"Ζεσταίνονται" οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Ερχεται κύμα γονικών παροχών

Η μεγάλη αύξηση των μεταβιβάσεων ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, που αναμένεται να εκτοξευτούν εξαιτίας των αλλαγών στις γονικές παροχές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 σε συνδυασμό με το νέο μέτρο που τίθεται σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου και προβλέπει τον μηδενισμό του φόρου για γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ έχουν εκτοξεύσει τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η μεγάλη αύξηση των μεταβιβάσεων ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες αναμένεται να εκτοξευτούν εξαιτίας των αλλαγών στις γονικές παροχές.

Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία, πραγματοποιούνταν περισσότερες από 500 μεταβιβάσεις ακινήτων και μάλιστα με ηλεκτρονικό τρόπο. Από την αρχή του έτους οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ακινήτων έχουν ξεπεράσει τις 120.000 εκ των οποίων περίπου 75.000 αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι μεταβιβάσεις και να ξεπεράσουν σε απόλυτο αριθμό τις μεταβιβάσεις όχι μόνο του 2020 αλλά και του 2019. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο έτος οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ανέβαλαν τις επενδύσεις τους φοβούμενοι την επόμενη μέρα. Διατήρησαν λοιπόν τη ρευστότητα τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πανδημία και τις αντικειμενικές αξίες.

Η αύξηση των αγοραπωλησιών φαίνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται αύξηση της τάξης του 36% στα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) από τους φόρους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Συγκεκριμένα μόνο τον Ιούνιο μόνο τα έσοδα από πωλήσεις διαμερισμάτων, καταστημάτων κ.λ.π. αυξήθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, από τις μεταβιβάσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων το Δημόσιο εισέπραξε 8,18 εκατ. ευρώ, έσοδα τα οποία είναι αυξημένα κατά 95% σε σχέση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Η αύξηση των μεταβιβάσεων αναμένεται να ενταθεί από την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες για περιουσία έως 800.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αρκετοί σπεύδουν καθώς από την 1η Ιανουάριου 2022 τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες κυρίως στις περιοχές όπου οι τιμές της εφορίας σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Διαβάστε Επίσης

Ποιοι πρέπει να επισπεύσουν τις μεταβιβάσεις

Όσοι διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία και η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους αυξάνεται από το νέο έτος συνεπεία των νέων αντικειμενικών αξιών έχουν κάθε λόγο να επισπεύσουν τη μεταβίβαση των ακινήτων τους στα παιδιά τους. Και αυτό καθώς μπορεί η αξία της περιουσίας να ξεπεράσει το όριο των 800.000 και να πληρώσουν φόρο στο ελληνικό δημόσιο με συντελεστή 10%. Επίσης, στις περιοχές που οι τιμές ζώνης αυξάνονται σημαντικά το νέο έτος, οι μεταβιβάσεις θα ακριβύνουν καθώς αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν κατοικίες σε αυτές τις περιοχές και επιθυμούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους στα παιδιά ή στα εγγόνια είναι προτιμότερο να γίνει τώρα. Αντίθετα στις περιοχές που οι αξίες μειώνονται οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιμένουν το νέο έτος. Ένα από τα αγκάθια του νέου μέτρου που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου, από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Τι αλλάζει σε γονικές παροχές και δωρεές

-Από την 1η/10/2021 αυξάνεται από 150.000 σε 800.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα και για δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Πάνω από το αφορολόγητο αυτό θα ισχύει συντελεστής φόρου 10%.

- Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία και συγκεκριμένα αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, χρήματα.

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 08:32

Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως... 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεσίτες τονίζουν ότι αυτά που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ 8,37% 20 Νοε 2021 | 17:20

Ακίνητα: Μεγάλη αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων - Τα στοιχεία για Αττική και Θεσσαλονίκη

Για τα διαμερίσματα παλαιότητας, η αύξηση είναι επίσης μεγάλη, αλλά ηπιότερη σε σχέση με τα νεόδμητα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 18 Νοε 2021 | 12:54

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - Φρένο σε πετρέλαιο και βενζίνη - Οι χρονιές "σταθμοί"

Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Νοε 2021 | 08:27

Ακίνητα: Η εκρηξη ενοικίων φέρνει νέα γενιά αγοραστών - Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εμφανίζει η αγορά διαμερισμάτων αποδεικνύοντας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της ευνόησαν τον κλάδο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 06 Νοε 2021 | 12:27

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ - Στους λογαριασμούς του ρεύματος o λογαριασμός για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο – Χαμηλότερος ο φόρος για τους περισσότερους

31 Οκτ 2021 | 10:58

Ακίνητα: Οι τράπεζες εγκρίνουν 7 στις 10 αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο - "Οδηγός" για όσους θέλουν να αγοράσουν σπίτι

Πήρε μπροστά μετά απο μια δεκαετία η αγορά ακινήτων με τις τράπεζες να δίνουν το πράσινο φως στις αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο

28 Νοε 2021 | 21:58

Ολες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ έως τις 3 Δεκεμβρίου - Προκαταβολή σύνταξης Δεκεμβρίου και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 28 Νοε 2021 | 09:34

Τίτλοι τέλους για τα "Νησιά", το ιστορικό εστιατόριο που αγαπούσε η Βουγιουκλάκη και μάγεψε Ντενέβ, Μελίνα, Κέιτζ, Καλατράβα

Παρέλαση διασήμων και αστέρων του Χόλιγουντ από το εστιατόριο "Νησιά" - Tότε που επικρατούσε το αδιαχώρητο

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2022 28 Νοε 2021 | 09:09

Ρέτσος: Ο τουρισμός φέτος προσέθεσε 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ - Ανησυχία με αφορμή τις μεταλλάξεις

Αισιοδοξία για το 2022 αλλά και ανησυχία με αφορμή τις μεταλλάξεις

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 27 Νοε 2021 | 09:57

Ανοδικές τάσεις στις τιμές ακινήτων - Σε ποιες περιοχές είναι απλησίαστα

Η ανοδική τάση στις τιμές ακινήτων θα συνεχιστεί; Αφορά όλες τις περιοχές; Εάν όχι, ποιες θα έχουν μεγαλύτερη άνοδο;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΒΑΡΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 26 Νοε 2021 | 20:56

Wall Street: Βουτιά εξαιτίας της μετάλλαξης από την Μποτσουάνα - Η χειρότερη Black Friday τα τελευταία 50 χρόνια

Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 20:06

Πετρέλαιο: "Βουτιά" πάνω από 10% εξαιτίας της νέας μετάλλαξης "Μποτσουάνα" που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έρχεται μαζί με την βουτιά που καταγράφει η Wall Street σήμερα, μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής κορονοϊού