Χαρδούβελης σε WSJ: Μικρή η πιθανότητα bank run αλλά...

H πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προειδοποιεί ο Γκίκας Χαρδούβελης μέσω της WSJ. Tι λέει για το bank run.

xardoubelis-se-wsj-mikri-i-pithanotita-bank-run-alla
SHARE THIS
0
SHARES

H πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την πρόσφατη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προειδοποιεί εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

«Η πιθανότητα ενός bank run είναι πολύ μικρή, καθώς το κοινό κατανοεί ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς », είπε Ωστόσο, είμαστε ακόμα στην αρχή, και θα πρέπει να προσέχουμε τη συμπεριφορά των καταθετών»

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως περίπου 3 δισ. ευρώ καταθέσεων έχουν εγκαταλείψει το τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους δύο μήνες, με κάποιες από τις εκροές να συνδέονται με φορολογικές πληρωμές.

Αν και το ποσό αυτό θεωρείται μικρό σε σύγκριση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη «θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει».

«Η πιθανότητα ενός bank run είναι πολύ μικρή, καθώς το κοινό κατανοεί ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς », είπε.»Ωστόσο, είμαστε ακόμα στην αρχή, και θα πρέπει να προσέχουμε τη συμπεριφορά των καταθετών πολύ προσεκτικά.»

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει, και οι εισπράξεις φόρων υποχώρησαν. Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν επιλυθεί σύντομα, είπε ο κ Χαρδούβελης, μήνες οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαθούν.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην WSJ «Αν χάσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, και πιθανόν και το δεύτερο τρίμηνο, αυτό μεταφράζεται στην μισή ανάπτυξη διαφορετικά, θα είχε επιτευχθεί».


Μετά από τα κύματα των σκληρών μέτρων λιτότητας με στόχο τον καθορισμό των δημόσιων οικονομικών, η οικονομία πέρυσι αναδύθηκε μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μια από τις μεγαλύτερες και πιο βαθιά ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως από τις αρχές Δεκεμβρίου η Ελλάδα έχει εισέλθει σε πολιτικές αναταραχές και πως από τότε οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει, και οι εισπράξεις φόρων έχουν μειωθεί.

«Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν επιλυθεί σύντομα, κάποιοι μήνες οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαθούν. Αν χάσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, τότε ίσως και το δεύτερο τρίμηνο θα σου δώσει τη μισή αύξηση από αυτή που θα προσέφερε διαφορετικά», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Στη βάση αυτή, ο υπουργός ανέφερε πως αν και ο στόχος για την ανάπτυξη του 2015 ανέρχεται στο 2,9%, η ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν στο μισό αυτού του ποσοστού σε ένα σενάριο επιδείνωσης της κατάστασης.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook