Χάσμα ΔΝΤ-Ε.Ε. για το χρέος πριν το κρίσιμο Eurogroup

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Eυρωζώνης στο ζήτημα του χρέους ξεκινά σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χάσμα ΔΝΤ-Ε.Ε. για το χρέος πριν το κρίσιμο Eurogroup

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Eυρωζώνης στο ζήτημα του χρέους ξεκινά σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του EuroWorking Group που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα». To προσχέδιο δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολλές «παρενθέσεις» και ερωτήματα, στα οποία θα κληθούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν.

Την ίδια ώρα διαπιστώθηκαν μια σειρά από εκκρεμότητες που πρέπει να αρθούν για να καταβληθεί η δόση των 10 δισ η οποία θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία μόνο αν η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και μόνο αν δώσει το τελικό «πράσινο φως» το Eurogroup.

Εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η «Κ», η δόση θα αποφασιστεί όταν τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ είναι πιθανό να δοθεί σε υποδόσεις και όχι ολόκληρη. Και αυτό, γιατί χθες διαπιστώθηκαν προβλήματα σε μια σειρά από θέματα και στην εφαρμογή τους από την ελληνική πλευρά. Οι εκπρόσωποι του Euroworking Group συζήτησαν πολύ αναλυτικά τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή συμπεραίνοντας ότι προκύπτουν προβλήματα. Στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, εξαιρέθηκαν από την πώληση και εκείνα που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά την υπογραφή της σύμβασης για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, την οποία αναδιαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

Μεγάλη απόσταση για το χρέος

Η απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ με την Ευρωζώνη παραμένει μεγάλη. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δημοσιοποιήσει την έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους την παραμονή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στην εν λόγω έκθεση το Ταμείο όχι μόνο ζητά εκ των προτέρων και άνευ όρων ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά επιμένει πως χωρίς διεύρυνση φορολογικής βάσης και παρεμβάσειςσε μισθούς και συντάξεις ο «κόφτης» δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, λόγω των αντιπαραθέσεων των δανειστών.

Την ίδια στιγμή, σε εκτενή ανάλυσή του το Politico σημειώνει ακόμη και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, οι διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ θα παραμείνουν.

Reuters: Η Αθήνα θα πάρει τη δόση, όχι όμως ελάφρυνση

Δεν θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Μετά από εξάμηνη καθυστέρηση, η ευρωζώνη είναι πιθανό να πει την Τρίτη ότι η Ελλάδα πέρασε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για να«ξεκλειδώσει» η δόση των 10 δισ. ευρώ, αλλά η Αθήνα δεν θα εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, εξαιτίας των διαφορών της ΕΕ με το ΔΝΤ, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αισιοδοξώ ότι θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα δώσουμε τη δόση των περίπου 10 δισ. ευρώ, που θα απομακρύνει κάποια από τη λεγόμενη πίεση του Grexit και ελπίζω θα φέρει πίσω τους επενδυτές στην Ελλάδα», σχολίασε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών,Αλεξάντερ Στουμπ. Ο ίδιος, πριν από λίγες ημέρες, είχε εμφανιστεί απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της Τρίτης.

Άλλωστε, γερμανός αξιωματούχος που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι είναι απίθανη μία συμφωνία την Τρίτη.

Αντί για αυτό, αναφέρει το Reuters, η Γερμανία υπολογίζει στην Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να πείσει τους άλλους στο Ταμείο να υποχωρήσουν στην απαίτηση για απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα και να δεχθούν έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και τα δεδομένα.

Χάσμα ΔΝΤ-Ε.Ε. για το χρέος πριν το κρίσιμο Eurogroup
Χάσμα ΔΝΤ-Ε.Ε. για το χρέος πριν το κρίσιμο Eurogroup - εικόνα 2
Χάσμα ΔΝΤ-Ε.Ε. για το χρέος πριν το κρίσιμο Eurogroup - εικόνα 3

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ 17 Ιαν 2021 | 16:47

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Την άμεση καταβολή του ζητούν εννέα επιστημονικοί σύλλογοι

"Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι επιστήμονες έχουν φτάσει στα όριά τους" προειδοποιούν οι σύλλογοί τους.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 15:14

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση ετοιμάζει πλάνο για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων

"Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται για όσο χρειαστεί", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Ιαν 2021 | 12:44

Αλέξης Πατέλης στο Capital.gr: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, μόλις το 10% θέλει να επιστρέψει στο γραφείο

"Η πανδημία φέρνει μαζί της δομικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Η βασικότερη, θα έλεγα, είναι αυτή της ψηφιοποίησης", τονίζει ο Αλέξης Πατέλης.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Ιαν 2021 | 12:20

Επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η τελική "συνταγή" υπολογισμού - Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

Το ανώτατο πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 11:52

Παπαθανάσης: Δάνεια 30.000 - 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις με 90% εγγύηση Δημοσίου

Για το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι "πρέπει όλοι να τηρήσουν τα μέτρα για να έχουμε διάρκεια. Πρέπει να δουλέψει η αγορά για να μπορέσει να καλύψει κάποια από τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί".

"ΓΕΛΟΙΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ" 17 Ιαν 2021 | 09:12

Γεωργιάδης: Αν πάνε όλα καλά, σε 2-3 βδομάδες θα δούμε τα επόμενα βήματα - Πληττόμενες οι επιχειρήσεις παρά το άνοιγμα

"Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, κάνει όσους τα λένε εξαιρετικά αντιπαθείς έως και γελοίους", είπε δηκτικά ο κ. Γεωργιάδης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 17 Ιαν 2021 | 08:38

Ανοιγμα καταστημάτων τη Δευτέρα: Το χρονικό όριο, τα SMS και οι αλλαγές για τις "κόκκινες" περιοχές

Ξαναζωντανεύει από αύριο, Δευτέρα, το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα. Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα, τι πρέπει να προσέχουμε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 16 Ιαν 2021 | 13:30

Προειδοποίηση Παπαθανάση: Αν υπάρξει συνωστισμός θα επιστρέψουμε στο click away

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ 16 Ιαν 2021 | 13:28

Λαικές αγορές: Από Δευτέρα επιστρέφουν πλαστικά και βιομηχανικά προιόντα στους πάγκους

Τι ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΝΤΜΙΤΡΙ ΡΙΜΠΟΛΟΒΛΕΦ 16 Ιαν 2021 | 11:07

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει το ελληνικό "Μόντε Κάρλο" - Η επένδυση των 165 εκατ. ευρώ στο νησί

Το πρότζεκτ με τις 7 vip σουίτες τις 12 επαύλεις από μηδενική βάση, την ανάπλαση των χώρων με αθλητικές εγκαταστάσεις, τους παιδότοπους, την τεχνητή λίμνη, αναμένεται να ξεπεράσει τα 165 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Ιαν 2021 | 08:53

Ανοιγμα καταστημάτων: Με SMS και δύο ώρες διορία - Οι έξι οδηγίες που πρέπει να ξέρουμε

To σχέδιο "ψωνίστε-γυρίστε σπίτι - τελειώσατε" για να μείνει ανοικτό το λιανεμπόριο. Δεν υπάρχει click in shop και το click away θα το χρησιμοποιούν μόνο όσοι κατατάσσονται σε κόκκινες περιοχές.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΗ 15 Ιαν 2021 | 21:54

Η κορυφαία σειρά Galaxy διαθέσιμη για προπαραγγελία στο public.gr, από 14 έως και 28 Ιανουαρίου

H καλύτερη σειρά Galaxy έως τώρα, έρχεται για να συναρπάσει τους λάτρεις των social media και της τεχνολογίας

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ 15 Ιαν 2021 | 20:44

Ανοίγουν εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά με "πλαφόν" και αποστάσεις

Από τη Δευτέρα μαζί με το λιανικό εμπόριο ανοίγουν και τα mall, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά.