Ζεστό χρήμα στην αγορά και μείωση πλεονασμάτων το "αντίδοτο" για τον κορονοϊό

Στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ουσιαστικά αποφασίστηκε να βρεθούν τρόποι ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά.

Σε έμμεση μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ από φέτος θα μεταφραστούν τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που προετοιμάζει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως "ασπίδα" στις οικονομικές συνέπειες που επιφέρει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ουσιαστικά αποφασίστηκε να βρεθούν τρόποι ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά τόσο μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Το ενδιαφέρον πλέον εντοπίζεται στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη Πέμπτη (12/03) όπου και αναμένεται να ληφθούν μέτρα νομισματικής πολιτικής –ουσιαστικά προεξοφλείται η μείωση επιτοκίων- αλλά και στη συνεδρίαση στο Eurogroup στις 16 Μαρτίου όπου –μετά και την εξειδίκευση των μέτρων που αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του EWG- αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης για τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Ουσιαστικά, από όλες τις πλευρές –Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά ΔΝΤ που έσπευσε να ανακοινώσει φθηνά ή και άτοκα δάνεια για τις χώρες μέλη του με τα σοβαρότερα προβλήματα- επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα ότι "θα πέσει χρήμα στην αγορά" προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό στην οικονομία.

Μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια

Όπως προανήγγειλε και χθες ο Μάριο Σεντένο – επικεφαλής του Eurogroup- ουσιαστικά οι χώρες σχεδιάζουν να επικαλεστούν την πρόβλεψη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για δημοσιονομικές αποκλίσεις σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν από τις κυβερνήσεις. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, δεν θα συνυπολογίζονται στον ορισμό του πλεονάσματος.

Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι το λεγόμενο "κατά πρόγραμμα" πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί πρακτικά να μειωθεί κάτω από το 3,5% χωρίς η Ελλάδα να θεωρηθεί ότι αθετεί τα συμφωνηθέντα. Η έκταση που θα μπορεί να λάβει η δημοσιονομική απόκλιση, αναμένεται να συνδεθεί με την εξάπλωση του κορονοϊού και τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στο ΑΕΠ της κάθε χώρας. Έτσι, όσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση στις οικονομίες της Ευρωζώνης, τόσο μεγαλύτερα θα είναι και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δίδονται για να τονωθεί με ρευστό η αγορά.

Οι συνέπειες στον τουρισμό

Στο οικονομικό επιτελείο στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Η προσοχή, εστιάζεται στις συνέπειες που θα έχει η εξάπλωση του ιού στον τουρισμό –ήδη καταγράφονται ακυρώσεις για το δίμηνο Απριλίου-Μαίου και λιγότερες για την καλοκαιρινή περίοδο- αλλά και στις εξαγωγές που αυτή τη στιγμή είναι και οι δύο πηγές πρόσθετης ανάπτυξης για τη χώρα. Αύριο, ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο του 2019 και εκτιμάται ότι η περυσινή χρονιά θα κλείσει με ένα ποσοστό υψηλότερο του 2%.

Αυτό σημαίνει ότι και η πιθανή κρίση λόγω κορωνοϊού θα μας βρει με μεγαλύτερες "αντοχές". Το ίδιο συμβαίνει και σε δημοσιονομικό επίπεδο (σ.σ το 2019 φαίνεται να κλείνει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4%) αλλά και σε επίπεδο διαχείρισης του δημοσίου χρέους όπου υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας με τα περισσότερα από 32 δις. ευρώ διαθεσίμων που εξασφαλίζει στην Ελλάδα την πολυτέλεια να μην χρειάζεται να καταφύγει στις αγορές για δανεισμό μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ 01 Ιουν 2020 | 18:47

Κορονοϊός: Τέσσερις θάνατοι και δύο νέα κρούσματα, στους 179 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.918 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΤΑΜ 01 Ιουν 2020 | 17:45

Οι νέες αεροπορικές οδηγίες: Ποιοι επιβάτες θα μπαίνουν σε καραντίνα και ποιοι θα εξαιρούνται

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με σειρά αεροπορικών οδηγιών ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις

01 Ιουν 2020 | 17:37

Στήριξη σε έως 1,175 εκατ. μισθωτούς φέρνει το νέο πακέτο επιδότησης εργασίας και αναστολής συμβάσεων

Έως και 1,175 εκατομμύρια μισθωτοί εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο πακέτο "ενίσχυσης της απασχόλησης" που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή.

01 Ιουν 2020 | 17:35

Oxford Economics: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα σημειώσει τη μεγαλύτερη εκτόξευση στην Ευρωζώνη το 2021-2024

To Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί, θα προσφέρει μια σημαντική δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνει η Oxford Economics.

ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «SENSORS» 01 Ιουν 2020 | 16:30

Κορονοϊός: Ανίχνευση σε μόλις τρία λεπτά - Νέος κυτταρικός βιοαισθητήρας από Έλληνες ερευνητές

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του το Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 01 Ιουν 2020 | 14:45

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα νησιά, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού

Στο επίκεντρο η υγειονομική κάλυψη στα νησιά.

ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ 01 Ιουν 2020 | 14:36

Κορονοϊός: Κατέληξε 70χρονη στο "ΝΙΜΤΣ", στους 178 οι νεκροί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη γυναίκα είχε μεταφερθεί στο "ΝΙΜΤΣ" από την κλινική "Ταξιάρχαι" στο Περιστέρι.

ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 01 Ιουν 2020 | 14:12

Θεσσαλονίκη: Δεν άνοιξαν ούτε τα μισά ξενοδοχεία - Κλειστά τα περισσότερα άνω των 50 κλινών

Με το 40% των κλινών της πόλης έγινε η επανεκκίνηση της σεζόν για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 01 Ιουν 2020 | 14:06

Κορονοϊός - Γραβάνης: Πόσο κοντά στο εμβόλιο είναι οι επιστήμονες - Τι συμβαίνει με τα φάρμακα

"Στην αρχή είχαμε την αίσθηση ότι πρόκειται για μια λοίμωξη του αναπνευστικού", είπε.

ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 01 Ιουν 2020 | 12:07

Οδηγίες για τη σωστή εκτίμηση των αποτελεσμάτων από τα τεστ αντισωμάτων

Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον SARS-CoV-2 έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 01 Ιουν 2020 | 12:07

Le Figaro - Αφιέρωμα στην Αθήνα: Η Ακρόπολη μας περιμένει- Με πλεξιγκλάς για τον κορονοϊό

Στο ρεπορτάζ της η "Le figaro" φιλοξενεί δηλώσεις της αρχαιολόγου και ξεναγού, Αγγελικής Μάνσολα.

Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 01 Ιουν 2020 | 11:44

Κεραμέως: Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία

"Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο" είπε η υπουργός Παιδείας.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 01 Ιουν 2020 | 11:08