Χανς Βερνερ Ζιν εναντίον Eurostat για το πλεόνασμα

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου επανέρχεται στις κατηγορίες του για το πρωτογενές πλεόνασμα, προκαλώντας την αντίδραση της Eurostat

xans-berner-zin-enantion-eurostat-gia-to-pleonasma
|
SHARE THIS
0
SHARES

Για εξωραϊσμό της οικονομικής κατάστασης για προεκλογικούς λόγους, στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, κάνει λόγο ο Χανς Βερνερ Ζιν, με αφορμή τις ανακοινώσεις της Eurostat για το Ελληνικό πλεόνασμα.

Στρατηγική εξωραϊσμού της οικονομικής κατάστασης

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο επικεφαλής του IFO δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, αφαίρεσε από τις βάσεις δεδομένων της, τα συνηθισμένα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας, εξαιρώντας τις πληρωμές τόκων, πριν από δύο ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ακολουθούν την στρατηγική του εξωραϊσμού της οικονομικής κατάστασης των χωρών που βρίσκονται σε κρίση, πριν τις ευρωεκλογές. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ μακριά από το να επανακτήσει την οικονομική υγεία της.»

Η απάντηση της Eurostat

Σε ανακοίνωσή της η Eurostat απαντά στις κατηγορίες του Ζιν, δηλώνοντας ότι «αφαίρεσε τα στατιστικά στοιχεία για το πρωτογενές έλλειμμα από τις βάσεις δεδομένων διότι δεν περιλαμβάνονταν στα στοιχεία που καθορίζουν το υπερβολικό έλλειμμα».

«Tαχυδακτυλουργίες...»

Ο επικεφαλής του IFO ανταπάντησε με γραπτή ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για «ταχυδακτυλουργίες» και κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «πολιτικώς υποκινούμενο μαγείρεμα των στοιχείων». «Αν κάποιος ακολουθήσει τις οδηγίες της Eurostat, φθάνει στο πρωτογενές έλλειμμα του 8,7% και όχι σε πλεόνασμα 0,8%, όπως ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολόγισε στο τέλος Απριλίου»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook