Χανς Βέρνερ Ζιν: Η Ελλάδα δεν έχει πλεόνασμα- Παραπλανούν την κοινή γνώμη

Δεν μπορούμε να μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Χανς Βέρνερ Ζιν- Κατηγορεί την Τρόικα και την Κομισιόν για παραποίηση στοιχείων- «Αφησαν έξω τις δαπάνες», λέει

xans-berner-zin-i-ellada-den-exei-pleonasma--paraplanoun-tin-koini-gnwmi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σκληρή επίθεση κατά της Τρόικας και της Κομισιόν για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα εξαπολύει ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος αμφισβητεί την ύπαρξη του και μιλά για παραπλάνηση.

«Η ανακοίνωση για το πλεόνασμα, ισοδυναμεί με παραπλάνηση της κοινής γνώμης»

«Η ανακοίνωση για το πλεόνασμα, ισοδυναμεί με παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό που έβαλε η τρόικα να ανακοινώσει ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας αριθμός, ο οποίος απλώς εξαιρούσε οποιαδήποτε στοιχεία δαπανών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μη επαναλαμβανόμενα, κυρίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών», αναφέρει ο Ζιν Σε ανακοίνωση του.

Συνεχίζοντας μάλιστα, ο γνωστός οικονομολόγος τονίζει ότι «τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απέξω αρκετά στοιχεία δαπανών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Eurostat και όχι να τους κάμπτει κατά βούληση όπως είναι κάθε φορά βολικό», τονίζει. 

Οσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Ζιν υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας σίγουρα δεν το έχει», ενώ μάλιστα επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε υποχρεωθεί να δηλώσει ότι είναι αφερέγγυα εδώ και πολύ καιρό, εάν οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν είχαν αντικατασταθεί από πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο από τα κράτη-μέλη».

Κλείνοντας, ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρεται και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι «όλες οι προβλέψεις για την βιωσιμότητα του, έχουν βασιστεί σε δραματικά υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook