Follow us

Χάνει την αποζημίωση για το κούρεμα ενοικίου το 25% των ιδιοκτητών - Γιατί κόπηκαν από την ΑΑΔΕ

Οι αιτήσεις 79.306 δικαιούχων απορρίφθηκαν κάτι που σημαίνει ότι δεν θα λάβουν επιστροφή φόρου που να αναλογεί στο 30% του εισοδήματος που έχασαν.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Ο ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες ακινήτων που διεκδικήσαν αποζημίωση για το κούρεμα που υπέστησαν στο εισόδημα από ενοίκια λόγω πανδημίας, δεν θα ικανοποιηθεί.

Οι αιτήσεις 79.306 δικαιούχων απορρίφθηκαν κάτι που σημαίνει ότι δεν θα λάβουν επιστροφή φόρου που να αναλογεί στο 30% του εισοδήματος που έχασαν λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος. Αποκαλυπτικοί είναι οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν οι αιτήσεις.

Μισθωτές "κούρεψαν" τα ενοίκια αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι δεν είναι πληττόμενοι (άρα δεν δικαιούνται να κουρέψουν το ενοίκιο). Το μίσθωμα είναι στο όνομα της συζύγου η οποία δεν είναι πληττόμενη σε αντίθεση με τον σύζυγο που είναι. Και επειδή το "σύστημα" δεν μπορεί να κάνει τη διασταύρωση, το αίτημα απορρίπτεται. Όλα αυτά τα στατιστικά ευρήματα που έρχονται στο φως από την επεξεργασία 338.528 δηλώσεων που υποβλήθηκαν από αντίστοιχους ιδιοκτήτες αναμένεται να προκαλέσουν εντάσεις στις σχέσεις ιδιοκτητών-ενοικιαστών. Καθώς προκύπτει ότι ενοικιαστές αξίωσαν μειώσεις ενοικίων χωρίς στην πράξη να τις δικαιούνται.

Ενδεχομένως βέβαια, οι χιλιάδες απορρίψεις να κρύβουν και απόπειρες "εξαπάτησης" του συστήματος με στόχο το οικονομικό όφελος. Οι δηλώσεις Covid από τους ιδιοκτήτες ενοικίων συνεχίζονται καθώς τα κουρέματα ενοικίων εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικά και για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σχέσεις ιδιοκτητών ενοικιαστών

Ήδη, σε χιλιάδες περιπτώσεις, οι σχέσεις ιδιοκτητών-ενοικιαστών έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα. Οι ενοικιαστές "κουρεύουν" τα ενοίκια επικαλούμενοι τη σχετική νομοθεσία αλλά όταν έρχεται η ώρα υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων προκύπτει ότι το γράμμα του νόμου δεν τηρείται. Ενοικιαστής δεν μπορεί να κουρέψει το ενοίκιο αν ο κύριος ΚΑΔ του δεν εντάσσεται στη σχετική λίστα που προβλέπει η σχετική απόφαση. Ο ιδιοκτήτης όμως, συνήθως δεν έχει πρόσβαση στο… μητρώο της εφορίας για να ελέγξει ποιος ΚΑΔ είναι κύριος και ποιος δευτερεύον με αποτέλεσμα να συνειδητοποιεί την… ζημιά όταν έχει ήδη γίνει. Αντίστοιχα, πολλές είναι οι περιπτώσεις εργαζομένων που συνεννοήθηκαν με τον εργοδότη τους για να μπουν σε αναστολή μόνο για μια ημέρα μόνο και μόνο για να "κουρέψουν" το ενοίκιό τους. Σε αντίθεση με τα καταστήματα που ο νόμος αναφέρει ότι η αναστολή λειτουργίας πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον 14 ημέρες προκειμένου να γίνει το κούρεμα του ενοικίου, στις περιπτώσεις των μισθωτών δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στην στατιστική απεικόνιση των δηλώσεων COVID:

1. Από τις 338.528 δηλώσεις, οι 239.542 έγιναν δεκτές (δηλαδή οι 7 στις 10) και οι 79.306 απορρίφθηκαν (δηλαδή οι 23 στις 100). Σε 19.680 περιπτώσεις έχουν γίνει λάθη που μπορούν να διορθωθούν.

2. 45.788 δηλώσεις απορρίφθηκαν γιατί ο μισθωτής ήταν μη πληττόμενος για χρήση επαγγελματικής στέγης.

3. 28.981 δηλώσεις απορρίφθηκαν γιατί δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας σε κατοικία μισθωτή ή συζύγου

4. 21.074 δηλώσεις απορρίφθηκαν γιατί τα ποσοστά μείωση ενοικίου είναι χαμηλότερα από το όριο που προβλέπει ο νόμος δηλαδή το 40%.

5. 6710 δηλώσεις απορρίφθηκαν διότι έχει δηλωθεί λύση της μίσθωσης. Δηλαδή, εμφανίστηκε να "κουρεύεται" ενοίκιο το οποίο δεν υπάρχει πλέον αλλά υπήρχε κάποια στιγμή στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 31 Αυγ 2022 | 08:24

Σε απόγνωση οι ενοικιαστές: Εως 420€ για μια γκαρσονιέρα στου Ζωγράφου - Αυξήσεις 25% στα ενοίκια

Ολοένα και μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης στη χώρα μας, με τις τιμές των ενοικίων να έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη, την ίδια στιγμή που η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλή.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ 25 Σεπ 2022 | 13:03

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι κερδίζουμε στην πράξη αν μειώσουμε την  κατανάλωση κατά 15% - Πώς θα γίνεται η σύγκριση με πέρυσι

Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Σεπ 2022 | 08:55

Συναγερμός για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων - Αυξάνονται για τρίτη φορά τα επιτόκια

Στο τέλος Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα αυξήσει για 3η φορά από τον Ιούλιο τα επιτόκιά της και το μόνο ερώτημα είναι αν η αύξηση θα είναι 0,75% ή 0,5%.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ 21 Σεπ 2022 | 15:15

Πόσα θα πληρώσουμε για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο- Αναλυτικά παραδείγματα ανάλογα με την κατανάλωση

Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι λίγο αυξημένος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 21 Σεπ 2022 | 07:29

Πόσο μειώνονται οι τιμές λιανικής του ρεύματος - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις

Μειώνεται η τιμή της της κιλοβατώρας τον Σεπτέμβριο, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 20 Σεπ 2022 | 07:56

Ανησυχία στους δανειολήπτες για τις αυξήσεις επιτοκίων - Πότε συμφέρει η μετατροπή του σε σταθερό

Στις τάξεις των δανειοληπτών στην Ελλάδα έχει ήδη σημάνει συναγερμός με τους δανειολήπτες να σπεύδουν στα καταστήματα των τραπεζών για να βρουν λύση.

ΑΝΑΛΥΣΗ 19 Σεπ 2022 | 08:12

H παροχολογία, οι εκλογές και η επικίνδυνη στροφή για την ελληνική οικονομία - Δύο οι δύσκολες περίοδοι

Η αγωνία για το πού θα χρειαστεί να φτάσουν τα επιτόκια για να ανακοπεί το πληθωριστικό κύμα που σαρώνει όλον τον πλανήτη έχει ήδη αποτυπωθεί στις αποδόσεις των ομολόγων.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 18 Σεπ 2022 | 21:54

Το ελληνικό σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος - φυσικού αερίου χωρίς… δελτίο - Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Με τις κυβερνητικές εξαγγελίες να τοποθετούνται χρονικά μέσα στην εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιδιώξει να αποφύγει τα… δελτία στην ενέργεια

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 16 Σεπ 2022 | 08:16

Φθηνή στέγη: Πώς με 350 ευρώ τον μήνα (και 12.000 ευρώ μετρητά) παίρνεις σπίτι - Παραδείγματα

Πώς μπορείς να πάρεις "τζάμπα χρήμα" 20.000 ευρώ για να κάνεις βελτιώσεις 35.000 ευρώ στο ακίνητό σου.

ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ 4 ΥΠΟΥΡΓΟΙ 15 Σεπ 2022 | 08:23

Στεγαστική κρίση: Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τη συγκράτηση των ενοικίων - Τι περιλαμβάνει

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο "ΣΠΙΤΙ μου" που παρουσιάζουν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης.

ΠΟΣΟ 14 Σεπ 2022 | 14:23

Επίδομα θέρμανσης: Υπολογίστε το ποσό που δικαιούστε- Ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας σας

Η βάση υπολογισμού για κάθε νοικοκυριό πολλαπλασιάζεται με έναν διαφορετικό συντελεστή, ο οποίος είναι συνδεδεδεμένος με τον ταχυδρομικό κώδικα.

13 Σεπ 2022 | 07:41

Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; - Ποια είναι η φθηνότερη λύση για τη θέρμανση με τα σημερινά δεδομένα

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου -σε περίπου έναν μήνα από σήμερα- στην τιμή των 1,35 ευρώ ανά λίτρο.

12 Σεπ 2022 | 09:58

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η επιδότηση με 25 λεπτά στην "αντλία" και το νέο επίδομα- Ξεκινάει από τα 350 ευρώ, μπορεί να φθάσει τα 1500

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμασης θα είναι όσοι έχουν εισόδημα έως 16 χιλιάδες ευρώ για τους εργένηδες και 24 χιλιάδες για τους παντρεμένους- Συν 3 χιλιάδες για κάθε παιδί