Ζεστό χρήμα 330 εκατ. ευρώ στην εστίαση με 4 προγράμματα: Πρώτες ύλες, συσκευές, πάγια και επιστρεπτέα

Τέσσερα διαφορετικά προγράμματα στήριξης θα "τρέξουν" για την εστίαση. Η κυβέρνηση φέρνει 330 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα.

Τέσσερα διαφορετικά προγράμματα στήριξης θα "τρέξουν" για την εστίαση προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους πελάτες τους - και κυρίως τους τουρίστες- μόλις ανοίξει η αγορά. Το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση φέρνει 330 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα στο ταμείο των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να αγοράσουν πρώτες ύλες.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά στην απόκτηση συσκευών καθαρισμού αέρα προκειμένου αυτές να λειτουργούν στους κλειστούς χώρους (σ.σ για τους ανοικτούς χώρους τρέχει ακόμη το πρόγραμμα επιδότησης για την απόκτηση θερμαντικών σωμάτων) ενώ το τρίτο πρόγραμμα θα είναι αυτό της επιδότησης των παγίων δαπανών που θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το… καρέ των παρεμβάσεων θα συμπληρωθεί με την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα δώσει επίσης ζεστό χρήμα -50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις - προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων που καταγράφηκαν κατά το 1ο τρίμηνο του 2021 με την ενίσχυση να φτάνει ακόμη και στα 100.000 ευρώ. Έτσι, συνολικά, ένα μεγάλο εστιατόριο θα μπορεί να εισπράξει κρατικό χρήμα ακόμη και άνω των 200.000 ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες - θα εξαρτηθεί από την απώλεια του τζίρου του μέσα στην πανδημία- για να μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά όταν οι υγειονομικοί θα ανάψουν το πράσινο φως.

Τα διαφορετικά προγράμματα στήριξης, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ενισχύονται περισσότερο όσοι έκοβαν αποδείξεις πριν ξεσπάσει η πανδημία. Για το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, κριτήριο είναι το ύψος του τζίρου του 2019. Όσοι λοιπόν δεν έκοβαν αποδείξεις και εμφάνιζαν μειωμένα έσοδα, θα δουν τώρα και την κρατική ενίσχυση να συρρικνώνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Κριτήριο για την συμμετοχή στην 7η φάση θα είναι η μείωση των εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με το πρώτο δίμηνο του 2020 (τα έσοδα του πρώτου διμήνου θα πολλαπλασιάζονται επί τρία δεύτερα για να γίνεται σωστά η σύγκριση). Όσο λοιπόν μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή στο πρώτο δίμηνο, τόσο μικρότερη θα είναι η ενίσχυση που θα δοθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα προγράμματα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε η εστίαση να είναι σε θέση να βάλει μπροστά τις μηχανές σε δύο εβδομάδες εφόσον αυτό επιτραπεί. Για να συμβεί αυτό, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς των θερμαντικών σωμάτων ώστε να υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας σε εξωτερικούς χώρους. Πριν από το Πάσχα, θα δοθούν τα χρήματα της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα έχει ανώτατο πλαφόν ενίσχυσης ανά επιχείρηση τα 100.000 ευρώ και θα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις με απώλειες εσόδων άνω του 20%.

Τον Μάιο, η εστίαση θα εισπράξει πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Καθώς θα αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας για την αγορά πρώτων υλών που ανακοινώθηκε χθες -η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Μαίου - και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα ενίσχυσης των παγίων δαπανών. Με το πρώτο πρόγραμμα οι εταιρείες θα ενισχύονται για να αγοράσουν πρώτες ύλες και με το δεύτερο πρόγραμμα θα αποζημιώνονται για τις πάγιες δαπάνες που έκαναν μέσα στο 2020 και οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλα προγράμματα ενίσχυσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 22 Απρ 2021 | 11:03

Βασιλακόπουλος: Με την ανοιχτή εστίαση θα μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης - Πρέπει να προσέξουμε το Πάσχα

Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης και το Πάσχα να μειώσουν τις συναντήσεις από σπίτι σε σπίτι.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Απρ 2021 | 10:04

Σαρηγιάννης: Πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης - Αναζωπύρωση της πανδημίας μετά το τέλος Μαΐου

Ο Δ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης - Σωστό το μέτρο απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό - Προέβλεψε αναζωπύρωση της πανδημίας μετά το τέλος Μαΐου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Απρ 2021 | 09:56

Γεωργιάδης για εστίαση: Δεν είναι υποχρεωτικό να ανοίξουν όλοι 3 Μαΐου - Δεν θα χρειάζεται SMS

Πότε θα δοθούν τα χρήματα για την επανεκκίνηση της εστίασης. Τι θα γίνει με τα εμπορικά κέντρα και το μήνυμα του για τους εμβολιασμούς.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 22 Απρ 2021 | 09:37

Παυλάκης: Οδηγία State Department να μην έρθουν διακοπές στην Ελλάδα οι Αμερικανοί - Ανησυχητικά υψηλά τα κρούσματα

Τι είπε ο Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με τις αποφάσεις για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις του ανοίγματος της κοινωνίας στην πανδημία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ 22 Απρ 2021 | 09:19

Εστίαση: Ενστάσεις των επαγγελματιών - "Πρόωρο" το άνοιγμα στις 3 Μαΐου, λένε

Με εκκρεμότητες και ενστάσεις ανεβάζει ρολά ο κλάδος της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.

ΛΗΞΗ LOCKDOWN 22 Απρ 2021 | 07:22

Οδικός χάρτης 24 ημερών για τη λήξη των μέτρων: Τι ανοίγει, πότε και πώς - Δεύτερο Πάσχα με περιορισμούς

Τι θα ισχύσει για το πασχαλινό τραπέζι, την εστίαση, τα σχολεία και για την λειτουργία των εκκλησιών. Αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ 21 Απρ 2021 | 15:19
ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 21 Απρ 2021 | 14:14

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των ειδικών: Ανοίγει η εστίαση στις 4 Μαΐου - Οχι στις μετακινήσεις εκτός νομού για το Πάσχα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ειδικοί προκρίνουν το άνοιγμα της εστίασης μια βδομάδα νωρίτερα από τις 10 Μαΐου.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 21 Απρ 2021 | 13:13

Γεραπετρίτης για Πάσχα: Τα μέτρα θα είναι αυστηρά, ειδικά στα διόδια

Αναφερόμενος και στο άνοιγμα της εστίασης, o κ. Γεραπετρίτης είπε ότι πρόθεση είναι μετά το Πάσχα "να διοχετεύσουμε τους πολίτες κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 21 Απρ 2021 | 09:36

Παγώνη: Πρέπει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους - Εχουν δίκιο οι νέοι να αντιδρούν

"Έχουμε νέους που διασωληνώνονται και δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα γιατί οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί", είπε η κ. Παγώνη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 21 Απρ 2021 | 07:20

Το σχέδιο Μητσοτάκη για άνοιγμα στις 14 Μαΐου - Έως αύριο το διάγγελμα για "Πάσχα στην πόλη"

Πιθανότατα την Πέμπτη - εκτός απροόπτου - ο πρωθυπουργός με διάγγελμα του θα αναφερθεί στα επόμενα βήματα και για την απόφαση για "Πάσχα στην πόλη".

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 20 Απρ 2021 | 13:25

Γιατί η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι λένε όχι στο "Πάσχα στο χωριό": Αυτοί είναι οι δύο λόγοι

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης και γι' αυτό προκρίνει την απόφαση για "Πάσχα στην πόλη".

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΛΟΥ 20 Απρ 2021 | 10:11

Ο Μπέος... λοιμωξιολόγος: Κουράστηκε ο κοσμάκης, ανοίξτε την εστίαση [βίντεο]

"Κουράστηκε ο κοσμάκης. Συνέχεια λέμε για την άλλη εβδομάδα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του", είπε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.