«Χάθηκαν» 2,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Creta Farms - Πού κατέληξαν

“Χάθηκαν” 2,9 εκ ευρώ από τα ταμεία της Creta Farms- Κατέληξαν στα χέρια των αδελφών Δομαζάκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Χάθηκαν» 2,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Creta Farms - Πού κατέληξαν

Νέα έγγραφα που αποδεικνύουν κακοδιαχείριση επί των ημερών των Αφών Δομαζάκη στην κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta Farms, από τα ταμεία της οποίας "χάθηκαν” αρκετά εκατομμύρια ευρώ, έχει στη διάθεσή του το Capital.gr.

Μεταξύ των χρημάτων που "κάηκαν" στα χρόνια που ο έλεγχος της διοίκησης της χειμαζόμενης κρητικής αλλαντοβιομηχανίας ήταν στα χέρια των Αφών Δομαζάκη, είναι και 2,9 εκατ. ευρώ.

Από έγγραφο του διοικητικού συμβουλίου της Creta Farms προκύπτει πως αυτά τα χρήματα κατέληξαν χωρίς παραστατικά την περίοδο 2014-2018 από τα ταμεία της Creta Farms στους Αφούς Δομαζάκη.

Συγκεκριμένα από τον έλεγχο που έγινε τους προηγούμενους μήνες στην εταιρεία βρέθηκε ότι κατά την περίοδο 2014-2018 οι κ.κ. Δομαζάκης Εμμανουήλ και Δομαζάκης Κωνσταντίνος έλαβαν για απολήξεις μετόχων τα ποσά των 1,338.449 ευρώ και 1.563.095 ευρώ αντίστοιχα κατά παράβαση της εταιρικής νομοθεσίας, όπως αναφέρεται και σε σχετικό έγγραφο του διοικητικού συμβουλίου της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας

Για τον λόγο αυτό το διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms στη συνεδρίασή της 4ης Δεκεμβρίου του 2019 έκρινε ότι τα ανωτέρω ποσά θεωρούνται δάνεια προς τους μετόχους –παλιά μέλη του δ.σ.- τα οποία και θα χαρτοσημανθούν. Επίσης αποφάσισε να εξετάσει το προσεχές διάστημα τις προσήκουσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τις απαιτήσεις αυτές.

Τα "χαμένα" αυτά χρήματα είναι και στη γνώση της Deloitte που διενεργεί τον δικανικό έλεγχο, με την ελεγκτική εταιρεία να έχει αποστείλει, σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές, έγγραφο προς την προηγούμενη διοίκηση με το οποίο ζητά την τακτοποίησή του ποσού.

Εξίσου ενδιαφέρον έχει όμως και η σύμβαση αορίστου χρόνου που είχε υπογράψει η εταιρεία, δηλαδή η Creta Farms, με τον βασικό μέτοχο και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αυτής, τον κ. Μ. Δομαζάκι.

Βάσει αυτής της σύμβασης ο τελευταίος, ο οποίος απολύθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου προσλήφθηκε ως εργαζόμενος στην εταιρεία την 1/7/2018. Η σύμβαση εκείνη, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms, είχε διάρκεια έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Βάσει αυτής της σύμβασης οι συνολικές μικτές μηνιαίες αποδοχές του κ. Μ. Δομαζάκι είχαν καθοριστεί στις 10.000 ευρώ οι οποίες από την 1η Ιουλίου του 2018 διπλασιάσθηκαν στις 20.000 ευρώ.

Επίσης στον "εργαζόμενο", βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί, προβλεπόταν η χορήγηση επιπλέον των αποδοχών και οι εξής παροχές: ένα τουλάχιστον εταιρικό αυτοκίνητο, epass, τουλάχιστον μια εταιρική πιστωτική κάρτα για έξοδα παραστάσεως αλλά και επιπλέον αμοιβή για εργασία πέραν του εύλογου ωραρίου (δηλαδή υπερωρίες, εργασία Κυριακών, αργιών, κ.λπ.). Αμοιβή για την επίτευξη των ατομικών στόχων οριζόμενη στο 30% των ετήσιων μικτών αποδοχών και ετήσια αναπροσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών όπου κατ’ ελάχιστο θα ανέρχεται στο 5%.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι τι θα λάμβανε ο κ. Μ. Δομαζάκις σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης και τι η εταιρεία σε περίπτωση που διαπιστωνόταν ότι ο "εργαζόμενός" της κρινόταν υπαίτιος ή ανυπαίτιος παράβασης των υποχρεώσεών του.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που η σύμβαση καταγγελλόταν οποτεδήποτε πριν την 31η Δεκεμβρίου του 2021, οπότε και έληγε, με ή χωρίς προειδοποίηση τότε ο εργοδότης, δηλαδή η Creta Farms θα έπρεπε να καταβάλει στον εργαζόμενο, δηλαδή στον κ. Μ. Δομαζάκι, ως έκτακτη αμοιβή ποσό ίσο με το ποσό 24 συνολικών μικτών μηνιαίων αποδοχών. Δηλαδή 480.000 ευρώ, πλέον της νόμιμης αποζημίωσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Όπως αναφέρεται στη σύμβαση, "το δε ποσό αυτό κρίνεται από τα συμβαλλόμενα μέρη ως εύλογο και δίκαιο".

Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση υπαίτιας ή ανυπαίτιας παραβίασης των υποχρεώσεων του κ. Μ. Δομαζάκι ο τελευταίος θα έπρεπε να καταβάλει στην εταιρεία το ποσό των 20.000 ευρώ ως ποινική ρήτρα και αναπόδεκτη αποζημίωση. Όπως αναφέρεται στη σύμβαση η ως άνω ποινική ρήτρα, τα 20.000 ευρώ δηλαδή, ήταν εύλογη λόγω της σπουδαιότητας των προστατευόμενων δικαιωμάτων και συμφερόντων του εργοδότη, καθώς και από τη φύση των καθηκόντων του εργαζομένου ιδίως δε τη πρόσβαση αυτού σε εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες.

Με πιο απλά λόγια οι εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες της Creta Farms αποτιμήθηκαν στα 20.000 ευρώ και η αξία του κ. Μ. Δομαζάκι στα 480.000 ευρώ. Δηλαδή η εταιρεία, βάσει αυτής της σύμβασης, αποτιμούνταν στο 1/24ο της αξίας που είχε ο κ. Μ. Δομαζάκις. Η ουσία είναι πως η συγκεκριμένη σύμβαση δεν πέρασε ποτέ από γενική συνέλευση για να εγκριθεί επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν πως οι πρώην βασικοί μέτοχοι της εταιρείας έκαναν ότι ήθελαν, εις βάρος των μικρομετόχων της εταιρείας.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 01 Ιουλ 2020 | 22:55

ΕΕ: Αποθέωσε Ελλάδα ο Τζεντιλόνι - Εύσημα για το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης

Ο Επίτροπος εκτιμά ότι, με την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία θα ανθίσει

01 Ιουλ 2020 | 21:45

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της εταιρείας κατά σχεδόν 1,5 φορά

Η μεγαλύτερη έκδοση ελληνικής εταιρείας στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου καλύφθηκε πλήρως από ιδιώτες επενδυτές και υπερκαλύφθηκε μετά τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 01 Ιουλ 2020 | 19:57

Συν-Εργασία: Οι 3 επιλογές για τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων - Παραδείγματα

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση/δήλωση ένταξης στο μηχανισμό ανά μήνα

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ 01 Ιουλ 2020 | 17:29

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη μηνιαία αποζημίωση σε τουρισμό και επισιτισμό - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αφορά εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ESM 01 Ιουλ 2020 | 16:29

Ρέγκλινγκ: Αυτό είναι το νέο "σχέδιο Μάρσαλ" για την Ευρώπη - Μέτρα στήριξης άνω του 1 τρισ. ευρώ

Τα "πακέτα" από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι περίπου αντίστοιχου μεγέθους με το σχέδιο Μάρσαλ

ΛΟΥΙΣ ΝΤΕ ΓΚΙΝΤΟΣ 01 Ιουλ 2020 | 12:54

ΕΚΤ: Μειωμένος ο αντίκτυπος στα "κόκκινα" δάνεια για τις τράπεζες της Ευρωζώνης λόγω του κορονοϊού

Το πιο ανησυχητικό πράγμα είναι ότι φαίνεται να προβάλλει μία ανάκαμψη δύο ταχυτήτων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ 1 ΕΚ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΗΡΙΑ 01 Ιουλ 2020 | 12:12

Ερχεται καπέλο 4 λεπτά στον freddo- Για τα πλαστικά ποτήρια

Οι νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2021

01 Ιουλ 2020 | 11:15

Σήμερα οι εταιρείες κρίνονται από την εταιρική υπευθυνότητα και την προσφορά τους στην κοινωνία

Παρά τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία, ο τομέας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα εξελιχθεί το 2020, ακόμα κι αν ακολουθεί διαφορετική πορεία από την αναμενόμενη και ανακατεύθυνση των σχετικών δράσεων.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 01 Ιουλ 2020 | 10:51

Σταϊκούρας: Έρχεται γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου - Ακόμη και κατάργησή της

Εντός Ιουλίου και γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ 01 Ιουλ 2020 | 10:37

Τελεσίγραφο Ryanair: Απολύει 3.500 υπαλλήλους αν δεν συμφωνήσουν σε περικοπές των μισθών τους

Μείωση του μισθού του κατά 50% θα δεχτεί ο επικεφαλής της εταιρείας.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 01 Ιουλ 2020 | 09:33

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ολοκληρώνεται η περίοδος προσφοράς του 7ετούς ομολόγου

Στην αγορά αναφέρουν ότι τα μηνύματα από το επενδυτικό κοινό-ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές- είναι θετικά.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ 01 Ιουλ 2020 | 09:21

Χατζηδάκης: Έρχεται τέλος απορριμμάτων ανάλογα του βάρους τους - "Πληρώνω όσο πετάω"

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι με κάποιο τρόπο θα ζυγίζονται τα απορρίμματα ώστε οι πολίτες να ενθαρρύνονται να κάνουν οικονομική διαχείριση

ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 01 Ιουλ 2020 | 09:12

Έσπασε το φράγμα των 300.000 αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό - Λήγει αύριο η προθεσμία

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι αύριο στις 23:59. Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία για αιτήσεις.