Upfield: Η πρώτη εταιρεία τροφίμων που υπολογίζει την εξοικονόμηση εκπομπών CO2

Η Upfield έχει βοηθήσει τους καταναλωτές να αποφύγουν εκπομπές άνω των 6 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου CO2 επιλέγοντας τα φυτικά της προϊόντα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
upfield

Η Upfield είναι η πρώτη εταιρεία τροφίμων που δημοσιεύει στοιχεία "εξοικονόμησης εκπομπών CO2", για να δείξει πως καταναλωτές και επαγγελματίες της εστίασης, που αγόρασαν φυτικά spreads της εταιρείας αντί για βούτυρο γάλακτος, συνέβαλλαν στην αποφυγή εκπομπών άνω των 6 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου CO2, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς1. Πρόκειται για την ίδια ποσότητα εκπομπών που θα είχαν αποφευχθεί με την καλλιέργεια 100 εκατομμυρίων δενδρυλλίων, σε διάστημα δέκα ετών2.

H εκτίμηση "εξοικονόμησης εκπομπών" - που η Upfield ονομάζει "The Upside”/ "Η Ανατροπή”- μετρήθηκε βάσει στοιχείων ανάλυσης του κύκλου ζωής των προϊόντων της και των πωλήσεων, αποτελώντας μια πρωτοβουλία που συμπληρώνει τη φιλοδοξία της Upfield να πετύχει "better than net zero” εκπομπές άνθρακα, μέχρι το 2050.

Upfield: Η πρώτη εταιρεία τροφίμων που υπολογίζει την εξοικονόμηση εκπομπών CO2

Η Upfield είναι η πρώτη εταιρεία τροφίμων που εφαρμόζει πιλοτικά μια μεθοδολογία, η οποία υπολογίζει τις εκπομπές άνθρακα που αποφεύγονται, καθαρά από την επιλογή κατανάλωσης των φυτικών της "βουτύρων" αντί του βουτύρου γάλακτος. Η ηγετική αυτή προσέγγιση στον κλάδο, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη θέσπιση προτύπων για ένα σταθερό πλαίσιο και μία μεθοδολογία, που θα επιτρέψει στις εταιρείες να ποσοτικοποιήσουν τα οφέλη των προϊόντων τους με τον μικρότερο αντίκτυπο.

Η Sally Smith, Επικεφαλής Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Upfield, σχολίασε: "Αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η επιλογή φυτικών προϊόντων έστω και από μία μόνο εταιρεία, μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αντίστοιχου μεγέθους με τη δενδροφύτευση μιας μεγάλης έκτασης.

Η επιστημονική κοινότητα ομόφωνα συμφωνεί πως χρειαζόμαστε μια στροφή προς τα φυτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής και της περιβαλλοντικής κρίσης. Ενθαρρύνουμε τους φορείς χάραξης πολιτικής και τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλογιστούν τα συμπεράσματα αυτής της προσέγγισης για τη βιώσιμη διατροφή παγκοσμίως.

Στην Upfield δεσμευόμαστε, επίσης, να τοποθετούμε στο εμπρόσθιο μέρος των συσκευασιών μας πληροφορίες σχετικές με τις εκπομπές άνθρακα των προϊόντων μας, ώστε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές για να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διατροφής τους και ευελπιστούμε να δούμε και άλλες επιχειρήσεις τροφίμων να κάνουν το ίδιο.

Όμως, ενώ η συμβολή του "The Upside" είναι σημαντική, αυτό δεν πρέπει να αναιρεί και τις προσπάθειες μείωσης του δικού μας αποτυπώματος. Έχουμε θέσει έναν φιλόδοξο στόχο, να μειώσουμε τις εκπομπές της Upfield στο μηδέν και συνεχίζουμε να κάνουμε βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου."

Η εξοικονόμηση εκπομπών που επιτυγχάνεται οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση φυτικών συστατικών στα προϊόντα μας αντί για χρήση αντίστοιχων ζωικών. Η παραγωγή του ζωικού βουτύρου προκαλεί -σε συνδυασμό με την παραγωγή ζωοτροφών- επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από αγελάδες, ενώ η φυτική παραγωγή βασίζεται μόνο στις καλλιέργειες. Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) ανέφερε ότι η μείωση των εκπομπών από τα βοοειδή, οφείλει να είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο άμεσο μέλλον3. Στην πραγματικότητα, με τη φυτική μαργαρίνη και τα spreads να έχουν 70% μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με το ζωικό βούτυρο4, η μεθοδολογία "The Upside” ανέδειξε πως έχουν αποφευχθεί εκπομπές 6 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου CO2, διπλάσιες από τις εκπομπές για τις οποίες ήταν υπεύθυνη η Upfield (3 εκατομμύρια τόνοι), το 2020.

Η διαδικασία εκτίμησης εκπομπών "The Upside” μετρήθηκε από την Anthesis, έναν κορυφαίο παγκόσμιο σύμβουλο αειφορίας, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία "Portfolio Footprinting”. Η μεθοδολογία αυτή απαιτεί λεπτομερή αξιολόγηση των δεδομένων του κύκλου ζωής (Life Cycle Assessment) - που μετρά τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εισροών, της παραγωγής συστατικών, της παραγωγικής διαδικασίας, της συσκευασίας, της μεταφοράς και της χρήσης - και το κλιμακώνει σε επίπεδο χαρτοφυλακίου βασισμένο στα δεδομένα των πωλήσεων. Η ανάλυση του κύκλου ζωής για τα φυτικά spreads της Upfield έδειξε ότι έχουν 70% μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, απαιτούν κατά 2/3 λιγότερη έκταση γης και λιγότερο από το μισό όγκο νερού για την παραγωγή τους, συγκριτικά με το βούτυρο που είναι ζωικής προέλευσης

Ο Simon Davis, Agrifood Lead στην Anthesis, σχολίασε: "Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαστήκαμε με την Upfield, ώστε να αναπτύξουμε ένα προσχέδιο μεθοδολογίας, το οποίο χρησιμεύει στο να ποσοτικοποιήσει τα οφέλη των φυτικών προϊόντων της. Είναι εξίσου συναρπαστικό ότι έχουμε ξεκινήσει την ανάπτυξη μιας τέτοιας διαδικασίας, που αναδεικνύει το ρόλο που μπορούν να έχουν τα φυτικά προϊόντα στο μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων. Προσκαλούμε, λοιπόν, τις επιχειρήσεις, τους φορείς χάραξης πολιτικής και τα ενδιαφερόμενα μέρη, να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν αυτή την προσέγγιση, με στόχο να βελτιώσουμε αυτή τη μεθοδολογία και ανυπομονούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο αυτού του "ταξιδιού”".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ" Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ 08 Σεπ 2021 | 09:51

Κύμα ανατιμήσεων - Γεωργιάδης: Οι μειώσεις φόρων υπερκαλύπτουν τις αυξήσεις – Έρχονται νέα μέτρα

"Ήδη οι μειώσεις των φόρων υπερκαλύπτουν τις αυξήσεις, όμως μέχρι το Σάββατο θα ακούσετε κι άλλα μέτρα", σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις ανατιμήσεις.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ 25 Αυγ 2021 | 15:29

Αποκαλυπτική έρευνα: 2 στους 3 ανεμβολίαστους θεωρούν ότι είναι ασφαλές να κυκλοφορούν έξω όπως πριν

Θεωρούν ότι είναι αυστηρά τα μέτρα προστασίας οι μη εμβολιασμένοι - Νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ για τον εμβολιασμό και τις καταναλωτικές συνήθειες

16 Σεπ 2021 | 17:06

Γιατί τα AKS Hotels στο Πόρτο Χέλι πρέπει να αποτελούν την Νο1 επιλογή σας για διακοπές

Στον πιο γραφικό, καταπράσινο και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικο προορισμό του Αργοσαρωνικού, δυο ξενοδοχεία οδηγούν την εμπειρία των διακοπών στο ύψιστο επίπεδο -ακόμη και το φθινόπωρο.

ΚΟΣΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 16 Σεπ 2021 | 14:42

Το νέο σούπερ- λουξ 5άστερο ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος- Athens Capital Hotel

Το νέο σούπερ λουξ ξενοδοχείο Athens Capital Hotel στην πλατεία Συντάγματος έκανε χθες εγκαίνια

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 16 Σεπ 2021 | 13:54

Κωστής Χατζηδάκης: Από 160 έως και 691 ευρώ, το όφελος για τους εργαζόμενους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, από τον Κ. Χατζηδάκη. Τι θα ισχύσει για την επιδότηση των 1.200 ευρώ.

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 16 Σεπ 2021 | 13:00

Τέλος εποχής για το TaxisNet: Ήρθε το myAADE - Πώς λειτουργεί η νέα ψηφιακή πύλη για 250 συναλλαγές

Μέσα από το myAADE οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ. Ποιες είναι οι λειτουργίες της νέας πλατφόρμας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 16 Σεπ 2021 | 12:34

Πιερρακάκης: "Σχέδιο Μάρσαλ" έξι δισ. ευρώ στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών

Πόροι συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στους τομείς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΟ ΑΕΠ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 12,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 16 Σεπ 2021 | 12:32

Στον διάδρομο απογείωσης η ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη άνω του 7% βλέπουν για φέτος οι θεσμοί

Ευχάριστα νέα για το οικονομικό επιτελείο από το μέτωπο των θεσμών με την ελληνική οικονομία να μεγεθύνεται κατά τουλάχιστον 7%.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 16 Σεπ 2021 | 12:17

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων: Έως 30% οι αυξήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Η αύξηση των τιμών στα ενοίκια μετά το 2017 στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει φτάσει το 30%, ενώ πέριξ του κέντρου σημειώνεται άνοδος τιμών της τάξεως του 10% με 15%.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ 16 Σεπ 2021 | 12:12

Φοιτητική στέγη: Τα πιο ακριβά και τα πιο φτηνά ενοίκια - Πανελλαδική έρευνα του Spitogatos [πίνακες]

Το κόστος της φοιτητικής ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένει παραδοσιακά υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟ 2022 16 Σεπ 2021 | 06:20

Ξαναγράφεται ο φορολογικός χάρτης - Τι αλλαγές έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία σειρά από παρεμβάσεις στη φορολογία οι οποίες και θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 15 Σεπ 2021 | 20:47

Νέος πρόεδρος του ΕΒΕΑ ο Γιάννης Μπρατάκος - Τι είπε για τον Κωνσταντίνο Μίχαλο

Ο Γιάννης Μπρατάκος αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ από το 2006, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν αντιπροέδρος.