Υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι

Ο κ. Ντράγκι τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο τη μεσοπρόθεσμη σύγκλιση των ποσοστών πληθωρισμού στο 2%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι

Τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπεραμύνθηκε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας την προσήλωσή του στη διατήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο τη μεσοπρόθεσμη σύγκλιση των ποσοστών πληθωρισμού στο 2% και υποστήριξη της ανάκαμψης.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η οικονομία αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μεταξύ άλλων:

  • πάνω από τέσσερα εκατ. θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το 2013 στην Ευρωζώνη.
  • από την αρχή του έτους ο πληθωρισμός αυξήθηκε από -2% το Φεβρουάριο, στο + 0,5 % τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, τα οικονομικά κίνητρα είχαν σημαντικό αντίκτυπο και τα επιτόκια έπεσαν για πολλές κατηγορίες χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων από το Μάρτιο του 2014, με αποτέλεσμα οι εταιρείες και τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη να επωφεληθούν από χαμηλό κόστος δανεισμού.

Από το Μάιο του 2014 τα επιτόκια δανεισμού για πολύ μικρά δάνεια προς εταιρείες, έπεσαν κατά 70 μονάδες βάσης και τώρα συγκλίνουν με τα επιτόκια για τις μεγάλες εταιρείες, όπως είπε.

«Η νομισματική πολιτική επομένως συντηρεί σε υψηλά επίπεδα την οικονομική ανάκαμψη. Περιμένουμε επίσης ο πληθωρισμός να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, υπάρχει συγκράτηση των τιμών και δεν παρατηρούμε ενίσχυση των ανατιμήσεων» υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι και συμπλήρωσε ότι «παρ' όλα αυτά, η διατήρηση της νομισματικής μας πολιτικής πρέπει να συνοδευθεί και από αποφασιστική δράση σε τομείς της πολιτικής».

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι αν και είναι πολύ υψηλά σε ορισμένες χώρες, το πρόβλημα δεν επηρεάζει πλέον τους ισολογισμούς των τραπεζών.

"Η ΕΚΤ δεν έχει μεγάλη επιρροή σε μακροοικονομικά θέματα"

Με την ευκαιρία συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, έδωσε τις εξής απαντήσεις σε ερωτήματα Ελλήνων ευρωβουλευτών για τον ELA καθώς και για τη συμμετοχή της ΕΚΤ στους θεσμούς:

«Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να απαγορεύει στην ΕΚΤ να συμμετέχει στην τρόικα. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια η ΕΚΤ έχει περιορίσει το ρόλο της στην τρόικα εστιάζοντας στα δικά της θέματα στον τραπεζικό τομέα και τομέα χρηματοδότησης. Δεν έχει τόσο πολύ επιρροή σε μακροοικονομικά θέματα, στα οποία η Κομισιόν έχει την προεξάρχουσα φωνή μέσα στην τρόικα», εξήγησε.

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, «η έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας ELA είναι κάτι το οποίο βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών τραπεζών, στην περίπτωση αυτή, της Ελλάδας και της Κύπρου. Η έκτακτη αρωγή ρευστότητας θα πρέπει να τηρεί την αρχή του ότι δεν μπορεί να υπάρχει, όπως λέει και η Συνθήκη, χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων. Οι αποφάσεις έκτακτης ρευστότητας δεν οδήγησαν σε παραβίαση κάποιας από αυτές τις αρχές, δεν ήταν παραβίαση των Συνθηκών, ελήφθησαν αποφάσεις αυτού του είδους με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν ομοιόμορφος και στο χρόνο και γεωγραφικά μεταξύ χωρών της ΕΕ» υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.