Υπέγραψαν μνημόνιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Υπογράφτηκε σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Ελλάδας.

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
Υπέγραψαν μνημόνιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Υπογράφτηκε σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Ελλάδας.

Αφορμή για την υπογραφή του μνημονίου που έχει σαν στόχο τη συνεργασία για την άμεση και αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στάθηκε η αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς, που παραδόθηκε στην χώρα μας για αξιοποίηση πριν από λίγες εβδομάδες.

Η φιλόδοξη συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, του αναπλ. υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου, Nobert Walter Borjans.

«Η φοροδιαφυγή δεν έχει σύνορα. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά», τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισε την εν λόγω συμφωνία «πραγματική επανάσταση».

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά -τόνισε- και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα».
Ειδικότερα, χαιρετώντας την υπογραφή της συμφωνίας ο Γερμανός υπουργός, κος Μπόργιανς, έκανε λόγο για «ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, ως προς τη διασφάλιση της φορολογικής Δικαιοσύνης», αλλά και προς τρίτους, καθώς «η Ελλάδα επιθυμεί από μόνη της την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της».

Εντατικά Φροντιστήρια

Μετά μάλιστα από πρόταση του κου Μπόργιας την οποία αποδέχτηκε αμέσως ο κος Αλεξιάδης, ξεκινά η εκπαίδευση αρχικά 50 -και στη συνέχεια περισσότερων- Ελλήνων φορολογικών επιθεωρητών, για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες «έτσι ώστε να τους μεταδώσουμε την εμπειρία μας».

Καθώς , όπως επεσήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος, η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής: «Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικών CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ φτάνουν σε ολόκλητρ τη Γερμανία».

Συγκεκριμένα, από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία, νομοθέτημα που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και το υπουργείο Οικονομικών. Αντίστοιχα, μέχρι σήμερα στο επίμαχο γερμανικό κρατίδιο πραγματοποιήθηκαν 22.000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων με εκτιμώμενο πρόσθετο φορολογικό έσοδο άνω των 1 δισ. ευρώ.ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΚΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο συνεργασίας, ο κος Δημ.Παπαγγελόπουλος, υποστήριξε ότι οι υποθέσεις θα εκδικάζονται πλέον άμεσα και το κράτος θα μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ επεσήμανε ότι "η εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι ένα μέτρο που επίσης θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής".

Για τη λίστα Μπόγιαρνς ο αναπλ. υπουργός Δικαιοςύνης τόνιζε ότι : "ελέγχεται ήδη και θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός του προσεχούς εξαμήνου όχι μόνο για αυτή τη λίστα, αλλά για όλες τις λίστες. η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους, να πάρει από αυτούς με βάη τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας. Η ασυλία τελείωσε".
ΚΑΙ ΝΕΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
Τέλος, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, προανήγγειλε μεταξύ άλλων δύο νέα νομοσχέδια. Το πρώτο όπως επεςήμανε "θα επιτρέψει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί εώς σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις - κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις".
Το δεύτερο νομοσχέδιο "θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση για πρώτη φορά, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 06 Δεκ 2021 | 09:46

Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητήριος μοχλός για υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών

Η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το πλαίσιο για την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της πραγματοποίησης έργων και επενδύσεων σε τομείς υψηλής προτεραιότητας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ (E-AUCTION) 06 Δεκ 2021 | 09:40

Κρίσιμη ημέρα για το "Μικρό Ελληνικό", το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου

Dimand και REDS "μονομαχούν" σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου για το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου, καθώς θα λάβει χώρα ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για την ανάδειξη του τελικού πλειοδότη.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΨΗ 06 Δεκ 2021 | 09:26

Ταμείο Ανάκαμψης: Η μεγάλη ευκαιρία και η μεγάλη πρόκληση

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 04 Δεκ 2021 | 15:10

"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 03 Δεκ 2021 | 13:00

Lamda Development: Διαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακού Commercial Hub του Ελληνικού

Το Commercial Hub στο Ελληνικό είναι ένα νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 03 Δεκ 2021 | 12:31

Τυχερά παιχνίδια: Αλλάζει η νομοθεσία προστατεύοντας τους παίκτες

Πώς μια σειρά νέων νόμων για τα τυχερά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίζουν στο διαδίκτυο.

REAL ESTATE 03 Δεκ 2021 | 11:51

Οι δύο "ωρολογιακές βόμβες" στην αγορά ακινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν καθημερινά δεκάδες στελέχη της αγοράς real estate καθώς υπάρχει μεγάλη άνοδος άνω του 30% στις τιμές των υλικών κατασκευής.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 03 Δεκ 2021 | 06:50

Ο αναλυτικός Οδηγός του νέου "Εξοικονομώ" - Μπόνους για τις μισθωμένες κατοικίες - Αναλυτικά τα κριτήρια και τα ποσοστά

Σήμερα ο αναλυτικός οδηγός του προγράμματος "Εξοικονομώ". Τα κριτήρια επιλογής και τα ποσά για κάθε κατηγορία.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

02 Δεκ 2021 | 17:01

"Just Go Zerο": Τα everest δίνουν "δεύτερη ζωή" στον καφέ που θα κατέληγε στα σκουπίδια

Αυτή η πρωτοβουλία θα μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι τον καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά.

ΑΠΟ ΤΟ HELLENIC INNOVATION FORUM & AWARDS 2021 02 Δεκ 2021 | 13:50

ΝΒG Business Seeds: Βραβείο Gold ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος

Βραβείο Gold στην ΝΒG Business Seeds ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος από το Hellenic Innovation Forum & Awards 2021