Χάος με προαπαιτούμενα, ΦΠΑ και «κόκκινα δάνεια»: όλα μέσα σε 48 ώρες

Εγκλωβισμένη σε μεγάλες εκκρεμότητες με τα ταμεία να στεγνώνουν άκουσε η κυβέρνηση τις προειδοποιήσεις του Ντομπρόβσκις για δόση αξιολόγηση και ανακεφαλαιοποίηση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χάος με προαπαιτούμενα, ΦΠΑ και «κόκκινα δάνεια»: όλα μέσα σε 48 ώρες

Εγκλωβισμένη στην αναζήτηση ισοδυνάμων για το ΦΠΑ, συμβιβαστικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια, με τα ταμεία να στεγνώνουν η κυβέρνηση άκουσε τις «προειδοποιήσεις» του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις και μέσω...τηλεόρασης.

Ο οδικός χάρτης κατά τον Ντομπρόβσκις είναι : κάλυψη όλων των προαπαιτούμενων,ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανακεφαλαιοποίηση εντός του έτους για να αποφευχθούν επιπλοκές για τους καταθέτες.

Η κυβέρνηση διαθέτει 48 ώρες για να ολοκληρώσει τη λίστα των 48 προαπαιτούμενων - με όσα υπολείπονται - να φέρει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, να βρει ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και λύση στα κόκκινα δάνεια.

Ντομπρόβσκις: Ολοκληρώστε τα προαπαιτούμενα

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιον, αφού είπε ότι είπε κατ ιδίαν στον Αλέξη Τσίπρα και στους υπουργούς, σε συνέντευξή του στο Mega τους υπέδειξε να ολοκληρώσουν τα προαπαιτούμενα , να κλείσουν την αξιολόγηση ώστε να γίνει εντός του 2015 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μην αποφευχθεί ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων.

Οταν ρωτήθηκε πότε η Ελλάδα θα λάβει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, ο κ. Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε πως να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ολοκληρωθούν και τα 48 προαπαιτούμενα.

«Εξαρτάται από την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων. Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα να ολοκληρώσει την αξιολόγηση εντός του Νοεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις.

Αναφερθείς στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης, ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε πως η απόφαση του Eurogroup προβλέπει πως αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί μετά την 1η αξιολόγηση όχι όμως αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου. Είναι εφικτό να γίνει εντός τους έτους, αλλιώς μπορεί να υπάρξουν «επιπλοκές» για τους καταθέτες, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Τα μηνύματα για ΦΠΑ και κόκκινα δάνεια

Αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε πως αν η κυβέρνηση αποφασίσει να μην τον εφαρμόσει θα πρέπει να προτείνει ισοδύναμα, ενώ σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων σημείωσε πως η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και «όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη συμβιβαστική λύση».

«Στεγνώνουν» τα έσοδα

'Ολα τα παραπάνω θα πρέπει να διευθετηθούν μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί η

Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα φαίνεται να ανακύπτουν με την εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς σύμφωνα με την στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα τα δημόσια έσοδα είναι εμφανώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34,292 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,049 δισ. ευρώ ή 5,6% έναντι του αναθεωρημένου στόχου.

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 36,196 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,881 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (40,077 δισ. ευρώ).

Η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ ευρώ από τους δανειστές καθίσταται πλέον επιτακτική για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που απομένουν καθώς τα ταμεία έχουν αρχίσει να «στεγνώνουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν «μπει» από τις 15 Οκτωβρίου τα χρήματα στις κάρτες κοινωνικής αλληλεγγύης που αφορούν την σίτιση των δικαιούχων που είναι κυρίως μακροχρόνια άνεργοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό κονδύλι θα εξασφαλιστεί την επόμενη εβδομάδα καταγράφοντας σχεδόν 15 ημέρες καθυστέρησης στην χρηματοδότηση του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Τα αγκάθια παραμένουν

Ωστόσο, τα δύο βασικά αγκάθια των συζητήσεων όχι απλώς παραμένουν αλλά δείχνουν να πολλαπλασιάζονται.

Η κυβέρνηση αναζητεί ακόμη την «χρυσή τομή» στα κόκκινα δάνεια και στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εμμένοντας στην πρόταση της για προστασία του 70% των πολιτών που έχουν στεγαστικά δάνεια, ενώ με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους (όπως η εγκύκλιος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό) επιχειρεί να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες σχετίζονται με το πρώτο πακέτο των μέτρων. Η αναζήτηση ισοδύναμου μέτρου για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση παραμένει, ενώ νέο πρόβλημα φαίνεται να ανακύπτει και με τα φαρμακεία και το άνοιγμα της αγοράς.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή δύο κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν ακριβώς την επίσπευση των διαδικασιών για την εκταμίευση των 2 δισ. από τους δανειστές.

Το πρώτο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ το δεύτερο πρόκειται να περιλαμβάνει ότι απομένει από τις 48 προαπαιτούμενες δράσεις και αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη.

Τρύπα 2 δισ. ευρώ στα εσοδα

Λόγω στάσης πληρωμών διατηρείται το πρωτογενές πλεόνασμα για μία ακόμη φορά, αφού τα έσοδα συνεχίζουν την κατρακύλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,9 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,28 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και αναθεωρημένου στόχου του Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3,737 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,072 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,532 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,271 δισ. ευρώ.Σημειώνεται ότι τα στοιχεία είναι προσαρμοσμένα με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34,292 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,049 δισ. ευρώ ή 5,6% έναντι του αναθεωρημένου στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 32,222 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,048 δισ. ευρώ ή 6,0% έναντι του στόχου, εκ των οποίων ποσό 1,867 δισ. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs), σύμφωνα με τον αναθεωρημένο στόχο.

Ειδικότερα, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρείται στα έσοδα από:

Α) Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 16 εκατ. ευρώ ή 1,0%,

Β) Φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 25 εκατ. ευρώ ή 2,4%,

Γ) Φόρους στην περιουσία κατά 21 εκατ. ευρώ ή 1,9%,

Δ) Λοιπούς φόρους συναλλαγών κατά 8 εκατ. ευρώ ή 2,2%.

Μειωμένα έναντι του στόχου είναι τα έσοδα από:

Α) Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 194 εκατ. ευρώ ή 3,2%,

Β) Φ.Π.Α. λοιπών κατά 80 εκατ. ευρώ ή 1,0%,

Γ) Φόρο ασφαλίστρων κατά 44 εκατ. ευρώ ή 16,5%,

Δ) Λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 40 εκατ. ευρώ ή 16,7%,

Ε) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 71 εκατ. ευρώ ή 2,6%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,022 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 222 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,244 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2,069 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο 2015 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,526 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 2,049 δισ. ευρώ σε σχέση με το αναθεωρημένο μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,524 δισ. ευρώ μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 2,049 δισ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2015 ανήλθαν σε 250 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 222 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (472 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 36,196 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,881 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (40,077 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,025 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,642 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,321 δισ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 376 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 1,889 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 5,3%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 56 εκατ. ευρώ για εφημερίες ιατρών ΕΣΥ, 56 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 50 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 43 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις Γεωργίας και 24 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 2,170 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,240 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (3,410 δισ. ευρώ) και μειωμένες κατά 1,477 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,327 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 259 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,719 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 29 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΟΙΓΟΥΝ 110 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 03 Δεκ 2020 | 20:25

Εποχικά καταστήματα: Με αυτόν τον κωδικό στο 13033 θα πηγαίνουμε για ψώνια [βίντεο]

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τα εποχικά καταστήματα - Δεν θα ανοίξουν όλα όσα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 03 Δεκ 2020 | 17:28

"Παγώνουν" οι δόσεις δανείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου - Ποιους αφορά

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών για "πάγωμα" των δόσεων δανείων - Ποιους αφορά

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΥΨΟΥΣ 276 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 03 Δεκ 2020 | 16:57

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Εντός της ημέρας η πίστωση σε πάνω από 99.000 δικαιούχους

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 418.847.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 03 Δεκ 2020 | 15:06
ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ 03 Δεκ 2020 | 13:08

ΟΟΣΑ: Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν στο 38,7% το 2019

Μειώθηκαν ελαφρά όμως τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας για το 2019.

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:02

ΟΑΕΔ: Αποκλειστικά μέσω διαδικτυου η δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας θα γίνεται η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων.

ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ 03 Δεκ 2020 | 12:38

Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης του υδατοδρόμιου Ιεράπετρας Κρήτης

Επεσαν οι υπογραφές για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιεράπετρας στην Κρήτη.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 03 Δεκ 2020 | 11:46

Γεωργιάδης: Με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πρώτα το άνοιγμα της αγοράς

"Με 2000 κρούσματα κορονοϊού και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα μας δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 03 Δεκ 2020 | 11:32

Χατζιδάκης: Τέλος στη φάμπρικα με βίλες από... ιδιωτικά εκκλησάκια εκτός σχεδίου

Ιδιώτες, έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϋδρίων σε εκτάσεις - στις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης, λέει ο κ. Χατζηδάκης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 22:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - Σχέδιο για 1.200 θέσεις εργασίας

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η Pfizer για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:12

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισεκ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο