Χαρδούβελης στο Reuters: Περιορισμένη Εποπτεία για 6 - 12 μήνες

«Οι δανειστές δεν θα είναι πια στο τιμόνι, αλλά θα κάθονται στο πίσω κάθισμα» δηλώνει στο Reuters ο Γκίκας Χαρδούβελης. Το σχέδιο εξόδου θα συζητηθει την Πέμπτη.

Χάρης Ξενάριος
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΞΕΝΑΡΙΟς
Χαρδούβελης στο Reuters: Περιορισμένη Εποπτεία για 6 - 12 μήνες

Η Ελλάδα αναμένει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας 6 έως 12 μηνών, κατά την οποία θα υπάρχει περιορισμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, όταν η χώρα βγει από το πρόγραμμα στο τέλος της χρονιάς, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο έλληνας υπουργός οικονομικών. Ο Γκίκας Χαρδούβελης προσθέτει μάλιστα ότι σε αυτήν την μεταβατική περίοδο δεν θα υφίσταται η «μικρο-διαχείριση» από τους δανειστές.

Η άνοδος των σπρεντ δεν μετέβαλε τα σχέδια της Αθήνας

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός οικονομικών θεωρεί ότι ο σκεπτικισμός εκ μέρους των Ευρωπαίων απέναντι στην πρόθεση της Αθήνας για έξοδο από τα μνημόνια, που οδήγησε στην άνοδο των spread, δεν έχει μεταβάλει τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία συζητά την δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας, με κεφάλαια τα οποία η Ελλάδα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει – αν χρειαστεί – στη μεταβατική περίοδο. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της. Μπορεί να μην είναι οι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά θα είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα. Θα υπάρχει και η πιστωτική γραμμή ασφαλείας στην περίπτωση που προκύψει κάτι αρνητικό από την οποία θα αντληθούν κεφάλαια» δηλωσε ο έλληνας υπουργός οικονομικών, προσθέτοντας ότι τα σχέδια εξόδου από τα μνημόνια θα συζητηθούν την Πέμπτη στο Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.

Πιστωτική γραμμή χωρίς όρους μνημονίου

Αυτή η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την «πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων» (enhanced conditions credit line - ΕCCL) στην οποία έχουν πρόσβαση τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, αλλά χωρίς τους όρους ενός μνημονίου στους οποίους έχουν συνηθίσει οι Έλληνες, ανέφερε ο Γκίκας Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ του ΤΧΣ.

Λιγότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – χαλαρότεροι έλεγχοι

Ο υπουργός οικονομικών θεωρεί ότι Ελλάδα θα πρέπει να αξιολογηθεί σε ένα πολύ μικρότερο αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, περίπου 10 με 15, κατά την ενδιάμεση αυτή περίοδο, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να συμμορφωθεί με πάνω από 800 μέτρα από τον περασμένο Απρίλιο. «Συνεπώς η μικροδιαχείριση θα τελειώσει, με την έννοια ότι θα υπάρχουν λιγότεροι ζητήματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούμε δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Περιμένουμε πως οι έλεγχοι δεν θα είναι τόσο επίσημοι και δεν θα δημιουργήσουν το κομφούζιο που είδαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.

Παρόν το ΔΝΤ στην ενδιάμεση φάση

Όσο για το ΔΝΤ, θα εξακολουθήσει να έχει ρόλο στην ενδιάμεση περίοδο δηλώνει ο Γκίκας Χαρδούβελης. «Θέλουμε το ΔΝΤ να έχει ανάμειξη, με την έννοια να εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές ότι μας ελέγχουν λίγο. Η ακριβής σχέση με το ΔΝΤ είναι κάτι που συζητείται. Θα θέλαμε η Ε.Ε. να έχει το πάνω χέρι» τόνισε ο υπουργός οικονομικών.

«Θα βγούμε στις αγορές μετά την τελική συμφωνία»

Οπως αναφέρει το Reuters, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως αναμένει οι αποδόσεις των ομολόγων – που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο 8% για τα 10ετή - θα υποχωρήσουν μόλις η ελληνική κυβέρνηση κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους της για την μετα-μνημονιακή εποχή. «Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι αν τελικά καθορίσουμε μια συμφωνία, αν προσδιορίσουμε την επόμενη μέρα. Το να προσδιορίσουμε την επόμενη ημέρα, σημαίνει πως θα δώσουμε στις αγορές μια εικόνα για το που οδηγείται η Ελλάδα» ειπε ο κ. Χαρδούβελής και αποκάλυψε: «Θα θέλαμε να βγούμε στις αγορές μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, γιατί μόλις κλείσει η συμφωνία περιμένουμε τα spread να πέσουν. Συνεπώς έχει αξία για μάς να βγούμε στις αγορές μετά (την συμφωνία).

Μετά την αξιολόγηση, η συζήτηση για το χρέος

Ο υπουργός οικονομικών αρνήθηκε να προσδιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015, λέγοντας ότι «δεν είναι πολύ μεγάλες» και ότι είναι διαχειρίσιμες. Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες ότι θα καθυστερήσει η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος. «Αυτή η αξιολόγηση είναι διαφορετική από προηγούμενες, διότι ξέρουμε πως πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα. Δεν υπήρξε καμία διορία στις προηγούμενες αξιολογήσεις» είπε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας πως μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα ανοίξει το ζήτημα της ανακούφισης του χρέους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Νοε 2020 | 12:31

Απολαυστικός Ομπάμα: Αν χρειαστεί θα βγάλουν τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο...οι ειδικές δυνάμεις

Πάντα έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τις ειδικές δυνάμεις για να βγάλουν τον Τραμπ από Λευκό Οίκο ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ 17 Νοε 2020 | 22:41

Η Ιωάννα Τούνη "τα βάζει" με τη Σάσα Σταμάτη: "Με ηχογράφησε χωρίς να το γνωρίζω"

Μετά τον σάλο για τους "τεμπέληδες" και το επίδομα των 800 ευρώ, η Ιωάννα Τούνη δηλώνει ότι δεν έδωσε συνέντευξη στη Σάσα Σταμάτη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12 Νοε 2020 | 17:14

Κορονοϊός: Συγκλονιστικές εικόνες του Reuters από τον αγώνα ζωής στη ΜΕΘ του "Παπανικολάου"

Εικόνες του Reuters από ΜΕΘ στην Ελλάδα μας φέρνουν αντιμέτωπους με τον αγώνα ασθενών - γιατρών απέναντι στον φονικό ιό.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ 10 Νοε 2020 | 15:13

Κορονοϊός - Reuters: Σπάει το φράγμα των 300.000 νεκρών στην Ευρώπη

Ο αριθμός των θανάτων λόγω κορονοϊού στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.000, σύμφωνα με τη σημερινή καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 01 Νοε 2020 | 18:31

Νταλάρας: Ο "Γιώργος" είναι πάνω από τον "Νταλάρα"

Ο Γιώργος Νταλάρας μιλά για τη ζωή και το έργο του σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του

Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ 31 Οκτ 2020 | 20:50

Θανάσης Κουρλαμπάς: Μιλά για την αγάπη που έχει ο γιος του για το μπαλέτο - Τι λέει για τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς μίλησε για τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε ο γιος του επειδή κάνει μπαλέτο

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 25 Νοε 2020 | 09:35

Γεωργιάδης: Τα καταστήματα θα ανοίξουν κλιμακωτά - Πρώτα τα μικρότερα, μετά τα μεγαλύτερα με αυστηρούς κανόνες

"Κλιμακωτά θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων -από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα- όταν ανακοινωθεί η σταδιακή άρση του lockdown", είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 25 Νοε 2020 | 08:39

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων κερδίζουν από το νέο έτος και πόσα

Ελαφρύνσεις για τους οδηγούς που θα αποκτήσουν όχημα από το νέο έτος, φέρνει η νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

H ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 24 Νοε 2020 | 22:49

Επίδομα θέρμανσης: Διευρύνονται οι δικαιούχοι - Kαι σε καταναλωτές επιδοτούμενων ειδών καυσίμων

Σύμφωνα με την τροπολογία, θα καθοριστούν μεταξύ άλλων το ύψος του επιδόματος θέρμανσης, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Νοε 2020 | 20:06

Μιχαηλίδου: "Στο τραπέζι" η καταβολή επιδομάτων με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου αποκάλυψε ότι εξετάζεται και αυτό το ενδεχόμενο για τα προνοιακά επιδόματα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 24 Νοε 2020 | 16:53

ΟΑΕΔ: Προπληρωμή δώρου Χριστουγέννων και επιδομάτων από τις 7 Δεκεμβρίου

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 24 Νοε 2020 | 16:10

Στουρνάρας: Bιώσιμο έως το 2030 το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας

Ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως το χρέος της χώρας παραμένει βιώσιμο τουλάχιστον ως το 2030.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ 24 Νοε 2020 | 13:46

"Δώρο" Χριστουγέννων σε γιατρούς και νοσηλευτές προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Ο Γ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε την οικονομική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού πρώτης γραμμής.