Ζεστό χρήμα 3 δισ. μέσα στον Δεκέμβριο: Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη διάσωση των Χριστουγέννων

Υπό τη σκιά της ύφεσης, τα μέτρα για να σωθεί ο τζίρος του Δεκεμβρίου. "Ζεστό χρήμα" άνω των 3 δισ. ευρώ ενόψει Χριστουγέννων.

χρημα

Επιχείρηση "σώστε τα Χριστούγεννα" από την κυβέρνηση με "ζεστό χρήμα" άνω των 3 δισ. ευρώ. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και οι εξειδικεύσεις αυτών από τους αρμόδιους υπουργούς, έχουν οικονομικό υπόβαθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους σημαντικότερους μήνες της χρονιάς με συνολικό τζίρο -από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας- της τάξεως των 25-30 δισ. ευρώ. Αν η πανδημία συγκρατηθεί με τα περιοριστικά μέτρα του Νοεμβρίου και καταστεί εφικτό να διασωθεί μεγάλο μέρος του Χριστουγεννιάτικου τζίρου, η ύφεση θα καταστεί εφικτό να διατηρηθεί κάτω από το 10%. Το να συγκρατηθεί η ύφεση στο 8,2% που αναγράφει και ο προϋπολογισμός, με τις δυσκολίες που θα προκαλέσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα, φαντάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο.

Μέτρα για να σωθεί ο τζίρος του Δεκεμβρίου

Για να στηριχτεί ο τζίρος του Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση με τα συναρμόδια υπουργεία θα δρομολογήσουν την υλοποίηση πολλών μέτρων στις αρχές του μήνα ώστε με το τέλος της νέου τύπου καραντίνας στο τέλος Νοεμβρίου, να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ρευστότητα στην αγορά.

Πώς θα συγκεντρωθεί το ποσό των 3 (τουλάχιστον) δισ. ευρώ; Με την ταυτόχρονη υλοποίηση των ακόλουθων μέτρων μέσα σε διάστημα λίγων ημερών:

1. Θα εκταμιευτούν τα 900 εκατ. ευρώ της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής μέτρο που μετατρέπεται από "δάνειο" σε επιδότηση και μάλιστα σε ποσοστό 50%.

2. Θα δοθούν αναδρομικά τρεις επιδοτήσεις για τα στεγαστικά δάνεια που θα επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ. Οι καταβολές θα ξεκινήσουν από το τέλος Νοεμβρίου, οι επιδοτήσεις θα φτάνουν στο 90% της δόσης που πληρώνει ο καθένας και τα χρήματα θα δοθούν μαζεμένα για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

3. Θα καταβληθούν τα χρήματα για το νέο επίδομα θέρμανσης. Η υπουργική απόφαση θα βγει μέσα στον Νοέμβριο και τα 92 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί θα δοθούν υπό μορφή προκαταβολής μέσα στον Δεκέμβριο σε περίπου 600.000 νοικοκυριά.

4. Μεγάλη ένεση ρευστότητας προγραμματίζεται μέσω των δύο επιπλέον επιδομάτων ανεργίας αλλά και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βρεθούν από την Τρίτη σε καθεστώς αναστολής.

5. Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα χρήματα στους κληρονόμους των συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά. Είναι 170.000 άτομα και το ποσό θα προσεγγίσει τα 160-170 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016. Οι αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών, θα γίνουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 07 Οκτ 2021 | 23:27

Σενάρια για έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα - Ποιες κατηγορίες θα το λάβουν

Σκέψεις στην κυβέρνηση να διευρυνθούν οι κατηγορίες φετινών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα δοθεί διπλό, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 11 Οκτ 2021 | 08:43

Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος - Από τι εξαρτάται η μείωση μέσω της επιδότησης

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 09 Οκτ 2021 | 09:12

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης πάνω από 500 ευρώ και ποιοι θα πάρουν 100 ευρώ - Αναλυτικοί πίνακες

Το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι - Τα ακριβή ποσά για τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ 08 Οκτ 2021 | 12:35

Μέτρα στήριξης: Επίδομα 100 έως 750 € για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο - 18 € τον μήνα για ρεύμα

Πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κυβέρνηση. Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται. Το ποσό θα λάβουν πάνω από ένα εκατ. άτομα.