Χανς Βέρνερ Ζιν: Επιστρέφει η κρίση στην ευρωζώνη

Επιστρέφει ο κίνδυνος γύρω από τις χώρες της ευρω-περιφέρειας. Φόβοι για «οικονομικό μαρασμό» στην Ευρώπη. Σκιές νέας κρίσης στην ευρωζώνη.

xans-berner-zin-epistrefei-i-krisi-stin-eurwzwni
SHARE THIS
0
SHARES

«Η οικονομική δραστηριότητα στην Αμερική και η νότια Ευρώπη προκαλούν ανησυχίες» επιγράφεται ανάλυση της Frankfurter Allgemeine, η οποία επισημαίνει ότι «αυξήθηκε το κόστος δανεισμού μέσω κρατικών ομολόγων για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης κινδυνεύουν να χάσουν μία ολόκληρη γενιά με δεδομένα τα σημερινά τεράστια ποσοστά ανεργίας

Μία αφορμή ήταν οι πληροφορίες για εκροές κεφαλαίων στην Ιταλία, οι οποίες φαίνεται να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς του διευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών της ΕΚΤ (Target 2). Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν κάνει λόγο για εκροές 67 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερα αυξημένο κόστος δανεισμού καταγράφουν τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, καθώς οι αγορές φαίνεται να διακατέχονται από αμφιβολίες για την σταθερότητα της κυβέρνησης» υποστηρίζει η εφημερίδα.

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν εκφράζει αναλυτικά τις απόψεις του στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντύσελντορφ, επισημαίνοντας ότι φοβάται «οικονομικό μαρασμό» στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνει, «οι χώρες της νότιας Ευρώπης κινδυνεύουν να χάσουν μία ολόκληρη γενιά με δεδομένα τα σημερινά τεράστια ποσοστά ανεργίας. Χώρες ολόκληρες θυσιάζονται, ενώ η αβεβαιότητα λόγω κρίσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει τρίτο υφεσιακό επεισόδιο μετά την κρίση της Lehman Brothers το 2008 και την ευρω-κρίση του 2012».

Η αβεβαιότητα λόγω κρίσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει τρίτο υφεσιακό επεισόδιο μετά την κρίση της Lehman Brothers το 2008 και την ευρω-κρίση του 2012

Επενδύσεις για την υπέρβαση της κρίσης;

Ο ίδιος απορρίπτει πάντως την πρόταση για υψηλότερες επενδύσεις στη Γερμανία και στην Ευρώπη με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως υποστηρίζει «κάτι τέτοιο θα ήταν απλώς προπέτασμα καπνού. Οι πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ώστε να μπορούν και πάλι να διαθέτουν τα προϊόντα τους. Μέχρι σήμερα περιορίζουν τα ελλείμματά τους στο ισοζύγιο συναλλαγών μόνο και μόνο γιατί μειώνουν τις εισαγωγές τους. Δεν βελτιώνουν τη δική τους θέση στην αγορά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook