Eμπλοκή με τους δανειστές, αναχωρούν χωρίς συμφωνία από την Αθήνα

Με αδιέξοδο «έκλεισε» η ολονύκτια διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών με τρία θέματα της ατζέντας να παραμένουν ανοικτά, μεταξύ αυτών τα εργασιακά.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Eμπλοκή με τους δανειστές, αναχωρούν χωρίς συμφωνία από την Αθήνα

Γεμάτο από σημεία διαφωνιών ειδικά στα μεγάλα θέματα της β’ αξιολόγησης όπως το εργασιακό αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2018 έμεινε το «κείμενο συμφωνίας» επί του οποίου διαπραγματεύτηκαν η ελληνική ομάδα και το «κουαρτέτο» από τη μια μετά τα μεσάνυχτα μέχρι περίπου τις 5:30 σήμερα το πρωί. Η ολονυχτία διαβουλεύσεων είχε ως στόχο η προγραμματισμένη για σήμερα διακοπή των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων να βρει τις δύο πλευρές με όσο το δυνατόν λιγότερα ανοικτά μέτωπα.

Ωστόσο, στο κυρίαρχο θέμα που είναι τα εργασιακά, η απόσταση παρέμεινε τεράστια ενώ ήδη κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να ομιλούν για θέματα που πρέπει να παραπεμφθούν στην «πολιτική διαπραγμάτευση». Ποιο ουσιαστικό από αυτά, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Η κυβέρνηση θα ήθελε να καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο για την περίοδο από το 2017 μέχρι το 2021 ωστόσο, το θέμα σκοντάφτει στην πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα κλιμάκια στην Αθήνα δήλωσαν αναρμόδια να διαπραγματευτούν επί του μείζονος αυτού ζητήματος και πλέον το θέμα παραπέμπεται να συζητηθεί στο Eurogroup μαζί με το θέμα του χρέους. Εκεί όμως οι συσχετισμοί δεν είναι υπέρ της Ελλάδας καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM έχουν ταχθεί από το καλοκαίρι κατά του να ξεκινήσει τώρα αυτή η συζήτηση

Ύστερα και από τον χθεσινό γύρο επαφών, αποφασίστηκε οι θεσμοί να συντάξουν νέο κείμενο – προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο και θα αποτυπώνονταν όλα τα σημεία συμφωνίας αλλά και τα ζητήματα που παρέμεναν ανοικτά μετά τις διαβουλεύσεις που έγιναν τόσο την Κυριακή όσο και χθες από τις 10 το πρωί.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν χθες το βράδυ ότι στόχος της ολονυχτίας θα ήταν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες, να αποχωρήσουν οι θεσμοί σήμερα, να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέσω ανταλλαγής e-mail και να αναζητηθεί η τελική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης, σε κάθε περίπτωση πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 28 Νοεμβρίου.

Πριν τον μεταμεσονύκτιο γύρο διαβουλεύσεων, τρία ήταν τα μεγάλα μέτωπα που παρέμεναν ανοικτά: το δημοσιονομικό (με το κενό των 600 εκατ. ευρώ στο οποίο επιμένουν οι θεσμοί για το 2018 καθώς δεν αναγνωρίζουν ότι θα αποδώσει το πρόγραμμα περιστολής δαπανών για τη συγκεκριμένη χρονιά), το εργασιακό αλλά και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο οποίο, παρά την πρόοδο για την οποία μίλησαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, άνοιξαν αρκετά ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο.

Μετά την ολονυκτία η εικόνα δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά. Κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για πρόοδο στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2018 (τις δύο πλευρές χωρίζουν 600 εκατ. ευρώ καθώς το κουαρτέτο δεν αναγνωρίζει την απόδοση του προγράμματος αξιολόγησης των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού) χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Όσον αφορά στα εργασιακά, παραμένει η επιμονή των ξένων στο να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην ισχύει η επεκτασιμότητα των επιχειρησιακών συμβάσεων σε κλαδικό επίπεδο και φυσικά, να προχωρήσουμε σε πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ή σε αύξηση του ορίου από το 5% μηνιαίως που είναι σήμερα για τις εταιρείες με περισσότερα από 150 άτομα προσωπικό, στο 10%.

Ανοικτό παρέμεινε το αίτημα που έβαλε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά για διανομή «κοινωνικού μερίσματος» μέσα στο 2016. Στο τραπέζι έχει πέσει σενάριο διανομής «δώρου Χριστουγέννων» στους χαμηλοσυνταξιούχους. Προφανώς δεν πρόκειται να δοθεί μια ολόκληρη σύνταξη αλλά ένα σαφώς μικρότερο ποσό καθώς οι προς διάθεση πόροι είναι περιορισμένοι και προέρχονται από την υπέρβαση που καταγράφεται στο πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς.

Με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ έναντι περίπου 0,5% που είναι ο μνημονιακός στόχος. Αυτό σημαίνει ότι έχει καταγραφεί υπέρβαση στο πλεόνασμα περίπου ένα δις. ευρώ ενώ από αυτά, μπορούν να διατεθούν σε έκτακτες εφάπαξ δαπάνες το 40% ή περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για τη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος των συναντήσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξε σύγκλιση και σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα. Τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα κλείσουν το δημοσιονομικό του 2018, στο οποίο σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, καθώς και την ενέργεια. Έκλεισε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για το οποίο δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές -απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι συζητήσεις για το εργασιακό θα συνεχιστούν. Πριν από το EWG της ερχόμενης Δευτέρας θα γίνει τηλεδιάσκεψη.

Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η θέση της κυβέρνησης παραμένει. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και 2020 πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup γιατί είναι η άλλη όψη του ίδιους νομίσματος: του χρέους. Πρέπει, λοιπόν, να συζητηθούν πλεονάσματα και χρέος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ POTHEN.GR 06 Δεκ 2021 | 15:20

Πόθεν Έσχες: Εκπνέει στις 16 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

Όσοι οριστικοποιήσουν τη δήλωση Πόθεν Έσχες μέχρι την 16 Δεκεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα για έναν ακόμη μήνα, να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

06 Δεκ 2021 | 15:18

Φέτος στις γιορτές θα προσφέρουμε ένα δώρο υγείας και ευεξίας - Γιατί είναι πάνω από κάθε υλικό αγαθό

Τίποτα άλλωστε δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα δώρο που θα βοηθήσει συνολικά την καλή λειτουργία του οργανισμού.

1127 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Συντάξεις - Δέσμευση Χατζηδάκη: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει όσες εκκρεμούν έως το 2019

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι εκκρεμείς υποθέσεις των συντάξεων των ετών μέχρι το 2019, είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

ΝΕΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Ευρώ: Αλλάζουν μετά από 20 χρόνια τα χαρτονομίσματα - Στη "θεματική συμβουλευτική ομάδα" ο Κώστας Βαρώτσος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανασχεδιάσει τα χαρτονομίσματα του ευρώ

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ 06 Δεκ 2021 | 14:01

Επίδομα μητρότητας: Ψηφιακά από σήμερα - Καταργείται η προσέλευση στα υποκαταστήματα

Σε λειτουργία τίθεται σήμερα το ψηφιακό επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας). Η διαδικασία και οι πληρωμές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 06 Δεκ 2021 | 12:23

Ικανοποιημένοι οι 9 στους 10 οδηγοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Uber

Η Uber έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα τεχνολογίας που διευκολύνει 19 εκατομμύρια διαδρομές την ημέρα σε περισσότερες από 700 πόλεις σε 66 χώρες.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Δεκ 2021 | 12:08

ΕΛΣΤΑΤ: Έκρηξη ανάπτυξης με 13,4% στο γ΄ τρίμηνο του 2021

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 13,4% κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2022 06 Δεκ 2021 | 10:31

Εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να εξετάσει το Eurogroup

Συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Η Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 06 Δεκ 2021 | 09:47

ΟΑΕΔ: Από αύριο η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Χριστουγέννων

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 06 Δεκ 2021 | 09:46

Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητήριος μοχλός για υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών

Η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το πλαίσιο για την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της πραγματοποίησης έργων και επενδύσεων σε τομείς υψηλής προτεραιότητας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ (E-AUCTION) 06 Δεκ 2021 | 09:40

Κρίσιμη ημέρα για το "Μικρό Ελληνικό", το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου

Dimand και REDS "μονομαχούν" σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου για το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου, καθώς θα λάβει χώρα ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για την ανάδειξη του τελικού πλειοδότη.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΨΗ 06 Δεκ 2021 | 09:26

Ταμείο Ανάκαμψης: Η μεγάλη ευκαιρία και η μεγάλη πρόκληση

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 04 Δεκ 2021 | 15:10

"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ