Υδρογονάνθρακες Κρήτη: Στην Σούδα το «Seven Seas»

Οι προετοιμασίες φαίνεται πως είναι σε πλήρη εξέλιξη.

udrogonanthrakes-kriti-stin-souda-to-seven-seas
SHARE THIS
0
SHARES

2,5 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και ενώ το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο αναμένεται η Βουλή να δώσει το “πράσινο φως”, οι προετοιμασίες από την πλευρά των πετραλαϊκών “κολλοσών” φαίνεται πως είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Στο λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά, έχει καταπλεύσει το πλοίο Seven Seas της Subsea 7, εταιρείας που έχει υπογράψει συμφωνία με την Exxon Mobil, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία με ποσοστό 20%. Πρόκειται για ένα πλοίο μήκους 153 μέτρων που ναυπηγήθηκε το 2008 και μπορεί να επιχειρήσει σε βάθος 3.000 μέτρων.

Οι σχετικές συμβάσεις υπογράφτηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου  από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν επιλεγεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα ακολουθήσει έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οριστική υπογραφή και στη συνέχεια η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση.

«Ουσιαστικά, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος συμφωνιών, όλων των πεδίων υδρογονανθράκων για τα οποία είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε προηγούμενους διαγωνισμούς και στο διαγωνισμό που κάναμε πέρυσι. Συνεπώς, ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για την έρευνα και τελικά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, που τοποθετεί τη χώρα στο χάρτη των χωρών που φιλοδοξούν να παράγουν τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές της Κρήτης έχει επιλεγεί η Κοινοπραξία Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%).

 

 

Πηγή: zarpanews

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook