Welt: Οι πέντε λόγοι που απέτυχε η διάσωση της Ελλάδας

Οι συντάκτες της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας κάνουν λόγο για έναν «καταστροφικό απολογισμό» από πλευράς ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί τώρα αλλαγή πορείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Welt: Οι πέντε λόγοι που απέτυχε η διάσωση της Ελλάδας

Tους πέντε λόγους για τους οποίους τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας έχουν αποτύχει, παρουσιάζει σε ανάλυσή της η Welt.

Βασιζόμενοι στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι συντάκτες της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας κάνουν λόγο για έναν «καταστροφικό απολογισμό» από πλευράς ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί τώρα αλλαγή πορείας, η οποία «είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί στους γερμανούς φορολογούμενους».

Για πολλά στελέχη της γερμανικής Δεξιάς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το ΔΝΤ «φορούσε μέχρι τώρα ένα φωτοστέφανο» και η παρουσία του ήταν απαραίτητη. Όμως η τελευταία έκθεσή του δείχνει στους Ευρωπαίους που και με ποιόν τρόπο κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στην πραγματικότητα.

Τα πέντε σημεία της κριτικής του ΔΝΤ:

1. Χαμηλές επιδόσεις στις μεταρρυθμίσεις

Όπως αναφέρει, από το περασμένο καλοκαίρι οι εξελίξεις στην Ελλάδα «σέρνονται», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχιστεί το ζήτημα της βοήθειας όπως πριν. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μεν στον σωστό δρόμο, αλλά προχωρά πάρα πολύ αργά.

2. Μικρά πλεονάσματα

Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η φορολογική συμμόρφωση από τα μέσα του 2014 έχει χαλαρώσει. Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της φορολογίας αλλά σε έναν μικρό αριθμό φορολογούμενων, καθώς η φορολογική βάση παραμένει μικρή. Η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει να τη μεγενθύνει ούτε δέχεται να μειώσει μισθούς και συντάξεις.

Ακόμη και αν η Ελλάδα πετύχει πλεονάσματα 3,5%, οι πολιτικοί της δεν έχουν την ισχύ να τα διατηρήσουν για μεγάλο διάστημα. Γι' αυτό το ΔΝΤ προβλέπει τα ποσοστά της ανεργίας να παραμένουν σε διψήφιο αριθμό μια πολλές δεκαετίες και προτείνει πλεονάσματα 1,5% που είναι φιλόδοξο επίσης, αλλά εφικτό».

3. Ιδιωτικοποιήσεις με καθυστέρηση

Επικαλούμενοι τους αριθμούς των κόκκινων δανείων, οι συντάκτες του δημοσιεύματος τονίζουν ότι «αν έχει δίκιο το ΔΝΤ και δει κανείς τους αριθμούς, τότε το όλο ζήτημα φαίνεται χωρίς καμιά ελπίδα». Ειδικά για το θέμα του νέου υπερταμείου δημόσιας περιουσίας, σημειώνουν ότι θα έχει έσοδα μόλις 5 δισ. ευρώ έως το 2030 και μόνο 2 δισ. έως το 2018.

4. Ασταθείς τράπεζες

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με 5,4 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετή, καθώς τα επόμενα χρόνια λόγω των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τους ισολογισμούς τους. Γι' αυτό το Ταμείο συμβουλεύει τους Ευρωπαίους να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει ένα "μαξιλάρι" 10 δισ. ευρώ για πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

5. Αύξηση του βάρους του δημοσίου χρέους

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση θα οδηγήσει σε μια τεράστια αύξηση του βάρους του ελληνικού δημοσίου χρέους, το οποίο αναμένει ότι θα φτάσει το 174% του ΑΕΠ το 2020 και το 160% το 2030.

Γι' αυτό προτείνει μέτρα για τη μείωσή του στο 100% έως το 2060 με μέτρα όπως παράταση της λήξης των ομολόγων από 10 έως 30 χρόνια και όριο 1,5% στο επιτόκιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ» 18 Ιαν 2021 | 17:23

"EDDIE’S ODYSSEY": Εντυπωσιακή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ με πραγματικά πυρά [Βίντεο-Εικόνες]

Διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την ονομασία "EDDIE’S ODYSSEY" και στόχο την επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ FOCUS BARI. 18 Ιαν 2021 | 16:57

Έρευνα: Όλοι οι Έλληνες είναι πλέον χρήστες internet - Πώς χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα

Η διείσδυση του internet στις ηλικιακές ομάδες 16-74 χρόνων στην χώρα μας φθάνει το 92% σύμφωνα με Πανελλήνια Έρευνα της Focus Bari.

18 Ιαν 2021 | 16:46

Ανοικτά και χωρίς ραντεβού από σήμερα τα καταστήματα Public

Αγορές με απόλυτη ασφάλεια και Orange Days με μεγάλες εκπτώσεις σε αμέτρητα προϊόντα

«ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕ» ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ 18 Ιαν 2021 | 16:34

Νέες απειλές Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας παρουσία και πάλι του Χάικο Μάας

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες, διαφορετικά δε θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει, είπε προκλητικά ο Τσαβούσογλου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΑΣ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 16 Ιαν 2021 | 21:11

Την Δευτέρα στην Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ: Στην ατζέντα οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τα κοιτάσματα αερίου

Η Γερμανία επιχειρεί εδώ και μήνες να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.

ΣΤΟ 8Ο BANKING FORUM 15 Ιαν 2021 | 16:52

Στουρνάρας: "Κόκκινα" δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας

Εκτίμησε ότι τράπεζες όπως οι ελληνικές, οι οποίες ήδη διαθέτουν ένα υψηλό απόθεμα "κόκκινων" δανείων, θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος

«ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ» 15 Ιαν 2021 | 14:06

ΕΚΤ: Περιορισμένες οι επιπτώσεις της πανδημίας στις τράπεζες, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

"Έως τώρα, ο αντίκτυπος της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών παρέμεινε περιορισμένος", δήλωσε ο επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ 'ΑΜΥΝΑΣ 15 Ιαν 2021 | 13:39

Δένδιας για 12 μίλια στο Ιόνιο: Έχει διαμορφωθεί κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας

Θέση για το θέμα των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας πήρε ο Νίκος Δένδιας.

ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 14 Ιαν 2021 | 09:13

Αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για την άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

13 Ιαν 2021 | 18:04

Κορονοϊός: Πρώτη πάλι η Αττική με 271 νέα κρούσματα - Οι 14 περιφέρειες με διψήφιο αριθμό λοιμώξεων

Στην Αττική καταγράφηκαν συνολικά 271 κρούσματα, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με μόλις 69 νέες μολύνσεις.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΕΘΑ 13 Ιαν 2021 | 11:11

Τριμερής άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ στη Σούδα

Συνεκπαίδευση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ ξεκίνησε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας, στην Κρήτη.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΖΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ 13 Ιαν 2021 | 07:32

Ελληνοτουρκικά: Δυναμιτίζουν τον διάλογο οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν - Ένα είναι το θέμα συζήτησης, απαντά η Αθήνα

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται με προσεκτικές κινήσεις για το διπλωματικό ραντεβού στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Ικανοποίηση από τις ΗΠΑ για την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ 12 Ιαν 2021 | 19:46

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χαιρετίζει τις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας "για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης"

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας