Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ "βγάζει λάδι" την e-food προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει συνώνυμο των fake news", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αιχμή τη στάση τους στην υπόθεση με τους εργαζόμενους στην efood, εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

"Βεβαίως είναι μια αθέμιτη πρακτική, απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τελικά με όλη τη στάση τους, βγάζουν 'λάδι' την εταιρεία, την αθωώνουν σε σχέση με τις πρακτικές της, προκειμένου να επιτεθούν στην κυβέρνηση και στο νόμο.

Με αυτό το νόμο, όμως, που ισχύει 3 μήνες, η ανεργία υποχωρεί. Να ξέρουν ότι και τους επόμενους μήνες, καθώς θα ανοίγουν καινούργιες θέσεις εργασίας και η οικονομία θα πηγαίνει μπροστά, θα έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να φορτώνουν στο νόμο ό,τι στραβό συμβαίνει στη χώρα, καθώς η τάση θα είναι θετική. Κάθε μέρα θα αποκαλύπτεται ότι όλα αυτά τα κάνουν για λόγους δημαγωγικούς και ψηφοθηρικούς. Δεν νοιάζονται για τους εργαζόμενους, αλλά για το δημοσκοπικό τους τέλμα, και μπροστά στην πολιτική απόγνωσή τους, επιστρατεύουν το ένα ψέμα μετά το άλλο", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως είπε, "ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει συνώνυμο των fake news, κόμμα ψευδολογίας που ουσιαστικά εμάς στην κυβέρνηση μας ωφελεί, διότι η στάση που κρατά το καταδικάζει στο περιθώριο. Bλέπετε τις δημοσκοπικές του επιδόσεις". Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι "δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις στους εργαζόμενους – στον βαθμό που τον πιστεύουν – καθώς αν πιστέψει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα θεωρήσει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα και αυτοί δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος".

"Από την πρώτη στιγμή σημειώσαμε ότι ήταν μια αθέμιτη πρακτική που δεν έχει σχέση με τον νόμο κι έχω προκαλέσει προσωπικά όλους που ασκούν κριτική να φέρουν μια διάταξη, μια παράγραφο, μια λέξη από τον νόμο που να οδηγεί προς τα πίσω την προστασία των εργαζομένων σε σχέση με τη νομοθεσία που ίσχυε πριν", επισήμανε ο ίδιος.

"Γίνονται διάφορες πολιτικές 'θεατρικές παραστάσεις', προσπαθούν να συνδέσουν για λόγους ψηφοθηρικούς την αθέμιτη πρακτική μιας εταιρείας, με τις προβλέψεις του νόμου, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα πράγματα. Ο νόμος εισήγαγε νέα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στο χώρο και επίσης διέκρινε ποιοι είναι μισθωτοί και ποιοι είναι εργαζόμενοι με παροχή υπηρεσιών", εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Υπογράμμισε, δε, ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που ελέγχει την αγορά, διεξάγει έρευνα και για την συγκεκριμένη υπόθεση, σημειώνοντας ότι "θα γίνει ό,τι προβλέπουν η νομοθεσία και οι αρχές του εργατικού δικαίου".

Ερωτηθείς γιατί δεν καθιερώνεται αποκλειστικά η μισθωτή εργασία, αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καθιερωθεί πουθενά στην Ευρώπη, παρά μόνο στην Ισπανία. "Σε όλες τις άλλες χώρες μπορείς να είσαι είτε μισθωτός σε αυτές τις δουλειές- ορισμένου ή αορίστου χρόνου, είτε ελεύθερος συνεργάτης, με δικαίωμα δηλαδή να δουλεύεις σε περισσότερες εταιρείες, λιγότερες ώρες, να κανονίζεις τις υποχρεώσεις σου σαν να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι έμποροι.

Πάρα πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να είναι μισθωτοί, γιατί έτσι είναι ο προγραμματισμός τους, έτσι θεωρούν ότι είναι καλύτερα για το συμφέρον τους, μου το έχουν πει εμένα. Άλλοι, βεβαίως θέλουν να είναι μισθωτοί", επισήμανε.

Διαβάστε Επίσης

"Άλλοι πράγμα είναι να μπορείς να επιλέγεις να είσαι μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας, που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και άλλο πράγμα το να είσαι μισθωτός και να μην έχεις τα δικαιώματα του μισθωτού, ή να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και να μην έχεις τα δικαιώματα του ελεύθερου επαγγελματία. Αν συμβαίνει αυτό, είναι παραβίαση της νομοθεσίας", διευκρίνισε ο ίδιος .

Ειδικότερα, σημείωσε πως είναι δύο διαφορετικά πράγματα: το μοντέλο που εφαρμόζεται και το οποίο ισχύει σε όλη την Ευρώπη, και η εφαρμογή της νομοθεσίας απέναντι σε κάθε παρανομία. "Τι θα πεις σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι στο delivery και θέλουν να παραμείνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, ελεύθεροι συνεργάτες; Θα τους πεις ότι "Ξέχασέ το, δεν μπορείς να δουλεύεις 2 ώρες την ημέρα; Δεν μπορείς να δουλεύεις ανάλογα με τις παραγγελίες και πρέπει να γίνεις μισθωτός;” Δεν το θέλουν οι άνθρωποι. Όπως από την άλλη πλευρά, μισθωτοί δεν θέλουν να δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Πρέπει να σεβαστούμε και τους μεν και του δε", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Χαρακτήρισε ανοησίες την κριτική που του ασκείται περί αποδυνάμωσης σχετικής εγκυκλίου του προκατόχου του, Γιάννη Βρούτση, λέγοντας πως "ο νόμος έχει αυξημένη ισχύ, αντανακλά πλήρως το πνεύμα της εγκυκλίου Βρούτση, προστατεύει τους εργαζόμενους πολύ πιο ξεκάθαρα και τα υπόλοιπα είναι fake news".

"Ο νόμος θέσπισε καινούργια δικαιώματα για τον συνδικαλισμό, την κάλυψη των εργαζομένων που είναι αυτοαπασχολούμενοι σε σχέση με τον εξοπλισμό τους από τις εταιρείες, για την υγεία και την ασφάλεια, προσδιόρισε ακριβώς ποιος είναι ποιος. Μπορεί να βγει κάποιος και να πει ότι ο νόμος δεν θέσπισε νέα δικαιώματα; Μπορεί κάποιος να διαψεύσει ότι τις μισές από αυτές τις διατάξεις τις ψήφισε και η αντιπολίτευση. Μπορούμε να διαφωνούμε μεταξύ μας, όχι όμως να βλέπουμε την Ακρόπολη να συζητάμε εάν είναι ο Όλυμπος ή όχι", κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ EMAIL ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Κακοκαιρία Μπάλλος: Το efood αναστέλλει παραγγελίες και παραδόσεις στην Αττική

Με μήνυμά της προς τους διανομείς της, η efood ανακοινώνει την αναστολή των παραγγελιών για σήμερα, εξαιτίας της κακοκαιρίας "Μπάλλος"

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Οκτ 2021 | 19:47

Σκληρή κριτική ΝΔ σε Πολάκη: Διχασμός, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμός από το alter ego του κ. Τσίπρα

"Ο κ. Πολάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Νίκαια απείλησε με ρεβάνς όσους είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΕΡ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 07:25

Ρελάνς της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης που θα ερευνήσει η Εξεταστική από το 2015, δηλαδή από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

11 Οκτ 2021 | 16:37

Ζητά συγγνώμη η συντάκτρια του ΑΠΕ -ΜΠΕ για το #Σύριζαξεφτίλες- Ολο το παρασκήνιο

Οριστικό τέλος στην παρεξήγηση που σημειώθηκε το πρωί με μια υβριστική ανάρτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ , θέλησε να βάλει η συντάκτρια του κειμένου.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 12:53

Μεγάλη γκάφα του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ) - Αντί για ΣΥΡΙΖΑ έγραψε #ΣΥΡΙΖΑ_ξεφτίλες

Γκάφα του ΑΠΕ σε είδηση για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρειο Εύβοια. Την παραίτηση του προέδρου ζητά η Κουμουνδούρου.

ΞΕΣΠΑΣΕ ΚΟΝΤΡΑ 10 Οκτ 2021 | 13:19

Η ΝΔ "φρεσκάρει τη μνήμη" του ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρωτοσέλιδα πριν τις εκλογές και οι "δημοσκοπήσεις μαϊμού"

Παραθέτοντας πρωτοσέλιδα και δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2019, η ΝΔ απαντά στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σκάνδαλο Κουρτς στην Αυστρία

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 10 Οκτ 2021 | 11:49

Πέθανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης

Ο Τάσος Κουράκης τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο

09 Οκτ 2021 | 19:42

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Θεοδωρικάκος φαίνεται πως ζήλεψε τη δόξα του προκατόχου του

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την "απρόκλητη - όπως καταγγέλλεται - επίθεση από τα ΜΑΤ" κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας.