Χωρίς ανάσα : Η Εφορία στο "κυνήγι" για φόρους 12 δισ. μέσα σε δύο μήνες!

Με τους θεσμούς να αμφισβητούν τις προβλέψεις της κυβέρνησης και την ελληνική ομάδα να προβάλει την υπεραπόδοση στα εσοδα ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Χωρίς ανάσα : Η Εφορία στο "κυνήγι" για φόρους 12 δισ. μέσα σε δύο μήνες!

Με τους θεσμούς να αμφισβητούν τις προβλέψεις που έχει κάνει η κυβέρνηση κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2017 και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να προβάλει την υπεραπόδοση που παρατηρείται στο σκέλος των εσόδων κατά το φετινό 9μηνο προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο.

Το δημοσιονομικό είναι ένα από τα «μέτωπα» που θα πρέπει να κλείσουν μετά τις 14 Νοεμβρίου οπότε και προγραμματίζεται να επανέλθουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Μέχρι τότε, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει σαφή εικόνα και για την πορεία των εσόδων στο 10μηνο οπότε θα φανεί αν θα επιμείνει στο επιχείρημα που διατύπωσε και χθες στους θεσμούς για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2016.

Χθες,ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας υποστήριζε ότι παρά το «κούρεμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 από την ΕΛΣΤΑΤ και τη δυσμενή επίπτωση που έχει αυτό στον προϋπολογισμό του 2016, η φετινή χρονιά μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,63% που έχει γραφτεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια, οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τέσσερα ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Άλλο ένα κρίσιμο τεστ θα δοθεί τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα πληρωμής για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η κυβέρνηση, χρησιμοποιεί τις υπεραποδόσεις που καταγράφονται στα στοιχεία του 9μηνου για να στηρίξει την πρόβλεψή της ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον στόχο του 0,6%, ωστόσο, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου εμφανίζονται επιφυλακτικοί αποδίδοντας τις υπεραποδόσεις του 9μηνου και σε συγκυριακούς λόγους όπως η «συγκράτηση» των επιστροφών φόρου ή η υπεραπόδοση του ΕΝΦΙΑ κατά τον πρώτο μήνα είσπραξης με τη βοήθεια και του «πλαστικού χρήματος».

Μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, τα φορολογικά έσοδα ξεπερνούσαν κατά ένα δις. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού. Το αν αυτό το «μαξιλάρι» που χρησιμοποιείται και ως διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους, θα εξαρτηθεί και από τους ακόλουθους παράγοντες:

· Ο ΕΝΦΙΑ έκανε τη διαφορά τον Σεπτέμβριο με τις εισπράξεις να ξεπερνούν το ένα δις. ευρώ. Έτσι, στο 9μηνο, τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία, εκτινάχθηκαν στα 2,19 δις. ευρώ. Ο στόχος για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν 2,299 δις. ευρώ δηλαδή 109 εκατ. ευρώ περισσότερα. Το κενό, προκύπτει επειδή κατά την οριοθέτηση των στόχων, είχε προβλεφθεί ότι η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να υπερκαλυφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ο στόχος για είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δις. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Συνολικά έχουν βεβαιωθεί στους φορολογούμενους περί τα 3,17 δις. ευρώ οπότε ο συντελεστής εισπραξιμότητας θα πρέπει να ξεπεράσει το 83%, υψηλό ποσοστό για τα ελληνικά δεδομένα. Η υπεραπόδοση του Σεπτεμβρίου ασφαλώς προκάλεσε ευφορία στο οικονομικό επιτελείο αλλά μένει να φανεί αν θα υπάρξει και συνέχεια. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος από το ένα δις. ευρώ που εισπράχθηκε μέσα στον Σεπτέμβριο προέκυψε ή από συμψηφισμούς οφειλών από ΕΝΦΙΑ με επιστροφές φόρου ή από πληρωμές με πιστωτική κάρτα. Με τις τελευταίες, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ οπότε δεν θα προσέλθουν στο ταμείο τους επόμενους μήνες για καταβολές.

· Οι επιστροφές φόρου, διαμορφώθηκαν στο 9μηνο, στα 2,149 δις. ευρώ και για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου, έπεσαν κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού έστω και οριακά (σ.σ ο στόχος έφερνε τις επιστροφές του 9μηνου στα 2,167 δις. ευρώ με την απόκλιση μέχρι στιγμής να διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ. Γεγονός είναι ότι οι ανάγκες μέχρι το τέλος του έτους για επιστροφές φόρου, είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με το σύνολο της χρονιάς. Για το τελευταίο τρίμηνο, έχει προϋπολογιστεί να γίνουν επιστροφές 1,101 δις. ευρώ ή 367 εκατ. ευρώ ανά μήνα, όταν στο 9μηνο, ο στόχος των επιστροφών ήταν στα 2,167 δις. ευρώ ή στα 240 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Υπολογίζεται έτσι, ότι ο στόχος ανά μήνα για το τελευταίο τρίμηνο είναι κατά 50% υψηλότερος σε σχέση με το 9μηνο. Αν απομονωθούν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν επέστρεψε τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί και αυτό ασφαλώς συνέβαλε στο να διατηρηθεί η υπέρβαση του στόχου –σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού- στα 1,483 δις. ευρώ. Ενώ ο στόχος του Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για επιστροφές 358 εκατ. ευρώ, τελικώς οι επιστροφές περιορίστηκαν στα 242 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστροφές φόρου, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των θεσμών καθώς συμπεριλαμβάνονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η έκθεση των θεσμών που κατατέθηκε στο Euroworking Group προκειμένου να αποδεσμευτεί για την Ελλάδα η δόση των 2,8 δις. ευρώ αναφέρει ότι εκτός από τις βεβαιωμένες επιστροφές φόρου που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει ύψους 1,439 δις. ευρώ, υπάρχουν σε εκκρεμότητα και επιστροφές φόρου ύψους 1,58 δις. ευρώ η επεξεργασία των οποίων όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Μένει να φανεί αν ύστερα από τη δημοσίευση αυτού του στοιχείου μέσω της έκθεσης των θεσμών, θα υπάρξει πίεση προς την ελληνική πλευρά για επιτάχυνση της διαδικασίας ξεκαθαρίσματος των επιστροφών φόρου, ή αν αυτό το στοιχείο θα χρησιμοποιηθεί από τους θεσμούς για να αμφισβητηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας για το 2016.

· Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ έχουν πάει ικανοποιητικά στο 9μηνο υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 318 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα δεν υπήρχε η «τρύπα» από την κατανάλωση των πετρελαιοειδών, η υπέρβαση του στόχου θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Το ζητούμενο για τους επόμενους μήνες είναι βέβαια το αν θα υπάρξουν επιπτώσεις και από την κατανάλωση των καυσίμων η οποία βαίνει μειούμενη αλλά και από τη μείωση των συναλλαγών που καταγράφεται αμέσως μετά την καλοκαιρινή περίοδο. Σε πρόβλημα για τον φετινό προϋπολογισμό έχει αρχίσει να εξελίσσεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (αλλά και ο ΦΠΑ) στα καπνικά προϊόντα καθώς μετά την αποθεματοποίηση του Μαίου και του Ιουνίου που έφερε υπερ-εισπράξεις, στους επόμενους μήνες παρατηρήθηκε τρύπα στα έσοδα κάτι που φαίνεται να συνεχίζεται (περίπου 86 εκατ. ευρώ ήταν το άνοιγμα μόνο τον Σεπτέμβριο).

· Ισχυρό στήριγμα για τον φετινό προϋπολογισμό έχει αποτελέσει ο φόρος των επιχειρήσεων καθώς ήδη οι εισπράξεις έχουν ξεπεράσει κατά 346 εκατ. ευρώ τον στόχο. Αντίθετα, στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι εισπράξεις είναι οριακά πάνω από τον στόχο, παρά τα νέα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάιο (αύξηση παρακράτησης φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης). Τον Νοέμβριο θα υπάρξει άλλο ένα κρίσιμο τεστ για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με την καταβολή της 3ης δόσης ύψους ενός δις. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 20:55

Ένωση Τραπεζών: Θα υπολειτουργούν την Πέμπτη πολλά υποκαταστήματα - Να τηλεφωνείτε πριν μεταβείτε

Τι αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων την Πέμπτη σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

67 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 36 ΩΡΕΣ 26 Ιαν 2022 | 13:34

Υπουργείο Εργασίας: Κανονικά λειτουργεί η Επιθεώρηση Εργασίας για την υποδοχή καταγγελιών από εργαζομένους

Κανονικά λειτουργούν κανονικά οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, για υποδοχή καταγγελίων από εργαζομένους.

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 26 Ιαν 2022 | 12:33

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για την εκ νέου υποβολή αιτήσεων

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει, μέχρι την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 12:15

Ο χορός των δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό - Τον Απρίλιο ο νέος διαχειριστής για τα επόμενα 25 χρόνια

Όταν στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Ιαν 2022 | 11:20

Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα μικραίνουν τις συσκευασίες για να μην αυξήσουν τις τιμές

"Βαρύ" το ενεργειακό κόστος για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

ΑΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 11:03

Κακοκαιρία "Ελπίς": Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι 4 Φεβρουαρίου για τις πληγείσες περιοχές

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων προσφυγών, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων για τους πληγέντες κατοίκους και επιχειρήσεις της κακοκαιρίας "Ελπίς"

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 26 Ιαν 2022 | 10:09

Αρχίζει γαϊτανάκι ευθυνών για το κλείσιμο της Αττικής Οδού - Τι θα επικαλεστεί η εταιρεία για την κυκλοφορία των φορτηγών

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει η επίσημη τοποθέτηση της διοίκησης της Αττικής Οδού για τα όσα συνέβησαν με τον εγκλωβισμό δεκάδων οδηγών για πάνω από 22 ώρες, στον αυτοκινητόδρομο.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 25 Ιαν 2022 | 20:29

Διευκρινίσεις για τις αργίες - Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά την Τρίτη και την Τετάρτη

Από τον κρατικό Προϋπολογισμό η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Ιαν 2022 | 14:02

Premia Properties: Με υπερκάλυψη κατά 2,04 φορές ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ

Η έκδοση προσέλκυσε πλήθος επενδυτών και συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα την υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 2,04 φορές.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 24 Ιαν 2022 | 13:03

Επίδομα θέρμανσης: Παρατείνεται έως τις 15 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022.

ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 24 Ιαν 2022 | 12:36

Θα έχουμε διακοπές ρεύματος;- Πόσο έτοιμος είναι ο ΑΔΜΗΕ να αντιμετωπίσει τον χιονιά

Το σύστημα ενισχύθηκε με τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα αντέξει τον χιονιά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Ιαν 2022 | 09:18

Νέος ΕΝΦΙΑ: Αυτές είναι οι δύο βασικές αλλαγές

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ με τον οποίο θα φορολογηθούν περισσότεροι από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκεται η επιτροπή του υπ. Οικονομικών.