ΥφΥΠΟΙΚ: Ανερμάτιστο ότι το σχέδιο «Ηρακλής» ξεσπιτώνει δανειολήπτες

Ο κ. Ζαββός μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής χαρακτήρισε τη σχετική φημολογία «ανερμάτιστη».

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια στον «Ηρακλη» συγκαταλέγονται οι διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού ότι η πλατφόρμα αυτή δεν ξεσπιτώνει.

Ο κ. Ζαββός μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής χαρακτήρισε τη σχετική φημολογία «ανερμάτιστη» και αντέτεινε ότι ο «Ηρακλης» διασφαλίζει τα συμφέροντα των ευσυνείδητων δανειοληπτών με δυνατότητες εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων.

«Οι διαχειριστές είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν βιώσιμες και εξατομικευμένες λύσεις. Οι άκριτα διακινούμενες φημολογίες ότι ο «Ηρακλής» ξεσπιτώνει όχι μόνο είναι ανερμάτιστες και αντίθετες σε οποιαδήποτε πραγματικότητα λειτουργίας μίας νέας σημαντικής αγοράς με σκοπό την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά κυρίως ο “Ηρακλής” ευνοεί τον έλληνα φορολογούμενο που υπέφερε επί μία 10ετία και δεν μπόρεσε να βρει τη στοιχειώδη ρευστότητα για το νοικοκυριό ή την επιχείρησή του. Ανοίγει το δρόμο αφαιρώντας από τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια και βρίσκει τώρα βιώσιμες λύσεις για την αποπληρωμή των οφειλών», σημείωσε ο κ. Ζαββός, και έστειλε μήνυμα στις τράπεζες να παράσχουν ρευστότητα στην ελληνική οικονομία».

Ο Υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους λεγόμενους μπαταχτσήδες, ώστε να προβούν σε μέτρα ρευστοποίησης.

Ο Γιώργος Ζαββός επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες για μεταβίβαση και των λεγόμενων «πράσινων» δανείων, εκείνων δηλαδή που εξυπηρετούνται, διευκρίνισε ότι ο «Ηρακλής» το επιτρέπει μεν αλλά κατά τον ίδιο δεν αναμένεται, καθώς ο κύριος σκοπός του είναι η μείωση των κόκκινων δανείων. Αποσαφήνισε επίσης ότι η ανάθεση διαχείρισης ενός δανείου στους διαχειριστές δεν επηρεάζει επουδενί τη νομική κατάσταση των δανειοληπτών.

Ο Ηρακλής στοχεύει σε μείωση κόκκινων δανείων. Το ενδιαφέρον είναι η λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλιώς δεν έχει νόημα. Ο Ηρακλής δεν απαγορεύει να μεταβιβάσουν οι τράπεζες αν χρειαστεί και εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά είναι λογικό να μην αναμένεται κάτι τέτοιο εκτός των περιπτώσεων του ίδιου του οφειλέτη όπου μπορεί να τιτλοποιηθούν εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέτρο θα προτιμηθεί μόνο αν κριθεί ότι ευνοεί μία βιώσιμη λύση.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών, το σχέδιο «Ηρακλής» έχει λάβει ήδη την ψήφο εμπιστοσύνης όλων των ευρωπαϊκών οργάνων, ενώ όπως είπε οι 4 συστημικές τράπεζες δήλωσαν σήμερα ότι θα συμμετάσχουν με σχήματα που υπερβαίνουν τα 30 δις ευρώ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Φωτό: Ευρωκίνηση

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Μαϊ 2020 | 13:09

ΥΠΟΙΚ: 200.000 δάνεια ρυθμίστηκαν μέχρι την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού

Από τις 13 Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα έχουν υποβληθεί 653 νέες προτάσεις ρύθμισης.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 17 Μαϊ 2020 | 11:19

Μειώσεις φόρων, τιμών και επιδοτήσεις μισθών στο νέο πακέτο της κυβέρνησης - Τι θα ισχύσει και πότε

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα διεκδικήσει περισσότερους πόρους μέσα από το πρόγραμμα SURE για να επιδοτήσει τους εργαζόμενους.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ 13 Μαϊ 2020 | 08:01

Κούρεμα δανείων: Τα δύο σενάρια στο τραπέζι - Ποιοι το δικαιούνται και πόσο θα κερδίζουν

Στον κατάλογο των δικαιούχων αναμένεται να ενσωματωθούν και όσοι έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 12 Μαϊ 2020 | 15:49

Ξεκίνησε το Ταμείο Εγγυοδοσίας: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται δάνειο, ποιες όχι- Οι όροι

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων CoViD-19 συστάθηκε ως χωριστή χρηματοδοτική μονάδα εντός της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 11 Μαϊ 2020 | 07:43

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα δάνεια από το Taxis: Η διορία για τις αιτήσεις - Πότε θα δοθεί το ένα δισ. ευρώ

Με την επίσκεψη στη σελίδα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιλέξει την ένδειξη Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Αίτηση χορήγησης.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ EUROGROUP 09 Μαϊ 2020 | 12:11

Σταικούρας: Δεν χρειαζόμαστε να προσφύγουμε σε δανεισμό, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα

Ο υπουργός τόνισε πως δεν θα προσφύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να χρηματοδοτηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες, σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση.

ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ REUTERS 08 Μαϊ 2020 | 20:04
ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 05 Μαϊ 2020 | 16:50

Alpha Bank: Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η αναστολή καταβολής δόσεων για δάνεια και κάρτες

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο για όλες τις τράπεζες, η καταβολή των δόσεων δανείων και καρτών μπορεί να ανασταλεί έως τις 30.6.2020

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 05 Μαϊ 2020 | 07:54

Η επόμενη ημέρα: Μισή δουλειά με 80% του μισθού και "πράσινο" το δάνειο ακόμη και με το 10% της δόσης

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί κατά το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 28 Απρ 2020 | 09:15
ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ 22 Μαϊ 2020 | 18:02

Τα ξαναέβαλε με τον Σωτήρη Τσιόδρα ο Κυριάκος Βελόπουλος- Κόντρα με Θεοχάρη στη Βουλή

Κοντρα μεταξύ του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχαρη κσι του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου προκάλεσαν οι αιχμές του δεύτερου κατά του Σωτήρη Τσιοδρα.

ΔΥΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΗΤΑΝ ΑΚΥΡΑ 20 Μαϊ 2020 | 18:33

Υποθεση Παπαγγελόπουλου: Διεύρυνση κατηγορητηρίου με 175 "ναι" - Η εξήγηση για το λάθος του Καλογιάννη

Με τις ψήφους της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής υπερψηφίστηκε από τη Βουλή.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ 30 Απρ 2020 | 20:40

Novartis: Ενστάσεις από την πρώην εισαγγελέα Δημητρίου για την ισχύ των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων

Βάσει των καταθέσεων εκδιώχθηκαν οι 10 πολιτικοί, ενώ ο Δημητρης Παπαγγελόπουλος από την πλευρά του μιλούσε για μέγα σκάνδαλο