Eμπλοκή με τους δανειστές, αναχωρούν χωρίς συμφωνία από την Αθήνα

Με αδιέξοδο «έκλεισε» η ολονύκτια διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών με τρία θέματα της ατζέντας να παραμένουν ανοικτά, μεταξύ αυτών τα εργασιακά.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Eμπλοκή με τους δανειστές, αναχωρούν χωρίς συμφωνία από την Αθήνα

Γεμάτο από σημεία διαφωνιών ειδικά στα μεγάλα θέματα της β’ αξιολόγησης όπως το εργασιακό αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2018 έμεινε το «κείμενο συμφωνίας» επί του οποίου διαπραγματεύτηκαν η ελληνική ομάδα και το «κουαρτέτο» από τη μια μετά τα μεσάνυχτα μέχρι περίπου τις 5:30 σήμερα το πρωί. Η ολονυχτία διαβουλεύσεων είχε ως στόχο η προγραμματισμένη για σήμερα διακοπή των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων να βρει τις δύο πλευρές με όσο το δυνατόν λιγότερα ανοικτά μέτωπα.

Ωστόσο, στο κυρίαρχο θέμα που είναι τα εργασιακά, η απόσταση παρέμεινε τεράστια ενώ ήδη κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να ομιλούν για θέματα που πρέπει να παραπεμφθούν στην «πολιτική διαπραγμάτευση». Ποιο ουσιαστικό από αυτά, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Η κυβέρνηση θα ήθελε να καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο για την περίοδο από το 2017 μέχρι το 2021 ωστόσο, το θέμα σκοντάφτει στην πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα κλιμάκια στην Αθήνα δήλωσαν αναρμόδια να διαπραγματευτούν επί του μείζονος αυτού ζητήματος και πλέον το θέμα παραπέμπεται να συζητηθεί στο Eurogroup μαζί με το θέμα του χρέους. Εκεί όμως οι συσχετισμοί δεν είναι υπέρ της Ελλάδας καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM έχουν ταχθεί από το καλοκαίρι κατά του να ξεκινήσει τώρα αυτή η συζήτηση

Ύστερα και από τον χθεσινό γύρο επαφών, αποφασίστηκε οι θεσμοί να συντάξουν νέο κείμενο – προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο και θα αποτυπώνονταν όλα τα σημεία συμφωνίας αλλά και τα ζητήματα που παρέμεναν ανοικτά μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν τόσο την Κυριακή όσο και χθες από τις 10 το πρωί.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν χθες το βράδυ ότι στόχος της ολονυχτίας θα ήταν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες, να αποχωρήσουν οι θεσμοί σήμερα, να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέσω ανταλλαγής e-mail και να αναζητηθεί η τελική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης, σε κάθε περίπτωση πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 28 Νοεμβρίου.

Πριν τον μεταμεσονύκτιο γύρο διαβουλεύσεων, τρία ήταν τα μεγάλα μέτωπα που παρέμεναν ανοικτά: το δημοσιονομικό (με το κενό των 600 εκατ. ευρώ στο οποίο επιμένουν οι θεσμοί για το 2018 καθώς δεν αναγνωρίζουν ότι θα αποδώσει το πρόγραμμα περιστολής δαπανών για τη συγκεκριμένη χρονιά), το εργασιακό αλλά και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο οποίο, παρά την πρόοδο για την οποία μίλησαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, άνοιξαν αρκετά ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο.

Μετά την ολονυκτία η εικόνα δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά. Κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για πρόοδο στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2018 (τις δύο πλευρές χωρίζουν 600 εκατ. ευρώ καθώς το κουαρτέτο δεν αναγνωρίζει την απόδοση του προγράμματος αξιολόγησης των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού) χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Όσον αφορά στα εργασιακά, παραμένει η επιμονή των ξένων στο να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην ισχύει η επεκτασιμότητα των επιχειρησιακών συμβάσεων σε κλαδικό επίπεδο και φυσικά, να προχωρήσουμε σε πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ή σε αύξηση του ορίου από το 5% μηνιαίως που είναι σήμερα για τις εταιρείες με περισσότερα από 150 άτομα προσωπικό, στο 10%.

Ανοικτό παρέμεινε το αίτημα που έβαλε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά για διανομή «κοινωνικού μερίσματος» μέσα στο 2016. Στο τραπέζι έχει πέσει σενάριο διανομής «δώρου Χριστουγέννων» στους χαμηλοσυνταξιούχους. Προφανώς δεν πρόκειται να δοθεί μια ολόκληρη σύνταξη αλλά ένα σαφώς μικρότερο ποσό καθώς οι προς διάθεση πόροι είναι περιορισμένοι και προέρχονται από την υπέρβαση που καταγράφεται στο πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς.

Με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ έναντι περίπου 0,5% που είναι ο μνημονιακός στόχος. Αυτό σημαίνει ότι έχει καταγραφεί υπέρβαση στο πλεόνασμα περίπου ένα δις. ευρώ ενώ από αυτά, μπορούν να διατεθούν σε έκτακτες εφάπαξ δαπάνες το 40% ή περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για τη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος των συναντήσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξε σύγκλιση και σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα. Τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα κλείσουν το δημοσιονομικό του 2018, στο οποίο σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, καθώς και την ενέργεια. Έκλεισε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για το οποίο δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές -απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι συζητήσεις για το εργασιακό θα συνεχιστούν. Πριν από το EWG της ερχόμενης Δευτέρας θα γίνει τηλεδιάσκεψη.

Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η θέση της κυβέρνησης παραμένει. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και 2020 πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup γιατί είναι η άλλη όψη του ίδιους νομίσματος: του χρέους. Πρέπει, λοιπόν, να συζητηθούν πλεονάσματα και χρέος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 24 Νοε 2020 | 16:53

ΟΑΕΔ: Προπληρωμή δώρου Χριστουγέννων και επιδομάτων από τις 7 Δεκεμβρίου

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 24 Νοε 2020 | 16:10

Στουρνάρας: Bιώσιμο έως το 2030 το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας

Ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως το χρέος της χώρας παραμένει βιώσιμο τουλάχιστον ως το 2030.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ 24 Νοε 2020 | 13:46

"Δώρο" Χριστουγέννων σε γιατρούς και νοσηλευτές προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Ο Γ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε την οικονομική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού πρώτης γραμμής.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ 24 Νοε 2020 | 12:30

Οικονομικό επιμελητήριο: Live η συζήτηση Στουρνάρα, Βενιζέλου, Τσακαλώτου για τα λάθη των Μνημονίων

Συμμετέχουν ο Γιάννης Στουρνάρας (Διοικητής της ΤτΕ), Χρήστος Σταϊκούρας (Υπουργός Οικονομικών), Ευκλείδης Τσακαλώτος (πρ. υπουργός Οικονομικών), Ευάγγελος Βενιζέλος (πρ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην υπ. Οικονομικών).

ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ 24 Νοε 2020 | 10:28

Βρούτσης: Από σήμερα η αύξηση των προσωρινών συντάξεων - Καταβολή αναδρομικών σε 65.251 συνταξιούχους

Σήμερα Τρίτη γίνεται η αύξηση των συντάξεων μαζί με την καταβολή αναδρομικών σε 65.251 συνταξιούχους.

ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 24 Νοε 2020 | 09:57

"Κούρεμα" φόρου 50% για όσους έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα - Φορολογικά κίνητρα από το ΥΠΟΙΚ

Προσκλητήριο με "κούρεμα" φόρων στους Έλληνες του εξωτερικού για να έρθουν στην Ελλάδα.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 24 Νοε 2020 | 09:43

Ενδιαφέρον της Βόρειας Μακεδονίας για συμμετοχή σε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην Αλεξανδρούπολη

Η Βόρεια Μακεδονία θέλει να συμμετάσχει στην ανέγερση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας από φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Νοε 2020 | 07:48

Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας από το νέο έτος - Αυτή είναι η νέα κλίμακα υπολογισμού

Αν η κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, παρέμενε αμετάβλητη, θα είχαμε σημαντική αύξηση των τελών κυκλοφορίας για όλα τα καινούργια οχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 19:48

Επιτροπή Πισσαρίδη: Ολόκληρη η έκθεση - Οι 20 προτάσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για την οικονομία

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια της επιτροπής Πισσαρίδη.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ 23 Νοε 2020 | 16:38

Κορονοϊός: Πόσο εμπιστεύονται οι καταναλωτές τις αγορές από σούπερ μάρκετ - Τι απαντά το ΙΕΛΚΑ

Το ΙΕΛΚΑ διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των αγορών στα σούπερ μάρκετ

ΑΝΑΚΟΙΝΩ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 23 Νοε 2020 | 16:38

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνονται σήμερα 420 εκατ. ευρώ σε 79.004 δικαιούχους

Ακόμη μία εκταμίευση στους λογαριασμούς των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο4 θα γίνει μέσα στην εβδομάδα.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΥΠΕΡΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ 23 Νοε 2020 | 15:27

Μέρισμα από το Υπερταμείο: 42,1 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο

Τα 41, εκατ. ευρώ φτάνει το μέρισμα που κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο το Υπερταμείο.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ 23 Νοε 2020 | 15:21