36

Γερμανία: Συνταγματικά ορθά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε δικαιολογημένα και αναλογικά τα μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση από την έναρξη της πανδημίας.

ΟΧΙ ΣΕ LOCKDOWN 29 Νοε 2021 | 10:24

Απόλυτος ο Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα

"Ο στόχος μας είναι να έχουμε γιορτές με ανοιχτά καταστήματα και ανοιχτά εστιατόρια" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Γεωργιάδης.

"ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ" 29 Νοε 2021 | 08:58

Καρφιά Βενιζέλου για την πανδημία: Καθυστερημένα και ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης - Ζητά επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού

"Ενας ανεμβολίαστος να αντιληφθεί ότι είναι συνταγματικό του καθήκον να εμβολιαστεί για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και γιατί αυτό επιβάλλει η συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης", λέει ο κ. Βενιζέλος.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ 28 Νοε 2021 | 18:44

Ο Σταϊνμάιερ προειδοποιεί για lockdown στη Γερμανία: Τηρήστε τα μέτρα, περιορίστε τις επαφές σας

Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους. Ειδήμονες ζητούν άμεσα δραστικούς περιορισμούς. Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζόμενους.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ 27 Νοε 2021 | 16:09

Α. Βατόπουλος για νέο Lockdown: "Ποτέ μη λες ποτέ"

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 26 Νοε 2021 | 21:52

Ολλανδία: Νυχτερινό lockdown ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρούτε

Τα μη αναγκαία καταστήματα στην Ολλανδία θα πρέπει να κλείνουν από τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) έως τις 5 το πρωί

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ 26 Νοε 2021 | 12:52

Γερμανία: Lockdown δείχνει ο υπουργός Υγείας - "Να τραβήξουμε δυνατά χειρόφρενο" - Μεταφέρουν ασθενείς με πολεμικά αεροπλάνα

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε πως η κατάσταση στη χώρα είναι πιο δραματική από ποτέ πριν στην πανδημία του κορονοϊού και έδειξε lockdown.