Χαρδούβελης: Χρειάζεται παράταση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ο χρόνος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν είναι μεγάλος, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών – Οι πέντε λόγοι που απαιτούν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

xreiazetai-paratasi-gia-tin-oloklirwsi-tis-aksiologisis
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Ο χρόνος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του 2ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής δεν είναι μεγάλος και πιθανόν να απαιτηθεί παράταση από τους Ευρωπαίους εταίρους» υποστήριξε  ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση του ελληνο-γερμανικού επιμελητηρίου.

Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους κάνοντας λόγο για επιμήκυνση στη διάρκεια λήξης των δανείων του επίσημου τομέα (σ.σ είναι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα) αλλά και για μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά. Υποστήριξε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η χώρα θα έχει πρόσβαση στον προληπτικό μηχανισμό στήριξης –το ποσό της πιστωτικής γραμμής αναμένεται να προέλθει από τα χρήματα του ΤΧΣ δηλαδή περίπου 10 δις ευρώ- ενώ πρόσθεσε ότι «και η σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να μεταβληθεί σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης σε αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό ECCL».

Ο κ. Χαρδούβελης απαρίθμησε πέντε λόγους για τους οποίους η μη ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έχει υπέρμετρο κόστος για τη χώρα. Οι πέντε λόγοι σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη είναι:

1.Η απώλεια πόρων της τάξης των €7,2 δις. Τα μισά προέρχονται από δάνεια του ΔΝΤ και τα υπόλοιπα μισά από την Ευρωζώνη. «Μάλιστα τα €1,8 δις από τα χρήματα της Ευρωζώνης είναι καθαρή δωρεά, δεν αποτελούν νέο δάνειο. Είναι η επιστροφή στην Ελλάδα του κεφαλαιακού κέρδους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά ελληνικών ομολόγων σε πολύ χαμηλή τιμή» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών συμπληρώνοντας: «Η απώλεια του παραπάνω ποσού θα δυσχέραινε πολύ τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ ευελιξία στη χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Το κράτος έχει ήδη δανειστεί το μέγιστο δυνατό ποσό μέσω εντόκων γραμματίων (€15δις) και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων είναι απαγορευτική.»

2. Χωρίς την ολοκλήρωση του Προγράμματος, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει το ποσό των €11,4 δις, που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτά είναι χρήματα που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν μέχρι σήμερα για την προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η επιστροφή τους θα μειώσει μεν το ελληνικό χρέος με το αντίστοιχο ποσό, αλλά θα ακυρώσει ένα ποσό ευρωπαϊκών χρημάτων που υπήρχε ως μαξιλάρι.

3. Η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις αγορές, όποτε τις χρειαστεί. Δεν θα υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, κανένα δηλαδή μαξιλάρι ασφαλείας.

4. Χωρίς την ολοκλήρωση του Προγράμματος, η ΕΚΤ δεν θα παρέχει τη συνήθη ρευστότητα που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, και που τον Νοέμβριο ανέρχονταν σε περίπου €45 δις. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν τον μηχανισμό του ELA (Emergency Liquidity Assistance) από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος λειτουργεί με αποκλειστικό εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και κοστίζει περισσότερο. Το επιπλέον κόστος θα πιέσει τα εγχώρια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και νοικοκυριών ακόμα πιο ψηλά.

5. Χωρίς πρόγραμμα, θα είναι σχεδόν αδύνατη η υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. «Θα χάσει η Ελλάδα το τρένο της εύκολης χρηματοδότησης, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες χώρες τη Ευρωζώνης» δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε:

«Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θεωρώ ότι θα είναι ώριμο να ανοίξει και η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Πιθανόν η νέα κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων του επίσημου τομέα. Η επιμήκυνση είναι μια τροποποίηση των όρων του δανείου, που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους. Χωρίς ζημία στον Ευρωπαίο φορολογούμενο, μας βοηθάει διότι σπρώχνει τις υποχρεώσεις μας βαθύτερα προς το μέλλον, μειώνοντας την παρούσα αξία τους. Πιθανόν η νέα Κυβέρνηση να καταλήξει και στη μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά. Η μετατροπή αυτή αποτελεί ευκαιρία τη σημερινή εποχή, στην οποία τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού είναι χαμηλά. Θα βοηθήσει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων στο μέλλον ανεξάρτητα, αν στο μέλλον αυξηθούν τα επιτόκια. Τέλος, η σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να μεταβληθεί σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, σε αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό ECCL».  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook