Χ. Βέρνερ Ζιν: Τα δισ. ρέουν αλλά η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εντός ευρώ

Ξαναχτύπησε ο γνωστός γερμανός καθηγητής Χανς-Βέρνερ Ζιν, με εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Wirtschaftswoche.

x-berner-zin-ta-dis-reoun-alla-i-ellada-den-exei-mellon-entos-eurw
SHARE THIS
0
SHARES

Ξαναχτύπησε ο γνωστός γερμανός καθηγητής Χανς-Βέρνερ Ζιν, με εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Wirtschaftswoche.

Όπως αναφέρει η DW, o Ζιν επανέλαβε τις γνωστές πλέον θέσεις του για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη».

«Στη χώρα δεν έχουν αλλάξει πολλά. Η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τις παλαιές συμφωνίες με τους δανειστές και σε ό,τι αφορά τις νέες καθυστερεί. Παρόλα αυτά τα δισεκατομμύρια συνεχίζουν να ρέουν, αλλά δεν ενδιαφέρει κανέναν γιατί η προσφυγική κρίση πολιτικά και μιντιακά έχει σκεπάσει τα πάντα».

Αναφερόμενος στο κοινό νόμισμα, ο Ζιν μιλά για ιστορικό λάθος,τονίζοντας ότι δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να καθιερωθεί ως κοινό νόμισμα. Ωστόσο υποστηρίζει πως το «το ευρώ θα επιζήσει».

«Αλλά στο πλαίσιο μιας αγιάτρευτης ένωσης, όπου θα γίνεται μεταφορά κεφαλαίων από τις πλούσιες προς τις φτωχές χώρες μέσα σε κλίμα οικονομικής στασιμότητας. Η ΕΚΤ και τα πακέτα ευρωδιάσωσης με τις υποσχέσεις τους για προστασία ασκούν τεράστια επιρροή στην κεφαλαιαγορά. Προσελκύουν κεφάλαια σε μη αποδοτικές χρήσεις. Αντί να επενδύουμε τις αποταμιεύσεις μας στη Γερμανία, τις επενδύουμε σε κρατικά ομόλογα που πάνε σε χώρες του νότου και σε ασύμφορες χρηματοδοτήσεις ακινήτων. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ζιν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook