Διακοπή των διαπραγματεύσεων χωρίς να βρεθεί συμφωνία

Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς σε πολλά θέματα οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Διακοπή των διαπραγματεύσεων χωρίς να βρεθεί συμφωνία

Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς σε πολλά θέματα οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί την επόμενη Δευτέρα κι αφού έχει προηγηθεί το Σαββατοκύριακο η εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, που αποτελούσε ορόσημο.

Την παύση των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ.Τσακαλώτος, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, λέγοντας: «Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις αποφασίστηκε παύση των συζητήσεων προκειμένου να αναχωρήσουμε για την Ουάσιγκτον. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος για ένα ισχυρό πακέτο για ολοκληρωση της συμφωνίας. Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν τη Δευτέρα για να τελειώσει η συμφωνία λίγο πριν το Eurogroup. Είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα. Υπάρχουν όμως ανοικτά πολλά μικρά θέματα και φάνηκε ότι δεν έβγαινε το Staff Level Agreement όσο περνούσε ο καιρός με δεδομένο ότι το σαββατοκύριακο θα γίνουν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα».

Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά αναμενόμενη ήταν. Είναι χαρακτηριστικό πως κορυφαία κυβερνητική πηγή έλεγε στο πρώτο διάλειμμα του σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων, λίγο μετά τις 10 το βράδυ και ύστερα από περίπου δυόμιση ώρες διαπραγμάτευσης, πως η κυβέρνηση επιθυμούσε μέχρι το Σαββατοκύριακο, οπότε συνέρχεται η εαρινή σύνοδος ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας «να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα».

Η ίδια πηγή ανέφερε πως στο ασφαλιστικό «έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας». Σημείωνε δε πως η συμφωνία για τις συντάξεις θα μπορούσε να έχει κλείσει και από χθες, ωστόσο «το ζητούμενο είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία. Μέχρι στιγμής τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό. Στις συντάξεις υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα αναζήτησης, συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα», ήταν τα λόγια της ίδιας πηγής.

Τα θέματα που απασχόλησαν τις χθεσινοβραδυνές συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε σε σύγκλιση των θέσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς σχετικά με την προστασία, από την πώληση σε funds, στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, για μια διετία και συγκεκριμένα μέχρι την εκπνοή του Μνημονίου (Μάιος 2018).

Τι έγινε στην ολονυχτία της Κυριακής

Αντιμέτωπη με τις δικές της «κόκκινες γραμμές» βρέθηκε τα ξημερώματα η κυβέρνηση τόσο στο θέμα του ασφαλιστικού όσο και στο θέμα των κόκκινων δανείων. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην δεχτούν καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές ως «ισοδύναμο» της περικοπής των συντάξεων απαιτώντας πλήρη εφαρμογή του «κανόνα μηδενικού ελλείμματος» για το ΕΤΕΑ. Όσον αφορά στο θέμα των κόκκινων δανείων, η απαίτηση είναι για πλήρη απελευθέρωση «εδώ και τώρα» σε όλα τα δάνεια.

Έτσι, το ξημέρωμα βρήκε την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να συνειδητοποιεί ότι για να προσέλθει με υπογεγραμμένα κείμενα στην Ουάσινγκτον και στη εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να ζητήσει από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν μέτρα «φωτιά» όπως το κούρεμα συντάξεων σε ποσοστά ακόμη και άνω του 40%.

Χωρίς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έστω κατά μια μονάδα, η «τρύπα» που μένει να κλείσει από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, εκτιμάται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το σύνολο της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις –μετά τις περικοπές που έχουν γίνει από το 2011 μέχρι σήμερα- έχει περιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ, για να εξασφαλιστεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει οριζόντιο «κούρεμα» των συγκεκριμένων συντάξεων κατά τουλάχιστον 23-25%.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τα οριζόντια μέτρα για να προστατεύσει τους συνταξιούχους με τα μικρότερα εισοδήματα, τα ποσοστά των περικοπών αναγκαστικά θα πρέπει να ανέβουν στα ύψη ειδικά αν επιλεγεί να θιγούν όσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από ένα όριο (π.χ 1100 ευρώ καθώς το σενάριο των 1400 ευρώ που καλλιεργούσε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση φαίνεται να πηγαίνει… περίπατο).

Τα σενάρια για τις επικουρικές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί δεν υποδεικνύουν στην ελληνική κυβέρνηση το πώς θα εξασφαλίσει τα 700 εκατ. ευρώ. Απλώς απαιτούν το κονδύλι να προέλθει από τις επικουρικές ώστε να επανέλθει πλήρως η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Το Μέγαρο Μαξίμου επομένως θα είναι αυτό που θα αποφασίσει –η απόφαση αναμένεται να ληφθεί πλέον στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο- αν αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι:

1. Όλοι ανεξαιρέτως όσοι εισπράττουν επικουρική με ένα ποσοστό περικοπής της τάξεως του 20-25% ή

2. Όλοι όσοι εισπράττουν επικουρική πάνω από 100-120 ευρώ με το ποσοστό όμως της περικοπής να εκτινάσσεται (σε μέσο επίπεδο) πάνω από το 30% ξεπερνώντας για τις υψηλές συντάξεις ακόμη και το 40%

Στο δημοσιονομικό, ανώτατη κυβερνητική πηγή εμφανιζόταν χθες τα ξημερώματα αισιόδοξη ότι το θέμα θα κλείσει χωρίς μάλιστα να χρειαστεί η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει κι άλλο σε ένα ακόμη καυτό θέμα αυτό του αφορολογήτου της κλίμακας: «δεν το συζητάμε κάν» ήταν η φράση του κυβερνητικού παράγοντα σε ένα διάλειμμα του χθεσινού μαραθωνίου. Αν παρ’ όλα αυτά, οι θεσμοί επιμείνουν στο ζήτημα αφορολόγητο, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μείωση της φορολογικής έκπτωσης κατά 100 ευρώ, σημαίνει και αυτομάτως αύξηση της παρακράτησης φόρου κατά 100 ευρώ.

Μισθολόγιο Δημοσίου

Η παρουσία του Χριστόφορου Βερναρδάκη στο Hilton… υπενθύμισε την απαίτηση των δανειστών για περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο. Και το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ανοικτό μέχρι να κλείσει οριστικά. Όσον αφορά στις προσλήψεις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη πλέον η αυστηρή τήρηση του κανόνα «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις» και την επόμενη 3ετία σε μια νέα προσπάθεια μείωσης της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου.

"Κόκκινα" δάνεια

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, όλα είναι ανοικτά. Οι θεσμοί εμφανίζονται αμετακίνητοι: πλήρες άνοιγμα της αγοράς των κόκκινων δανείων χωρίς προστασία. Από το σημερινό γύρο διαβουλεύσεων θα προκύψει αν η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια μικρή περίοδο… χάριτος διάρκειας έστω και ενός έτους και σε κάθε περίπτωση για συγκεκριμένα μικρά δάνεια τα οποία έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 11:59

Βορίδης για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Γίνεται αλλά όλοι παίρνουν πάνω από 7

"Είναι ως μη αξιολόγηση", είπε ο κ. Βορίδης. Το 95% των αξιολογουμένων παίρνει βαθμούς από 7 και 7,5 έως 8,9 και το υπόλοιπο ποσοστό παίρνει πάνω από το 9.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 11 Οκτ 2021 | 09:42

Απεργία εκπαιδευτικών και συγκέντρωση στις 11:30 στο Εφετείο - Αντιδρούν στην αξιολόγηση

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας στο λεκανοπέδιο από τις 11:30 πμ. Συγκέντρωση στο Εφετείο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ 06 Οκτ 2021 | 13:30

Δάσκαλοι: Με 24ωρη απεργία στις 11 Οκτωβρίου αντιδρούν στην αξιολόγηση

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι δάσκαλοι τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στην αξιολόγηση. Θα κάνουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 01 Οκτ 2021 | 09:27

Κεραμέως: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών λόγω αξιολόγησης

Με την αξιολόγηση δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών είπε η Νίκη Κεραμέως. Παράνομη κρίθηκε η απεργία-αποχή διαρκείας των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 30 Σεπ 2021 | 22:38

Νίκη Κεραμέως: Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Προηγήθηκε κατεπείγουσα αγωγή της Νίκης Κεραμέως κατά των ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς.

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ 30 Σεπ 2021 | 10:21

Κεραμέως: Κατεπείγουσα αγωγή κατά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για την "αποχή διαρκείας" στην αξιολόγηση

Η Ν. Κεραμέως ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η "απεργία-αποχή" ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 Οκτ 2021 | 21:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΦΚΑ 18 Οκτ 2021 | 18:04

Εκρεμμείς συντάξεις: "Γκάζια" από τον ΕΦΚΑ για τις εκκαθαρίσεις των πιο προβληματικών ταμείων

Σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις των ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.

18 Οκτ 2021 | 12:42

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας.