Follow us

Χατζηδάκης για τις αλλαγές στην Golden Visa: Το ακίνητο πρέπει να είναι άνω των 120 τ.μ. και να μην νοικιάζεται μέσω Airbnb

Ο Κωστής Χατζηδάκης για τις αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο Οικονομίας για την απόκτηση ακινήτου με το πρόγραμμα της Golden Visa

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τι ίσχυε μέχρι τώρα και τι αλλάζει για την απόκτηση Golden Visa με αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα.

Διαβάστε Επίσης

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν επιτρέπεται αυτός που αγοράζει με Golden Visa να δώσει το ακίνητο στη συνέχεια για Airbnb

"Μέχρι πρόσφατα ήταν 250.000 ευρώ να φέρεις, για να αγοράσεις ένα ακίνητο. Αυτό ανέβηκε στην Αθήνα ήδη εδώ και κάμποσους μήνες, στις 500.000 και στη Θεσσαλονίκη. Όχι σε όλη την Αθήνα. Στο κέντρο, βόρεια και νότια. Δυτικά παρέμενε χαμηλότερο. Τώρα πάμε στις 800.000 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα τουριστικά νησιά.

Λέμε ότι δεν επιτρέπεται αυτός που αγοράζει με Golden Visa να δώσει το ακίνητο στη συνέχεια για Airbnb, λέμε ότι το ακίνητο δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Και όλα αυτά τα λέμε για να κατευθύνουμε τους επενδυτές σε ακίνητα μεγάλης αξίας και πάντως σε ακίνητα που δεν είναι για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία και σίγουρα για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους" υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το υπουργείο για την απόκτηση ακινήτου με το πρόγραμμα της Golden Visa, ο υπουργός με την παραδοχή πως έχουν ανέβει οι τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, γεγονός αναμενόμενο λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας, σημείωσε πως την συγκεκριμένα αγορά την επηρεάζει περισσότερο το Airbnb.

Η Golden Visa είναι το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, όμως χωρίς αμφιβολία επηρεάζει, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πάντως πως τα έσοδα από την Golden Visa ήταν 2,5 δις ευρώ περίπου το 2023 από επενδύσεις και κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό.

ΙΝΣΕΤΕ: 1,15 δισ. τα ετήσια έσοδα από μισθώσεις τύπου Airbnb στην Ελλάδα

"Άρα είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και δεν προχωρούμε ελαφρά τη καρδία. Επειδή όμως πιέζουν τις τιμές των ακινήτων ακριβώς, παρά το ότι έρχονται κεφάλαια απ’ έξω, επειδή πιέζουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, ερχόμαστε και φέρνουμε ρυθμίσεις.

"Είναι αδύνατον οπουδήποτε στον κόσμο να ανεβαίνει η οικονομία και να παραμένουν χαμηλά οι επιμέρους τιμές. Άρα τα ακίνητα ανέβηκαν μαζί με την οικονομία. Κέρδισαν κάποιοι από αυτό; Ναι, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Είναι οι Έλληνες πολίτες, για να έχουμε όλη την εικόνα. Χάνουν κάποιοι από αυτό; Ναι. Ανέβηκαν περισσότερο τα ακίνητα σε σχέση με τις μέσες τιμές αύξησης του πληθωρισμού; Ανέβηκαν παραπάνω από τη μέση αύξηση του πληθωρισμού. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου, μια σειρά από πρωτοβουλίες, από τότε που ήμουν στο υπουργείο Εργασίας εγώ, για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και έχουμε ήδη προχωρήσει τις πρωτοβουλίες αυτές" ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

"Υπενθυμίζω το πρόγραμμα με την ονομασία Σπίτι Μου, το οποίο μεταξύ των άλλων, είχε και τα φτηνά στεγαστικά δάνεια, τα οποία διατέθηκαν αμέσως με επιτόκιο 1% περίπου και έχουν εγκριθεί ήδη 10.000 δάνεια, έχουν εκταμιευθεί 5.000 δάνεια κτλ. Άλλες πρωτοβουλίες, Εξοικονομώ για νέους, Εξοικονομώ-Νοικιάζω για να διατεθούν τα σπίτια κλπ. Παράλληλα, εκτός από όλα αυτά ήρθαμε τον περασμένο Δεκέμβριο και πήραμε πρωτοβουλίες για το Airbnb, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας σημαντικός παράγοντας στρέβλωσης, διότι αυξάνει τη ζήτηση πάρα πολύ, ιδίως στις πόλεις που έχουν και τουριστικό χαρακτήρα ή έχουν φοιτητές", συνέχισε ο υπουργος Οικονομίας.

"Γι’ αυτό ήρθαμε και πήραμε μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων είπαμε ότι εκείνοι που νοικιάζουν 2 και πάνω, δηλαδή 3, 4, 5 διαμερίσματα, δεν θα θεωρούνται πια μικρο-εισοδηματίες που απλώς έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα από το Airbnb αλλά κανονικοί επιχειρηματίες, άρα εξισώνονται με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και πληρώνουν ΦΠΑ κλπ. Θα δούμε τον Σεπτέμβριο, πώς λειτούργησαν τα μέτρα αυτά, θα κάνουμε ταμείο όπως λέγεται και θα αποφασίσουμε πως θα συνεχίσουμε μετά" προσέθεσε ο υπουργός.

Κατώτατος μισθός 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας

Θα τηρηθεί η υπόσχεση για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου θα ληφθεί η απόφαση για το ποσοστό της νέας αύξησης.

"Στις 27 Μαρτίου έχουμε συνεδρίαση. Ήταν 650 ο κατώτατος μισθός το 2019, έχει πάει 780. Η αύξηση είναι 20%. Είναι πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν για όλη αυτή την περίοδο 14%. Άρα υπάρχει ένα κέρδος για τους εργαζόμενους και η νέα αύξηση θα είναι σημαντική. Ο πρώτος αριθμός θα είναι 8. Μπορώ να σας πω μέχρι εκεί" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Moody΄s: Οι τράπεζες θα ωφεληθούν από τον αναθεωρημένο πτωχευτικό νόμο

Σχετικά με την μη αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s πριν λίγες ημέρες, που σημαίνει ότι δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως "ίσως ήταν έκπληξη γι’ αυτούς που δεν παρακολουθούν στενά τους οίκους αξιολόγησης και πώς δρουν. Για εμάς δεν ήταν καμία έκπληξη".

"Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο σε αυτή τη φάση. Πολύ περισσότερο καθώς ο ίδιος οίκος, η Moody’s μας είχε αναβαθμίσει και μάλιστα με δύο βαθμίδες μαζί, το περασμένο φθινόπωρο. Είναι τελείως ασύνηθες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στην επόμενη αξιολόγηση, οι οίκοι αξιολόγησης να δώσουν νέα θετική αξιολόγηση στις χώρες, να τις αναβαθμίσουν περαιτέρω. Δεν είναι καθόλου συνήθης πρακτική. Επομένως, δεν ήταν για μας κάτι που δεν περιμέναμε και άλλωστε, μόλις χθες το ελληνικό Δημόσιο βγήκε και δανείστηκε με όρους πάρα πολύ θετικούς. Δεν είχε καμία επίδραση αυτή η αξιολόγηση της Moody’s που κράτησε την Ελλάδα στην ίδια βαθμίδα. Άλλωστε μην ξεχνάτε την επενδυτική βαθμίδα την έχουμε πάρει ήδη, διότι όλοι οι άλλοι οίκοι μας την έδωσαν" είπε ο υπουργός.

"Αυτή την ώρα, το spread το ελληνικό είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Είναι γύρω στη μια μονάδα σε σχέση με τη Γερμανία. Πλησιάζουμε την Ισπανία. Όλα αυτά, δείτε πριν από ένα χρόνο πού ήταν, δεν παραπέμπω πιο πίσω, για να δείτε τι βελτίωση έχει γίνει. Χωρίς να σημαίνει ότι αδιαφορούμε, χωρίς να σημαίνει ότι θεωρούμε ότι θα καθόμαστε και όλα τα πράγματα θα γίνουν αυτόνομα. Χρειάζεται σοβαρότητα και σταθερό τιμόνι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και μεταρρυθμίσεις" συμπλήρωσε.

Πίσω μας τα χειρότερα με την ακρίβεια

Όσον αφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω μας. "Το δήλωσε και ο πρωθυπουργός, σας το λέω κι εγώ και το λέω βλέποντας τι γίνεται συνολικότερα με την πορεία του πληθωρισμού και τι γίνεται και στην Ευρώπη" σημείωσε.

"Φτάσαμε κάποια στιγμή και εμείς και οι υπόλοιποι στην Ευρώπη να έχουμε αρκετά υψηλό πληθωρισμό, φτάσαμε και εμείς στην Ελλάδα να έχουμε γύρω στο 9% το 2022. Έπεσε αυτός ο πληθωρισμός γύρω στο 3% το 2023, μην τα ξεχνάμε αυτά και τώρα σε όλη την Ευρώπη και εδώ θα αποκλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, αυτό προβλέπει η Moody’s" επισήμανε ο υπουργός.

"Υπάρχουν ορισμένα προφανώς, δομικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες από τη δική μας πλευρά και γι’ αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης κατ’ επανάληψιν έχει έρθει και έχει πάρει πρωτοβουλίες. Δεν αναφέρομαι μόνο στο Καλάθι του Νοικοκυριού, που ήταν μια πρωτοβουλία παλαιότερη που συνεχίζεται και τώρα. Είναι η πρωτοβουλία υπενθυμίζω για τις ταμπέλες με τις μόνιμες μειώσεις των τιμών, ώστε να ξέρουν οι καταναλωτές και πρόσφατα ήταν η πρωτοβουλία για τις καθαρές, για τις νέτες τιμές του υπουργείου Ανάπτυξης που οδήγησαν σε μειώσεις τιμών στα απορρυπαντικά και σε μια σειρά από άλλα είδη πρώτης ανάγκης που διακινούνται μέσω μεγάλων εταιρειών. Εδώ είναι αναντίρρητο ότι είχαμε μειώσεις από 10, 12, 15, 18 % και αυτό είναι διατηρήσιμο. Και τώρα έχουν αναληφθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για τα νωπά προϊόντα, τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα" σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Όσον αφορά στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης, με περισσότερες φοροελαφρύνσεις, κοστολογημένο στα 3,4.δις, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως το υπουργείο Οικονομικών με στοιχεία, έδειξε πως σε τέσσερα χρόνια, τα μέτρα που υπόσχεται ο κ. Κασσελάκης ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ, "τιμώντας τις παραδόσεις του κόμματος". "Αυτά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και επί Τσίπρα. Τα ίδια και χειρότερα κάνει τώρα ο κ. Κασσελάκης. Ομολογώ ότι αδικεί τον εαυτό του, διότι έχει σπουδάσει στο εξωτερικό, δικαίωμά του βεβαίως να λέει ό,τι θέλει, αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχουν και κάποια όρια. Πρέπει να υπάρχει και ένα χαλινάρι, ιδιαίτερα για κόμματα που είναι κόμματα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ε, δεν είναι κόμματα "χαρίζω σπίτια, χαρίζω οικόπεδα”" τόνισε.

Κωστής Χατζηδάκης για τραγωδία στα Τέμπη: Η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την ευθύνη

Τέλος, ο υπουργός αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, τόνισε: "είναι ένα πολύ δυσάρεστο θέμα, χωρίς καμία αμφιβολία, κυρίως για τις οικογένειες των θυμάτων, μην το ξεχνάμε αυτό. Εμείς μπορούμε να κάνουμε σχόλια, να κάνουμε πολιτικές παρατηρήσεις, αλλά ο ανθρώπινος πόνος είναι εκεί και δεν φεύγει όπως και να λειτουργήσει η Βουλή και ό,τι και να κάνουν οι Εξεταστικές επιτροπές".

"Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την ευθύνη. Είναι γνωστό ότι ο αρμόδιος υπουργός παραιτήθηκε αμέσως και άρχισαν από την πρώτη στιγμή έργα άμεσης ανάταξης του ΟΣΕ. Δεν κρύψαμε τα θέματα αυτά, παραδεχθήκαμε ευθύνες από την πρώτη στιγμή και από εκεί και πέρα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι η Δικαιοσύνη κινείται για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα με μεγάλες ταχύτητες και θα ξεκινήσουν απ’ ό,τι καταλαβαίνω οι δίκες σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Και εδώ πρέπει να κάνουμε και μια διάκριση ανάμεσα στα Τέμπη και την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη και το Μάτι που είχαμε περισσότερα θύματα και πώς κινήθηκε η Δικαιοσύνη εκεί, που κινήθηκε με πολύ πιο βραδείς ρυθμούς" ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

"Ο πρωθυπουργός δεν πήγε στη Βουλή. Δεν πάει ποτέ ο πρωθυπουργός σε συζητήσεις για Εξεταστικές επιτροπές. Δεν πήγε ούτε στην Εξεταστική επιτροπή για τον κ. Παππά, ούτε στην Εξεταστική επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Διότι θεωρεί ότι ειδικά για θέματα που σχετίζονται με τέτοια ζητήματα πρέπει ο πρωθυπουργός της χώρας να μην συμμετέχει ο ίδιος στις συζητήσεις. Έχει συμμετάσχει όμως σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα Τέμπη. Άρα έχει πάει στη Βουλή, έχει εκφράσει τις απόψεις του, πέραν των όποιων εμφανίσεών του στα μίντια", συνέχισε ο υπουργός Οικονομίας.

Τέμπη

"Τώρα, η αντιπολίτευση δικαιούται να κάνει κριτική; Ασφαλώς. Είναι και δικαίωμά της και υποχρέωσή της. Νομίζω όμως ότι όλοι πρέπει να θέτουμε κάποια όρια. Η Νέα Δημοκρατία για το Μάτι έβαλε κάποια όρια στον εαυτό της. Δεν νομίζω ότι έχετε δει βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη της, να πηγαίνουν στην Ευρωβουλή το θέμα για το Μάτι, να δημιουργούν τέτοιου είδους ζητήματα που πλήττουν αν θέλετε και την εικόνα της χώρας ούτε να γίνεται αυτή η ακραία εκμετάλλευση από πλευράς της αντιπολίτευσης", σημείωσε.

"Εγώ δεν λέω ότι οι άνθρωποι πρέπει να σιωπήσουν ή ότι και αυτοί δεν στεναχωριούνται ως Έλληνες πολίτες για όλη αυτή την τραγωδία. Αλλά την ίδια στιγμή είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να κρύψω ότι βλέπω μια εργαλειοποίηση και μάλιστα ακραία εργαλειοποίηση, που πάντως δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη στάση της Νέας Δημοκρατίας όταν εμείς ήμασταν αντιπολίτευση και έγιναν όσα έγιναν στο Μάτι", ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Μαϊ 2024 | 11:11

Χατζηδάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση του επιτοκίου σε όσους θέλουν να ρυθμίσουν οφειλές στην εφορία

Νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση του επιτοκίου στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών για ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Το επιτόκιο για τις 12 δόσεις βρίσκεται σήμερα στο 6,68% ενώ για 24 ή 48 δόσεις στο 8,18%.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 07 Μαϊ 2024 | 09:00

Πού ανθίζει η ελληνική αγορά ακινήτων: Φουντώνει το ενδιαφέρον για εξοχικά - Αγκάθι το στεγαστικό

Ζήτηση για ακίνητα από "τα μπετά" με επίκεντρο τις νέες αναπτύξεις - Το προφίλ των αγοραστών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 24 Απρ 2024 | 08:41

Τι αλλάζει στα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας - Πότε έρχονται φέτος τα "τέλη με τον μήνα"

Τα νέα πρόστιμα θα τεθούν σε ισχύ το 2025, όπως είπε ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Απρ 2024 | 12:14

Χατζηδάκης: Νομοθετική παρέμβαση για να μειωθούν κατά 50% οι χρεώσεις των τραπεζών στα POS

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση που θα τις μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ, ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ 23 Απρ 2024 | 10:32

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του ΟΣΕ: Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν

Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Απρ 2024 | 13:09

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

"Χρέος μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα", τόνισε ο ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 18 Μαϊ 2024 | 19:57

Κώστας Σκρέκας: Βασική και κύρια κατεύθυνση της κυβέρνησης η στήριξη και προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας

"Η επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας με τη συγκροτημένη στρατηγική που εκπονείται, αποτελεί προτεραιότητα και εθνικό στόχο", τόνισε ο Κώστας Σκρέκας

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 18 Μαϊ 2024 | 18:17

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές - Η πρωτιά της Ελλάδας

H έκθεση θεωρεί απαραίτητη τη μεγαλύτερη εμπλοκή του τομέα των ιδιωτικών ασφαλίσεων στην κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές.

ΑΓΟΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ 18 Μαϊ 2024 | 10:25
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 18 Μαϊ 2024 | 10:14
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Μαϊ 2024 | 09:09
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 17:05

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 νέοι θα πάρουν τα 150 ευρώ - Πώς θα πιστωθούν στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ του Youth Pass γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου.

17 Μαϊ 2024 | 13:49

Η Benjamin Moore Μεγάλος Χορηγός στο Συνέδριο ΕΣΩ 2024

Για ακόμα μια χρονιά, η αυθεντική Benjamin Moore συμμετέχει στο συνέδριο ΕΣΩ