Χωρίς ανάσα: Φόροι 4,2 δισ. το μήνα ως το τέλος του έτους

Παρά το γεγονός ότι υπολείπεται ουσιαστικά ένα τρίμηνο για το τέλος του έτους, θα πρέπει να εισπραχθούν αποκλειστικά από φόρους κοντά στα 16,8 δισ.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Χωρίς ανάσα: Φόροι 4,2 δισ. το μήνα ως το τέλος του έτους

Μηνύματα αισιοδοξίας για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού εκπέμπει η κυβέρνηση επικαλούμενη τα στοιχεία του 8μηνου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, τα φορολογικά έσοδα του 8μηνου έκλεισαν με υπέρβαση 364 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου παρά το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε ακόμη η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Το αν είναι δικαιολογημένη ή όχι η αισιοδοξία, θα φανεί μέσα στις επόμενες 96 ημέρες που μας χωρίζουν μέχρι το τέλος του έτους. Παρά το γεγονός ότι υπολείπεται ουσιαστικά ένα τρίμηνο για το τέλος του έτους, θα πρέπει να εισπραχθούν αποκλειστικά από φόρους κοντά στα 16,8 δις. για να κλείσει ο προϋπολογισμός ή 4,2 δις. ευρώ ανά μήνα. Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με αυτό που έχει εισπράξει το δημόσιο –πάντοτε ανά μήνα- κατά το πρώτο 8μηνο.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ θα δοθεί αύριο και μεθαύριο καθώς για πρώτη φορά φέτος θα συμπέσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για τη μαζικότερη μεταφορά φορολογουμένων στις τράπεζες που έχει γίνει φέτος καθώς θα πρέπει να πληρώσουν:

1. 3,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που θα πρέπει να καταβάλλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και...

2. 6,2 εκατομμύρια που θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Τον Ιούλιο, που ήταν επίσης κρίσιμος μήνας, τα έσοδα δεν πήγαν καλά. Απόκλιση έναντι του στόχου, καταγράφηκε και τον Αύγουστο στα φορολογικά έσοδα αλλά αποδόθηκε από το υπουργείο στον ΕΝΦΙΑ. Αυτοί οι δύο διαδοχικοί μήνες υστέρησης στα φορολογικά έσοδα έναντι των στόχων ήταν που συμπίεσαν το μαξιλάρι από τα 730 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει στο τέλος Ιουνίου, στα 364 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε δύο μήνες χάθηκε το μισό «μαξιλάρι» που είχε σχηματιστεί στο πρώτο εξάμηνο και ενώ τα δύσκολα είναι όλα μπροστά.

Η εικόνα για τα φορολογικά έσοδα θα ήταν πολύ χειρότερη στο 8μηνο αν δεν είχε αποδώσει η φοροεπιδρομή στις επιχειρήσεις οι οποίες προς το παρόν δείχνουν να ανταποκρίνονται στα πρόσθετα φορολογικά βάρη.

Μήνα με τον μήνα, επιβεβαιώνεται η πληροφορία που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών να έχει βεβαιώσει φόρους μαμούθ στις κερδοφόρες εταιρείες οι οποίοι ξεπερνούν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόσθετο ποσό προήλθε και από την αύξηση του συντελεστή στο 29% αλλά και από την αυξημένη προκαταβολή φόρου. Καλύτερα από τους στόχους φέρονται να πηγαίνουν και τα έσοδα από τον ΦΠΑ κάτι που θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα αν είναι συγκυριακό λόγω καλοκαιριού ή όχι.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 8μηνου, εμφανίστηκε μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό που είχε σχηματιστεί μέχρι και τον Ιούλιο (2,771 δις. ευρώ στο 8μηνο έναντι 2,676 δις. ευρώ τον Ιούνιο). Για να καταγραφεί όμως αυτή η αύξηση χρειάστηκε:

1. Να υπάρξει νέο «ψαλίδισμα» των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού. Η περικοπή έναντι του στόχου, έφτασε στο 8μηνο στα 2,546 δις. ευρώ έναντι 2,396 δις. ευρώ τον Ιούλιο. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό.

2. Να συγκρατηθούν οι επιστροφές φόρου καθώς διατέθηκαν τον Αύγουστο μόλις 186 εκατ. ευρώ, περίπου 122 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο που είχε μπει για τον συγκεκριμένο μήνα.

Και οι δαπάνες που έχουν παγώσει μέχρι στιγμής στερώντας 2,54 δις. ευρώ από την αγορά αλλά και οι επιστροφές φόρου θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους κάτι που σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί δραστικά. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να παραμείνει μέχρι τέλους πλεόνασμα της τάξεως των 1-1,2 δις. ευρώ, λίγο πάνω από τον μνημονιακό στόχο των 900 εκατ. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΗ 24 Σεπ 2020 | 08:04

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης λόγω "Ιανού", ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και εκπαίδευση

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων και τη στήριξη των πληγέντων από τον Ιανό.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Σεπ 2020 | 07:51

Πρωτοφανής ανταπόκριση στο πρόγραμμα "Γέφυρα": Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ημέρα – Ζητείται παράταση

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" ξεπέρασαν αισίως τις 110.000 σε μια πρωτοφανή ανταπόκριση για πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων πράσινων και κόκκινων.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 23 Σεπ 2020 | 07:41

Η "καυτή πατάτα" του ΕΝΦΙΑ, η "ταξική" διάσταση και η πρόταση του Στέφανου Μάνου

Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η αγορά ακινήτων, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στα "ρετιρέ" αλλά και μεγάλες αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2020 | 12:30

Ξεπέρασε και τον Βελόπουλο η Τζάκρη: Ο Μητσοτάκης είναι... άπατρις και διεθνιστής

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό επεφύλαξε η θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντάς τον άπατρι και διεθνιστή.

22 Σεπ 2020 | 11:50

Σταϊκούρας: Αντέχουμε και δεύτερο lockdown - Τον Οκτώβριο η πρώτη "διπλή" δόση ΕΝΦΙΑ

Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η "ΛΙΣΤΑ" 22 Σεπ 2020 | 09:24

Παράταση στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ - Το φορολογικό ημερολόγιο των επόμενων ημερών - Τι πληρώνουμε και πότε

Οι πληρωμές και οι προθεσμίες των επόμενων ημερών. Οι υποχρεώσεις στην εφορια μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στην... παράταση ο ΕΝΦΙΑ.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 21 Σεπ 2020 | 11:42
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20 Σεπ 2020 | 09:50

Και ο μήνας θα’ χει…9 για τον ΕΝΦΙΑ – Όλος ο κατάλογος με τις φορο-υποχρεώσεις του επόμενου 10ημέρου

Εκτός από τις πληρωμές, οι τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν και πολλές υποχρεώσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ 19 Σεπ 2020 | 08:32

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αποσταλλούν τα ειδοποιητήρια - Τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Η ημερομηνία αποστολής των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ και τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Η ΑΑΔΕ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 18 Σεπ 2020 | 07:49

Μειώσεις τελευταίας στιγμής έως και 22% στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες – Ποιοι είναι οι τυχεροί σε 16 περιοχές [πίνακας]

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης νέες αντικειμενικές αξίες σε 16 περιοχές της χώρας.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΠΛΗΣ ΔΟΣΗΣ 17 Σεπ 2020 | 08:01

ΕΝΦΙΑ: Στην... παράταση η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης – Πότε θα έρθουν τα εκκαθαριστικά

Η τελική εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν αναμένεται να γίνει τελικώς ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΤΟ ΕΙΧΕ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Σεπ 2020 | 22:45

ΕΝΦΙΑ: Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάργησή του σε 28 ακριτικά νησιά

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν την κύρια κατοικία τους σε ακριτικά νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.200 κατοίκους

ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΩΝ 1.200 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 16 Σεπ 2020 | 16:02

ΕΝΦΙΑ: Αυτά είναι τα 28 ακριτικά νησιά που απαλλάσονται από τον φόρο

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών της χώρας.Δείτε τη λίστα.