Follow us

«Ζήσε Μάρτη» και βλέπουμε για την άφιξη του Κουαρτέτου

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι τα εμπόδια θα έχουν αρθεί ώστε το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα να περάσει από τη Βουλή μέσα στο Μάρτιο.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
«Ζήσε Μάρτη» και βλέπουμε για την άφιξη του Κουαρτέτου

Από εβδομάδα σε εβδομάδα μετατίθεται η ημερομηνία άφιξης του «κουαρτέτου» στην Αθήνα. Οι 10 ημέρες της διακοπής των διαπραγματεύσεων έγιναν ήδη τρεις εβδομάδες και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα γίνουν… μήνας.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, και μετά από τις παρεμβάσεις που έγιναν σε πολιτικό επίπεδο, φαίνεται να συμφωνήθηκε η επάνοδος των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα. Όσον αφορά στους επικεφαλής, επόμενη πιθανή ημερομηνία άφιξης φαίνεται να είναι η 29η Φεβρουαρίου κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου από τον Μάρτιο στην καλύτερη περίπτωση. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι τα εμπόδια θα έχουν αρθεί ώστε το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα να περάσει από τη Βουλή μέσα στο Μάρτιο και πριν από το Πάσχα των καθολικών.

Για την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των συζητήσεων, τοποθετήθηκε ότι τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ αντίστοιχο μήνυμα προέκυψε και από τη τριμερή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα. Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους δανειστές να ζητούν συνεχώς στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα προωθούμενα μέτρα από την κυβέρνηση. Το ίδιο έγινε και χθες το βράδυ με τους υπουργούς να βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και να ανταλλάσσουν στοιχεία με τους «θεσμούς».

Εμπλοκή με το ασφαλιστικό

Οι συνεχείς εξαγγελίες όμως, ειδικά στο ασφαλιστικό, προκαλούν καθυστερήσεις. Ακόμη και σήμερα, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι προθέσεις του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών καθώς το ένα σενάριο διαδέχεται το άλλο. Μετά την εξαγγελία για εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες όμως θα ισχύσουν για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς όχι όμως και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ήρθαν οι υποσχέσεις για μισές εισφορές και για τους αγρότες. Κάθε παροχή όμως που ανακοινώνει η κυβέρνηση, κοστίζει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει γίνει σαφές το πώς ακριβώς θα καλυφθεί η τρύπα.

Μάλιστα, οι μειώσεις εσόδων που αναμένεται να προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δανειστές επιμένουν στην αναγκαιότητα να υπάρξει περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων.

Αγκάθι τα κόκκινα δάνεια

Οι γνωρίζοντες τα όσα συζητούνται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, επισημαίνουν πάντως ότι το μεγάλο πρόβλημα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης δεν θα είναι το ασφαλιστικό ή τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που θα ανακοινωθούν αλλά το θέμα των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση πιέζεται να υποχωρήσει ώστε το σύνολο των κόκκινων δανείων να μπορούν να μεταβιβαστούν στις 8-10 εταιρείες διαχείρισης υποχρεώσεων οι οποίες έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αναλάβουν δράση. Η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει –εξαιρώντας τα δάνεια από την πώληση- τουλάχιστον τα νοικοκυριά και έτσι επιμένει όχι μόνο για την εξαίρεση των δανείων που έχουν δοθεί με ενέχυρο την πρώτη κατοικία αλλά και στα καταναλωτικά δάνεια, τουλάχιστον αυτά που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

Το σύνολο των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αναμένεται πλέον να περάσουν με έναν νόμο. Σε αυτόν θα ενσωματωθούν το νέο ασφαλιστικό, οι φορολογικές διατάξεις αλλά και οι τελευταίες παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 12 Μαϊ 2022 | 10:25

Πανελλήνιες 2022: Με αυτά τα μέτρα θα γίνουν οι εξετάσεις - Μάσκες αλλά όχι τεστ

Αναλυτικά όλα τα μέτρα με τα οποία θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες 2022.

ΕΝΤΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΩΝ 600 ΕΥΡΩ 11 Μαϊ 2022 | 10:41

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Όλες οι κατοικίες για το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουν εκπτώσεις στο ρεύμα

Δεν είναι εύκολο να παρεμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 06 Μαϊ 2022 | 13:36

ΠΑΣΟΚ για τις υπουργικές ανακοινώσεις για το ρεύμα: Καθυστερημένα τα μέτρα και απροσδιόριστα για το κόστος

"Τα επιδόματα δίνουν μια μικρή ανάσα αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί από την ατολμία και την απραξία του όλο το προηγούμενο διάστημα", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ για τον πρωθυπουργό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 06 Μαϊ 2022 | 08:32

Τα νέα μέτρα 3,2 δισ. ευρώ για το ρεύμα - Τον Ιούνιο η αναδρομική επιστροφή του 60% των επιβαρύνσεων

Οι παρεμβάσεις στο ρεύμα θα απορροφήσουν το 70-80% της αύξησης του κόστους, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων φτάνει τα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο της χρονιάς.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 06 Μαϊ 2022 | 07:36

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Ούτε λέξη για την αναδρομική επιστροφή χρημάτων

Στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπήρξε αναφορά στην επιστροφή του 60% των πρόσθετων κυρώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

ΣΤΗ Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 06 Μαϊ 2022 | 07:29

Νέα μέτρα για το ρεύμα: Στις 8:30 η εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς

Το περίγραμμα των παρεμβάσεων σε τέσσερα πεδία για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 05 Μαϊ 2022 | 21:04

ΚΙΝΑΛ: Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στο παρελθόν μαζί με μια επιδοματική πολιτική

Το ΚΙΝΑΛ επιμένει στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας,

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Μαϊ 2022 | 08:04

Τα μέτρα για φθηνότερο ρεύμα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Μεγαλύτερες επιδοτήσεις και πλαφόν στην τιμή χονδρικής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 04 Μαϊ 2022 | 17:51

Πεκίνο: Αυστηρότερα μέτρα για να μη γίνει η πόλη "Σανγκάη" - Στήνονται οδοφράγματα, κλείνουν δεκάδες σταθμοί του Μετρό [Εικόνες]

Στην εφαρμογή αυστηρότερου πρωτοκόλλου για τον περιορισμό του COVID-19 προχωρά και το Πεκίνο - Επεκτείνονται τα μέτρα σε πολλούς δημόσιους χώρους

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 04 Μαϊ 2022 | 14:01

Λογαριασμοί ρεύματος: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα στήριξης - Ισως και αύριο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Το εθνικό σχέδιο στήριξης για τις αυξήσεις του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί αύριο. Τα σενάρια που εξετάζονται.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 04 Μαϊ 2022 | 10:27

Πλεύρης: Την 1η Ιουνίου οι αποφάσεις για τις μάσκες - Καμία υποχώρηση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Την 1η Ιουνίου θα αποφασιστεί σε ποιες περιπτώσεις θα διατηρηθεί η χρήση μάσκας, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 03 Μαϊ 2022 | 22:01

"Κλειδώνουν" τα μέτρα στήριξης για τις τιμές του ρεύματος - Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου για τις παρεμβάσεις στις τιμές ρεύματος - Ανακοινώσεις μέχρι το Σαββατοκύριακο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΤ 03 Μαϊ 2022 | 16:40

Κορονοϊός: Τέλος τα μέτρα στις τράπεζες για την είσοδο των πελατών - Υποχρεωτική μόνο η μάσκα

Συστήνεται ωστόσο η τήρηση των αποστάσεων, όσων θέλουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα με φυσική παρουσία.