Χαλάρωση... με το σταγονόμετρο στα capital controls

Τα επτά σημεία που αφορούν στις συναλλαγές, μεταξύ των οποίων και η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό -έστω και για το... μικροποσό των 500 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Χαλάρωση... με το σταγονόμετρο στα capital controls

Περιμένοντας τις «καλύτερες ημέρες» για τις συναλλαγές που θα έρθουν μετά την εκταμίευση της 1ης δόσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – δόσης η οποία αναμένεται να φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με απόφασή του τροποποίησε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει τους περιορισμούς στις συναλλαγές σε επτά σημεία.

Αρκετές από τις τροποποιήσεις είναι άμεσου ενδιαφέροντος -και εφαρμογής- για τους καταναλωτές.

Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό -έστω και για το... μικροποσό των 500 ευρώ σε μηνιαία βάση- χαλαρώνουν λίγο οι περιορισμοί για τους γονείς που θέλουν να στείλουν χρήματα στα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό ενώ «ξεμπλοκάρει» και η αναχρηματοδότηση των δανείων που είχε «παγώσει» λόγω της αρχικής πρόβλεψης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να απαγορεύεται η αποπληρωμή δανείων, πλήρης ή μερική.

Οι αλλαγές που συμπεριελήφθησαν στην απόφαση Τσακαλώτου τέθηκαν ήδη σε ισχύ καθώς η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε αργά χθες στο ΦΕΚ. Οι κυριότερες εξ’ αυτών, έχουν ως εξής:

1. Φυσικά πρόσωπα μπορούν να μεταφέρουν στο εξωτερικό έως και 500 ευρώ ανά μήνα. Μπαίνει πρόσθετος περιορισμός, καθώς θα υπάρχει πλαφόν ανά τράπεζα. Το πλαφόν θα είναι ένα συνολικό ποσό το οποίο θα μοιραστεί ανά τράπεζα με απόφαση Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών

2. Δίδεται η δυνατότητα για να ανοίξει καινούργιος τραπεζικός λογαριασμός –χωρίς δικαίωμα ανάληψης- υπό την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός αυτός θα χρησιμοποιείται είτε για την εξυπηρέτηση τραπεζικού δανείου που έχει ήδη εκταμιευτεί, είτε ακόμη και για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικό ταμείο).

3. Επιτρέπεται η πλήρης ή μερική αποπληρωμή δανείου που έχει ήδη εκταμιευτεί όχι μόνο με μετρητά ή με εισαγωγή συναλλάγματος από το εξωτερικό όπως συνέβαινε μέχρι τώρα αλλά και με χρήματα που θα προέλθουν από τη χορήγηση νέου δανείου. Προϋπόθεση είναι το ποσό του νέου δανείου να είναι τουλάχιστον ίσο με το υπόλοιπο του παλαιού δανείου που αποπληρώνεται.

4. Αυξάνεται από τις 5000 στις 8000 ευρώ το ποσό που μπορεί να μεταφερθεί στο εξωτερικό για την κάλυψη αναγκών φοιτητών που σπουδάζουν. Για να δοθεί έγκριση για το ποσό των 8000 ευρώ, θα πρέπει τα χρήματα να πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών.

5. Εξαιρούνται των περιορισμών που έχουν μπει με τα capital controls, χρηματικά ποσά που εισέρχονται από το εξωτερικό από διεθνείς οργανισμούς και νομίμως συσταθέντα και λειτουργούντα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τα οποία έχουν συγκεντρωθεί ειδικώς για ανθρωπιστικούς σκοπούς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 Οκτ 2021 | 16:59

Wolt: Σταματά παραγγελίες και παραδόσεις στις περιοχές με έντονα φαινόμενα

Η Wolt αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα

14 Οκτ 2021 | 13:24

H Chiesi Hellas στηρίζει τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

"We Act DAY": Οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που έχει θεσπίσει η εταιρεία, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Εύβοιας.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

14 Οκτ 2021 | 12:01

Υπογράφεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου- Ποια είναι η σημασία του έργου

Μια συμφωνία μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη υπογράφουν σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος.