ΥΠΟΙΚ: Αναστέλονται φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών- Για να τονωθεί η αγορά λόγω κορονοϊού

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΥΠΟΙΚ

Τα πρώτα μέτρα με τα οποία αναμένεται να "ξορκίσει" τον εφιάλτη της στασιμότητας (ή ακόμη και της αρνητική ανάπτυξης) που είναι πολύ να ξαναζωντανέψει, οριστικοποιεί το οικονομικό επιτελείο με στόχο να τα ανακοινώσει αύριο Δευτέρα. Τα πρώτα μέτρα δεν θα είναι "οριζόντια" αλλά στοχευμένα σε συγκεκριμένους κλάδους και γεωγραφικές περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από τις περιοριστικές αποφάσεις που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση με στόχο να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Σε δεύτερη φάση όμως, θα σχεδιαστούν και θα ανακοινωθούν και μέτρα που θα έχουν να κάνουν με άμεση οικονομική ενίσχυση των χιλιάδων –όπως φαίνεται- επαγγελματιών που θα πληγούν εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού. Ήδη, καταγράφονται ακυρώσεις για την περίοδο των εορτών του Πάσχα, η κίνηση έχει περιοριστεί σε θέατρα και κινηματογράφους, ακυρώνονται συναυλίες και συνέδρια ενώ περιορίζεται και η κίνηση στα καταστήματα (με τον τζίρο να μετατοπίζεται μόνο εν μέρει στο ηλεκτρονικό εμπόριο). Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν σε αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ώστε να δημιουργηθεί μια "τεχνική ένεση ρευστότητας" στην αγορά. Αυτά τα μέτρα δεν επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος παρά μόνο μετάθεση της εγγραφής των εσόδων στον κρατικό προυϋπολογισμό. Τα μέτρα με ουσιαστικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, θα ανακοινωθούν αφού ληφθούν οι αποφάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συνεδρίαση του Eurogroup να είναι προγραμματισμένη για τις 16 Μαρτίου ενώ θα προηγηθεί η απόφαση για τα μέτρα νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ στις 12 Μαρτίου.

Έστω και για συγκυριακούς λόγους, στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς και ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο, υπάρχει ο κίνδυνος να καταγραφούν πολύ κακές επιδόσεις για την ελληνική οικονομία. Δεν θα είναι ελληνικό φαινόμενο. Στην χθεσινή του επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναφέρθηκε στην ύφεση που αναμένεται να πλήξει κατά το πρώτο εξάμηνο πολλές ασιαστικές χώρες. Αρνητικά πρόσημα στο ΑΕΠ, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και στην Ευρώπη.

Τι φοβάται το οικονομικό επιτελείο

Γιατί φοβούνται το α’ εξάμηνο στο οικονομικό επιτελείο; Ο πήχης από πέρυσι είναι ψηλά. Όπως φάνηκε και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης το 2019 σε επίπεδο τριμήνου, καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2,8%). Για να καταγραφεί αυτή η επίδοση, πέρυσι δόθηκε και η λεγόμενη 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, μια ένεση ρευστότητας περίπου 800 εκατ. ευρώ η οποία φέτος δεν θα υπάρξει. Έτσι, στο φετινό δεύτερο τρίμηνο, ξεκινάμε με -800 εκατ. ευρώ σε επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και την κρίση λόγω κορωνοϊού σε πλήρη έξαρση ήδη από τα μισά του πρώτου τριμήνου.

Ο κατάλογος των κλάδων που υφίστανται ήδη ζημιές από τον κορωνοϊό διευρύνεται. Εκτός από τις τουριστικές επιχειρήσεις και την ναυτιλία, αρχίζουν και παρουσιάζονται κρούσματα σε κινηματογράφους, θέατρα, στον κλάδο της διοργάνωσης συνεδρίων, στις αεροπορικές εταιρείες, σε εστιατόρια κ.α. Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν στενά μέχρι και την κίνηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να έχουν εικόνα για το αν υπάρχει περιορισμός των μετακινήσεων. Μια ακόμη ένδειξη, είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Όπως ανέφερε και από χθες το thetoc.gr, η αναβολή στην εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων θα είναι από τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να δοθεί –έμμεσα- μια ένεση ρευστότητας στην αγορά. Το ζητούμενο τώρα για την κυβέρνηση είναι να ορίσει ποιοι επαγγελματίες θα δικαιούνται πίστωσης χρόνου στην καταβολή των φόρων (και ειδικά του ΦΠΑ). Στο τέλος Μαρτίου καταβάλλεται ο ΦΠΑ Φεβρουαρίου από τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία ενώ τον Απρίλιο θα πρέπει να πληρωθεί ο ΦΠΑ από όλες τις εταιρείες για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ποιο άμεση είναι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ενώ πιεστική είναι και η υποχρέωση καταβολής των δόσεων για τις φορολογικές ρυθμίσεις. Ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα είναι ότι δεν θα χάνουν τις ρυθμίσεις όσοι δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικά ο φετινός Μάρτιος έχει προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα:

1. Μέχρι το τέλος Μαρτίου πρέπει να πληρωθεί η δόση για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας είτε στην πάγια ρύθμιση. Μη καταβολή της δόσης μπορεί να επιφέρει είτε σημαντική οικονομική επιβάρυνση είτε και απώλεια της ρύθμισης. Ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του ιού και την αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων, θα εξεταστεί το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί πρόσθετο χρονικό περιθώριο.

2. Μέχρι τις 13 Μαρτίου, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, μια απόφαση η οποία θα τους επηρεάσει για ολόκληρη τη χρονιά. Η προθεσμία είναι αυστηρή καθώς στις 16 Μαρτίου θα πρέπει να εκδοθούν τα πρώτα ειδοποιητήρια για 1,44 εκατομμύρια ασφαλισμένους και μέχρι τις 20 Μαρτίου να πληρωθούν οι πρώτες εισφορές βάσει του νέου καθεστώτος. Ενδέχεται να δοθεί πρόσθετος χρόνος.

3. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να δηλωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους. Η παράταση έως το τέλος Ιουνίου αφορά μόνο σε όσους θα τακτοποιήσουν πολεοδομικές εκκρεμότητες μετά το τέλος Μαρτίου. Πλέον είναι πιθανό να εξεταστεί παράταση για όλους τους ιδιοκτήτες καθώς ανεξάρτητα από το αν η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, σε χιλιάδες περιπτώσεις απαιτείται συνεργασία του ιδιοκτήτη είτε με τον λογιστή είτε με τον μηχανικό προκειμένου να γίνει σωστά η αποτύπωση της επιφάνειας του ακινήτου τόσο στο Ε9 της εφορίας όσο και στην πλατφόρμα των δήμων.

4. Μέσα στον Μάρτιο, εκπνέει η προθεσμία και για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Αφορά οφειλέτες που είχαν αντιμετωπίσει τεχνικές δυσκολίες με την πλατφόρμα μέσα στο 2019 (σ.σ δεν είχαν φανεί τα χρέη τους στο σύστημα με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ρύθμιση). Πιθανό το να δοθεί πρόσθετος χρόνος και στην συγκεκριμένη ομάδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 21 Σεπ 2020 | 15:33

Κορονοϊός: Κοντά στο δεύτερο lockdown η Βρετανία - Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ πανικόβλητοι πολίτες [εικόνες]

Ένα βήμα πριν από ένα δεύτερο καθολικό lockdown φαίνεται πως βρίσκεται η Βρετανία, με τους πολίτες να έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα ράφια.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΓΙΑ 14 ΗΜΕΡΕΣ 21 Σεπ 2020 | 15:13

Μεγάλη ανησυχία: Κρούσματα κορονοϊού στα νηπιαγωγεία- Σε Γλυφάδα, Ηλιούπολη και Καβάλα

Εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα κορονοϊού σε νηπιαγωγεία στην Γλυφάδα, την Ηλιούπολη και την Καβάλα

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 21 Σεπ 2020 | 15:10

Κορονοϊός: Η Αθήνα "στο κόκκινο", ένα βήμα πριν από το lockdown- Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες γειτονιές

H αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αθήνα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τοπικών "lock down".

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 21 Σεπ 2020 | 15:02

Κορονοϊός - Εξοργιστικό: Ξέφρενο πάρτι σε κλαμπ στον Πειραιά - Απίστευτος συνωστισμός χωρίς μάσκες [εικόνες]

Οι φωτογραφίες από κορονο-πάρτι στην Αττική εξοργίζουν - Με συνωστισμό, χωρίς μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό και χωρίς μάσκες.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Σεπ 2020 | 14:28

Κορονοϊός - Σχολεία: Παρέμβαση εισαγγελέα στη Θεσσαλονίκη για τις καταλήψεις

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις στα σχολεία στη Θεσσαλονίκη που γίνονται κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 21 Σεπ 2020 | 14:12

Κορονοϊός - Τηλεργασία: Πώς θα δουλεύουν πλέον δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Αττική - Τι προβλέπει η διάταξη

Πως θα εφαρμοστεί το μέτρο της τηλεργασίας στην Αττική στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ 21 Σεπ 2020 | 14:03

Κορονοϊός - Κεραμέως: "Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τα μέτρα στα σχολεία, αν χρειαστεί"

"Εξελιχθήκαμε μαζί με τις συνθήκες και είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε και πάλι τα μέτρα, εφόσον χρειαστεί", σημειώνει η υπουργός Ν. Κεραμέως για τα σχολεία.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ 21 Σεπ 2020 | 13:33

Κορονοϊός: Με application στο κινητό θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα μέτρα ανά περιοχή

Η κυβέρνηση ετοιμάζει application για το κινητό με το οποίο θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα νέα μέτρα ανά περιοχή κατά της πανδημίας του κορονοϊού

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 21 Σεπ 2020 | 13:28

"Βόμβα" κορονοϊού στη Λέσβο: 243 έφθασαν τα κρούσματα μεταξύ των προσφύγων - μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τα κρούσματα κορονοϊού στον καταυλισμό προσφύγων στο Καρά Τεπέ

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Σεπ 2020 | 13:17

Δεν θα πάει στην ορκωμοσία του γιου του στον Εβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του γιου του- που υπηρετεί στο Πυροβολικό- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 Σεπ 2020 | 12:53

Κορονοϊός: Δύο νέοι θάνατοι στην Ελλάδα - Στους 342 οι νεκροί

Δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό καταγράφησαν σήμερα Δευτέρα στην Ελλάδα

ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ 21 Σεπ 2020 | 12:35

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Η μάσκα στα παιδιά δεν είναι φίμωτρο

Με τη μάσκα θα μειωθούν και άλλες αερογενείς λοιμώξεις του χειμώνα, λέει ο Ιατρικός Σύλλος Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 21 Σεπ 2020 | 12:35

Ενα βήμα πριν από το lockdown η Μεγάλη Βρετανία- Συνέντευξη τύπου του Βρετανού "Τσιόδρα"

Ο Μπόρις Τζόνσον θα αποφασίσει το lockdown καθώς τα κρούσματα αυξάνονται κατά 6.000 την ημέρα