Τα τέσσερα σενάρια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει ακόμη και το 258.3% του ΑΕΠ ή να πέσει στο 62.6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με την ανάλύση των ευρωπαίων πιστωτών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τα τέσσερα σενάρια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει ακόμη και το 258.3% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 ή να πέσει στο 62.6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με την επίσημη ανάλυση της πορείας του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές, την οποία επικαλείται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Η μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους συντάχθηκε από τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας και σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal σε αυτή εξετάζονται τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και πως θα διαμορφωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε καθένα από αυτά έως το 2060.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις των εκτιμήσεων για την πορεία του ελληνικού χρέους καταδεικνύουν τη δυσκολία των συζητήσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, στο καλύτερο σενάριο, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 62,6% το 2060, ενώ, στο χειρότερο σενάριο, να αγγίξει το 258,3% του ΑΕΠ. Στο βασικό σενάριο που εξετάζει η μελέτη, το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του το 2016 (182.9% του ΑΕΠ) και μετά θα αρχίζει να πέφτει φτάνοντας στο 104.9% το 2060.

Οι διαφορές στα σενάρια προκύπτουν από τις διαφορετικές προβλέψεις αναφορικά με την ανάτπυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα. «Το υψηλό ποσοστό του χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε σχέση με το ΑΕΠ συνηγορούν στο ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μακροπρόθεσμα» αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με την WSJ.

To σχετικό έγγραφο περιλαμβάνει και τα μέτρα που προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. O ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας (ESM), προτείνει tην επέκταση, κατά πέντε έτη, της μέσης ωρίμανσης των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το EFSF, στα 37,5 έτη, τη σταθεροποίηση της ετήσιας αποπληρωμής των δανείων του EFSF στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050, τη θέσπιση πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας από το EFSF έως το 2050 και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά δάνεια, τα οποία θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ

O ESM θεωρεί επίσης ότι τυχόν εναπομείναν ποσό από το "πακέτο" διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, τα προτεινόμενα μέτρα θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος στο 73,6% του ΑΕΠ έως το 2060 υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα στήριξης και ο ρυθμός ανάπτυξης και το κόστος χρηματοδότησης θα διαμορφωθούν στα προσδοκώμενα επίπεδα. Χωρίς την ελάφρυνση, το χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφώνεται στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060.

Τα μέτρα που προτείνονται στο έγγραφο επικεντρώνονται κυρίως στα δάνεια που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από το EFSF στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να οφείλει στο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης 130,9 δισ. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ 27 Ιαν 2021 | 09:52

Νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων: Πώς θα αποζημιωθείτε για τις δαπάνες - Παραδείγματα

Πώς θα λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα στήριξης για τις επιχειρήσεις. Αναμένεται να τρέξει από τον Μάρτιο και μετά καθώς προϋποθέτει αναλυτική καταγραφή όχι μόνο των εσόδων αλλά και των δαπανών.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Ιαν 2021 | 22:29

Νέα μέτρα στήριξης: Το δημόσιο θα πληρώνει μισθούς, ρεύμα και τηλέφωνα των πληττόμενων επιχειρήσεων

Η οικονομική ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν θα συμψηφίζεται με άλλη οφειλή - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 26 Ιαν 2021 | 19:35

Σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

"Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

26 Ιαν 2021 | 18:12

Βίκος: Στο πλευρό των μαχητών της ζωής

Δύο σημαντικές προσφορές από τη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού ΒΙΚΟΣ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας

ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 26 Ιαν 2021 | 17:16

Επίδομα θέρμανσης: Από την Παρασκεύη οι πληρωμές - Πίνακες και παραδείγματα με τα ποσά που δικαιούστε

Το επίδομα θέρμανσης δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο αλλά και εναλλακτικές ύλες, όπως τα καυσόξυλα και το φυσικό αέριο.

4,2% ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ 26 Ιαν 2021 | 15:58

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 5,5% για την παγκόσμια οικονομία και 4,2% για την οικονομία της Ευρωζώνης

Η βελτίωση για το 2021 βασίζεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ 26 Ιαν 2021 | 14:51

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής για το 2021- Εξαφανίστηκε η Dos Santos

Η μέση περιουσία των 18 δισεκατομμυριούχων της Αφρικής διαμορφώθηκε στα 4,1 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 12%.

ΜΕ 10ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ 26 Ιαν 2021 | 14:48

ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με δεκαετές ομόλογο - Στόχος η άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ 2020 26 Ιαν 2021 | 14:26

Aίτημα ένταξης στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο υπέβαλαν οι ΗΠΑ

Το EMGF θα εδρεύει στο Κάιρο και θα είναι ανοικτό να δεχθεί ως μέλος του κάθε χώρα που μοιράζεται τα κοινά συμφέροντα και τους στόχους του Φόρουμ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ CAPITAL.GR 26 Ιαν 2021 | 12:47

Αναστολή συμβάσεων: Δυνατότητα διατήρησης του μέτρου και τον Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις

Διατήρηση των αναστολών συμβάσεων τον Φεβρουάριο εξετάζει η κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Ιαν 2021 | 12:33

Επίσημο: Αποχωρούν οι Repsol και Energean από την έρευνα υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία

Με επιστολή προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, οι Repsol και Energean, γνωστοποίησαν ότι παραιτούνται από τα δικαιώματα έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Ιαν 2021 | 09:50

Επιδότηση των επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2021 ζητούν οι έμποροι

Η ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας στην απασχόληση και ειδικά στους πληττόμενους κλάδους απασχόλησε εμπόρους και Υπουργείο.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Ιαν 2021 | 08:05

Επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή, δώρο Χριστουγέννων: Αυτά είναι τα ποσά που θα καταβληθούν έως την Παρασκευή

Από 80 έως 465 ευρώ το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα λάβουν τα διχίλιαρα και τετραχίλιαρα της επιστρεπτέας – ξεχασμένο δώρο Χριστουγέννων 70 ευρώ σε 650.000 εργαζόμενους