Χατζηδάκης για τα χρέη στη ΔΕΗ: Πίεση σε όσους παριστάνουν τους φτωχούς

"Έχουν κρυφτεί μέσα στους πραγματικούς φτωχούς και άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι φτωχοί και οι οποίοι τελικά ζημιώνουν την επιχείρηση", σημείωσε ο υπουργός

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Υπάρχουν παλιά λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα οποία αν τα είχαμε κλείσει και πληρώναμε τους εργαζόμενους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα μας στοίχιζαν φθηνότερα", επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, παρομοιάζοντας την κατάσταση με αυτήν που είχε αντιμετωπίσει παλαιότερα στον ΟΣΕ.

"Είναι προφανές ότι η χώρα θα πρέπει να πάει στην εποχή μετά-λιγνίτη. Δεν μιλάμε για αύριο το πρωί. Προφανώς θα πρέπει να πάμε με προσοχή. Θα πρέπει να υπάρξει μετάβαση και θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε και πόρους από την ΕΕ για αυτή τη μετάβαση. Αλλά δεν είναι καθόλου λογικό να λειτουργείς ένα εργοστάσιο το οποίο αν το είχες κλειστό και πλήρωνες τους εργαζόμενους θα σου στοίχιζε λιγότερο", τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των 120 δόσεων για τα χρέη προς τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση τα χρέη θα πληρώνονταν σε 10 χρόνια και τότε δεν θα υπήρχε η ΔΕΗ. "Προφανώς χρωστάνε και πολλοί φτωχοί άνθρωποι, αλλά η κατεύθυνση η δική μας είναι σε σχέση με τους φτωχούς να μην υπάρχει πίεση", ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Υπάρχει και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή φτώχεια, υπάρχει το κοινωνικό οικονομικό τιμολόγιο. Θα υπάρχει πίεση όμως σε αυτούς που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Έχουν κρυφτεί μέσα στους πραγματικούς φτωχούς και άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι φτωχοί και οι οποίοι τελικά ζημιώνουν την επιχείρηση. Σας είπα 800 εκατ. οφείλονται από 60.000 ανθρώπους. Και χθες αποκαλύφθηκε από τη ΔΕΗ η ιστορία με αυτόν στην Κηφισιά, με τη βίλα, με τα 1.000 περίπου τ.μ., που είχε μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο και δεν πλήρωνε στη ΔΕΗ. Λοιπόν, εδώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Θα είμαστε αμείλικτοι. Η ΔΕΗ έχει προσλάβει ειδική εταιρεία που ασχολείται με το θέμα αυτό και οι έλεγχοι αυτοί θα ενταθούν".

Για το θέμα των ρευματοκλοπών ανέφερε ότι "δυστυχώς επί χρόνια δεν έχει προχωρήσει το σύστημα των λεγόμενων έξυπνων μετρητών. Διότι αν είχε προχωρήσει θα μπορούσε το πράγμα να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται να προχωρήσουν γρήγορα οι διαγωνισμοί, αλλά πρωτίστως χρειάζεται να στηριχθεί η επιχείρηση".

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εφήρμοσε μία πολιτική στη ΔΕΗ που ξεπερνάει κάθε φαντασία καθώς στη θέση του σχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ" κάνανε μία δωρεάν ιδιωτικοποίηση, χωρίς λεφτά για τη ΔΕΗ. "Αποφάσισαν να πάει η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς στο 50%, χωρίς αντάλλαγμα. Λοιπόν, αυτό θα το γράψει η ιστορία, είναι για τα ρεκόρ γκίνες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε τέλος ότι οι παρεμβάσεις στη ΔΕΗ θα πρέπει να γίνουν άμεσα και συγκεκριμένα οι ενέσεις ρευστότητας να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου διότι τότε θα βγει η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) "και πρέπει να έχουμε περάσει τις εξετάσεις της ρευστότητας, διαφορετικά θα έχουμε κακά μαντάτα για τη ΔΕΗ".

"Και πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, που θα έρθει πάλι η τρόικα εδώ πέρα- γιατί θεωρητικώς έχουμε απαλλαγεί από τα μνημόνια, αλλά πρακτικώς θα τους έχουμε κάθε τρεις και λίγο, λόγω των κατορθωμάτων και της προηγούμενης κυβέρνησης- μέχρι τότε πρέπει να έχουμε κλείσει μαζί τους μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα εξυγίανσης της επιχείρησης", κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ 17 Φεβ 2020 | 14:25

Χατζηδάκης: Η Λευκάδα θα ανασάνει από τα σκουπίδια- Τέλος στη δυσοσμία

Δρομολογείται οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Λευκάδας. Εντός του 2020 θα υπάρξει ανάδοχος για την κατασκευή νέας σύγχρονης μονάδας.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 16 Φεβ 2020 | 12:15

Χατζηδάκης: Όσοι δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους να το κάνουν

Ερωτηθείς για το Κτηματολόγιο απάντησε ότι το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας, όσο και με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής.

65 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 13 Φεβ 2020 | 17:50

Η ΔΕΗ μετακομίζει από τη Χαλκοκονδύλη σε πρώην στρατόπεδο

Το τέλος εποχής για τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 11 Φεβ 2020 | 07:20

Tελευταία ευκαιρία διάσωσης για τη ΛΑΡΚΟ - Κίνδυνος για λουκέτο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Ενέργειας η επιχείρηση οφείλει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και στη ΔΕΗ.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 10 Φεβ 2020 | 20:18

Χατζηδάκης: «Τελευταία ευκαιρία» για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ

Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επιχειρείται να δοθεί η τελευταία ευκαιρία για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρίας

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 09 Φεβ 2020 | 14:56

«Πυρά» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ

Σφοδρή κόντρα για την απολιγνιτοποίηση της Δ.Μακεδονίας έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα».

«ΥΠΟΔΟΧΗ» ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ 08 Φεβ 2020 | 18:35

Ενταση και χημικά στην επίσκεψη Άδωνι - Χατζηδάκη στην Πτολεμαΐδα

Επεισοδιακή υποδοχή επιφύλαξαν συνδικαλιστές και κάτοικοι της Πτολεμαΐδας στους υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 07 Φεβ 2020 | 20:05

Η μαντινάδα - απάντηση του Χατζηδάκη στις μαύρες σημαίες

Αντιπαράθεση με μαντινάδες κατά την περιοδεία του Κωστή Χατζηδάκη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και στον χώρο όπου κατασκευάζεται η μονάδα «Πτολεμαϊδα 5»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 02 Φεβ 2020 | 10:43

Αλλάζουν όλα στους δασικούς χάρτες - Τι είπε ο Χατζηδάκης

Θα επαναπροσδιοριστεί τι είναι δάσος και τι όχι όπως είπε στο τέλος, σημειώνοντας ότι το 67% του Ρεθύμνου είναι δάσος.

28 Φεβ 2020 | 17:34

"Κόκκινος" Φεβρουάριος στο Χρηματιστήριο, με απώλειες 21%

Με απώλειες σχεδόν 21% για τον γενικό δείκτη και άνω του 31% για τον τραπεζικό ολοκληρώθηκε ο Φεβρουάριος για το χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 28 Φεβ 2020 | 12:30

Κοροναϊός: Εκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Σταϊκούρα-Σκυλακάκη για τις επιπτώσεις στην Οικονομία

Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε εναλλακτικά σενάρια και προτεινόμενα μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις