Follow us

Απάντηση WWF στον Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο για την Παράκτια Ζώνη - "Την αντιμετωπίζει ως οικόπεδο για οικοδομική ανάπτυξη"

Το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία συζητήθηκε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με την κατάθεση απόψεων από κοινωνικούς φορείς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
παραλια

Πολλές αντιδράσεις και σοβαρές επιφυλάξεις για σειρά θεμάτων προκάλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τον αιγιαλό και την παραλία, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Στην κατάργηση του ελάχιστου πλάτους της ζώνης παραλίας και στο επίπεδο προστασίας των ακτών, σε περιοχές Natura, εστιάστηκαν οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις των κοινωνικών φορέων, κατά τη χθεσινή συζήτηση του σχεδίου νόμου στις επιτροπές της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές εισήχθη στη Βουλή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου οι νέες μισθώσεις που θα συναφθούν για τη φετινή περίοδο να διέπονται από τους νέους κανόνες αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων, το μέγιστο εμβαδόν της παραλίας που επιτρέπεται να παραχωρείται προς εκμετάλλευση και τη διασφάλιση απάτητων παραλιών όπου αυτό επιβάλλεται.

Πρόσφατα με κοινή τους ανακοίνωση 8 περιβαλλοντικές οργανώσεις (Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς) κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων, ότι με νομοσχέδιο εξπρές, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το, ήδη ανεπαρκές σε καιρό κλιματικής κρίσης, ελάχιστο όριο προστασίας των 30 μέτρων παραλίας, δηλαδή της αδόμητης ζώνης από το όριο του αιγιαλού

Απάντηση WWF στον Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο για την Παράκτια Ζώνη - "Την αντιμετωπίζει ως οικόπεδο για οικοδομική ανάπτυξη"

Η απάντηση της WWF στον Κ. Χατζηδάκη

Σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για το νομοσχέδιο για την παράκτια ζώνη, το WWF Ελλάς απαντά τα εξής:

Ο υπουργός αποκάλεσε "fake news” τις αντιδράσεις για την αύξηση της δόμησης στις παραλίες. Η αλήθεια είναι πως το νομοσχέδιο αυξάνει υπέρμετρα την οικοδομική πίεση στις παραλίες, καθώς από τον ορισμό της ‘παραλίας’ (άρθ. 3) εξαφανίζει την ήδη ανεπαρκή ζώνη πλάτους 30 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού στην οποία απαγορεύεται σήμερα η δόμηση.

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στις υποχρεώσεις της χώρας έναντι του διεθνούς και του ενωσιακού δικαίου. Το Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) στη Σύμβαση της Βαρκελώνης για τη Μεσόγειο έχει κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αποτελεί ενωσιακό δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα κυρώσει το Πρωτόκολλο ΟΔΠΖ. Βασική υποχρέωση που προβλέπει για τα συμβαλλόμενα μέρη το ΟΔΠΖ είναι ο καθορισμός αδόμητης ζώνης παραλίας που δεν μπορεί να έχει πλάτος μικρότερο των 100 μέτρων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι στην Ισπανία δεν υπάρχει ζώνη 150 μέτρων από τη θάλασσα, στην οποία απαγορεύεται η δόμηση. Η αλήθεια είναι πως η Ισπανία έχει από το 2011 κυρώσει το Πρωτόκολλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης. Όπως αναφέρουμε στις ανακοινώσεις μας, "σε έναν κόσμο που υφίσταται ολοένα και συχνότερα κλιματικές καταστροφές, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Ισπανία) εύλογα θεσπίζουν αδόμητες παράκτιες ζώνες που ξεκινούν από τα 100 μέτρα και φθάνουν μέχρι και στα 250 μέτρα από τον αιγιαλό, προωθώντας την απαιτούμενη προστασία των ακτών τους και αναγνωρίζοντας την κρίσιμη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”.

Ακριβώς επειδή η Ισπανία έχει ήδη βιώσει στο παρελθόν με τον χειρότερο τρόπο, τις καταστροφικές συνέπειες της αυθαίρετης δόμησης πάνω στο κύμα, τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τη σχετική με τις ακτές νομοθεσία της. Ειδικότερα, στον εθνικό της νόμο για την παράκτια ζώνη (Ley 22/1988, de 28 de julio, de Costas), περιέχει ξεκάθαρη πρόβλεψη αδόμητης ζώνης 100-200 μέτρων. Συγκεκριμένα:

Η προστατευτική ζώνη εκτείνεται σε μια περιοχή 100 μέτρων στην ενδοχώρα από το εσωτερικό όριο του αιγιαλού.

Η έκταση της ζώνης αυτής μπορεί να επεκταθεί από την Κρατική Διοίκηση, σε συμφωνία με την Αυτόνομη Κοινότητα και το αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι το μέγιστο όριο των επιπλέον 100 μέτρων, όταν αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της προστασίας, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του εν λόγω τμήματος της ακτής.

Υπό την ολοένα και εντονότερη απειλή της κλιματικής κρίσης, τα ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου, πλην Ελλάδας, εφαρμόζουν πολιτικές ολοένα αυστηρότερης προστασίας της παράκτιας ζώνης από τη δόμηση. Επενδύουν επίσης, σε στρατηγικές και δράσεις αποκατάστασης κρίσιμης σημασίας παράκτιων οικοσυστημάτων που έχουν υποβαθμιστεί από την έντονη και αλόγιστη τουριστική εκμετάλλευση και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κλιματικές καταστροφές. Στην Ελλάδα, η διαχείριση της παράκτιας ζώνης και των παραλιών μας συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο και νομοθετική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο την αντιμετωπίζει ως οικόπεδο για οικοδομική ανάπτυξη και οικονομική εκμετάλλευση.

παραια

Χατζηδάκης: Χρυσή τομή για ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο "Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές" χαρακτήρισε αβάσιμες τις τοποθετήσεις αναφορικά με τη δήθεν νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό, τις οποίες απέδωσε σε κακοπιστία, δογματισμό και στείρα αντιπολιτευτική διάθεση.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για "νεοφιλελεύθερους δράκους", που βρίσκονται στη φαντασία ορισμένων, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι αυτές οι αναφορές έγιναν και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, καταλογίζοντάς τους επιπολαιότητα.

Προκάλεσε δε τις οργανώσεις αυτές, αλλά και όσους διατυπώνουν ισχυρισμούς για νομιμοποίηση αυθαιρέτων να δηλώσουν ποιο άρθρο και ποια παράγραφος του σχεδίου νόμου προβλέπει κάτι τέτοιο. "Συγχαρητήρια στους νομικούς που κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα. Να μας πουν από πού προκύπτει η νομιμοποίηση και πού υπάρχουν αυτοί οι "δράκοι" τους οποίους επικαλούνται ορισμένοι φανατικοί. Ξεχνούν ότι η πολεοδομική νομοθεσία παραμένει ως έχει και πάντως δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Διαβάζω αβάσιμα σχόλια επί ενός ανύπαρκτου θέματος. Εν πάση περιπτώσει εγώ ο ίδιος ως υπουργός Περιβάλλοντος απέδειξα ότι δεν έχω καμία σχέση με τα αυθαίρετα", ανέφερε ο υπουργός. Απέρριψε δε τους ισχυρισμούς ότι στην Ισπανία υπάρχει ζώνη 150 μέτρων από τη θάλασσα στην οποία απαγορεύεται η δόμηση, καλώντας όσους το αμφισβητούν να δουν τις εικόνες στο διαδίκτυο.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και έδωσε παράλληλα απαντήσεις σε επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε πέρυσι και διερωτήθηκε αν αυτό είναι που θέλουν οι βουλευτές που διαφωνούν.

Παραλία

Οι βασικές ρυθμίσεις είναι:

Προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις "απάτητες παραλίες" και διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. "Αν ακούσουμε τις προτάσεις σας και περιμένουμε να γίνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες για να καθοριστούν οι απάτητες παραλίες, θα παραμείνει το περυσινό "λαμπρό” καθεστώς έως ότου δεήσουν οι μελετητές να κάνουν τις μελέτες. Τόση είναι η αγάπη σας για το περιβάλλον;", είπε ο υπουργός.

Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με ηλεκτρονική διαδικασία. "Σας αρέσει το "μπάχαλο" που επικρατούσε, που οι διαγωνισμοί γίνονταν όποτε ήθελε ο καθένας και οι παραχωρησιούχοι κατελάμβαναν προκαταβολικά το χώρο; Εγώ προτιμώ να υπάρχει τάξη στις παραλίες και ας ακούω την κριτική σας ότι οι διαγωνισμοί γίνονται από το υπουργείο και όχι από τους Δήμους. Κάποιοι Δήμοι συνεργάζονταν και άλλοι όχι και αφού πολλοί Δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντα τους προχωρούμε στην κεντρική εκτέλεση. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θέλουν οπωσδήποτε να διοργανώνουν τους διαγωνισμούς παρότι θα εισπράττουν τα ίδια χρήματα από το τίμημα", ανέφερε.

Θέσπιση νέων υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους και τους Δήμους για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία. "Για την ελεύθερη πρόσβαση θα μου πείτε ότι το προβλέπει το Σύνταγμα. Όμως για πρώτη φορά εισάγεται διοικητική κύρωση για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή", σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Πλαίσιο ελέγχων που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες. "Παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών, πέρυσι κάναμε 4500 ελέγχους και βρήκαμε 1750 παραβάσεις. Αυτό δείχνει και την ανάγκη να γίνει η παρέμβαση που κάνουμε. Έχουμε ήδη συνεννοηθεί με το πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να γίνονται έλεγχοι και με drones. Και σε αυτόν τον τομέα, αυτά που λέμε αυτά θα κάνουμε", τόνισε.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑ

Αυστηρότερες ποινές που φθάνουν μέχρι τη σφράγιση των επιχειρήσεων.

Σε σχέση με παρατηρήσεις, που διατύπωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

Για το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης, που αφορά την οριοθέτηση της παραλίας: είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πάντως η μη κύρωση δεν επιδεινώνει την κατάσταση.

Για τον ορισμό της παραλίας: επανέρχεται η ρύθμιση που ίσχυε το 2001 με νόμο του ΠΑΣΟΚ έως το 2019 οπότε με τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε πως δεν υπάρχουν παραλίες μικρότερες από 30 μέτρα! "Ας μην αφήνουμε δογματισμούς να οδηγούν σε ακρότητες και σε πλαίσια εκτός λογικής", ανέφερε.

Για τις προθεσμίες υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων: προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την πρώτη εφαρμογή το 2024 ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνουν οι διαγωνισμοί.

Για την έλλειψη προσωπικού στις Κτηματικές Υπηρεσίες: έχει υπογραφεί συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να αξιοποιηθούν μηχανικοί και δικηγόροι με συμβάσεις έως ότου γίνουν οι διαγωνισμοί από το ΑΣΕΠ και έχει υπάρξει συνεννόηση για αξιοποίηση των στελεχών της υπηρεσίας σε επίπεδο Περιφέρειας.

Για την εκμετάλλευση αρχαιολογικών χώρων: "Είναι άνω ποταμών! Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πάντοτε άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία. Ας μη διακινούμε πολιτικούς μύθους!", είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τις περιοχές Natura: προβλέπεται ειδικό καθεστώς με μικρότερο εμβαδόν παραχώρησης.

Για τα Δωδεκάνησα: δεν μπορεί να ισχύει διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί. Γενικά τα θέματα που δεν αφορούν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά σχετίζονται με το περιβάλλον και τη χωροταξία τα χειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο.

Διαβάστε Επίσης

Η ανακοίνωση των 8 περιβαλλοντικών οργανώσεων:

"Το ΥπΟικ καταργεί τη ζώνη παράκτιας προστασίας"

Είχε προηγηθεί η κοινή ανακοίνωση 8 περιβαλλοντικών οργανώσεων (Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς) οι οποίες κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση με νομοσχέδιο εξπρές, επιχειρεί να καταργήσει το, ήδη ανεπαρκές σε καιρό κλιματικής κρίσης, ελάχιστο όριο προστασίας των 30 μέτρων παραλίας, δηλαδή της αδόμητης ζώνης από το όριο του αιγιαλού.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους, "το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο "Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις” επιμένει να αντιμετωπίζει τους αιγιαλούς, τις όχθες ποταμών και λιμνών και τις παραλίες της χώρας σαν οικόπεδα προς "εμπορική αξιοποίηση". Την ίδια στιγμή, σε έναν κόσμο που υφίσταται ολοένα και συχνότερα κλιματικές καταστροφές, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Ισπανία) εύλογα θεσπίζουν αδόμητες παράκτιες ζώνες που ξεκινούν από τα 100 μέτρα και φθάνουν μέχρι και στα 250 μέτρα από τον αιγιαλό, προωθώντας την απαιτούμενη προστασία των ακτών τους και αναγνωρίζοντας την κρίσιμη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα όμως, μέσω του νομοσχεδίου αυτού, καταργεί και το ελάχιστο των 30 μέτρων, δίνοντας σήμα σε πράξεις οριοθέτησης παραλίας που επιτρέπουν δόμηση κυριολεκτικά πάνω στο κύμα!

Η συνεχής αγνόηση των πολύτιμων προστατευτικών υπηρεσιών που προσφέρει η υγιής και ελεύθερη από σκληρές υποδομές παράκτια ζώνη συνιστά μια πολλαπλά αποτυχημένη πολιτική, αφού δεν αγνοεί μόνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά θέτει σε άμεσο κίνδυνο και την ασφάλεια των πολιτών. Η επιστημονική γνώση, αλλά και το πρόσφατο παρελθόν έχουν δείξει πως η συνεχής υποβάθμιση της παράκτιας ζώνης μόνο δραματικές καταστροφές προκαλεί, καθώς επιφέρει και ανυπολόγιστο κόστος για την εθνική οικονομία από τις αποζημιώσεις που καλείται να καλύψει εκ των υστέρων."

Όπως επισημαίνουν οι οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις στα σχόλια που από κοινού υπέβαλαν στην απαράδεκτα μικρής διάρκειας διαβούλευση δεδομένου τόσο του μεγάλου όγκου, όσο και του τεχνικού περιεχομένου, το νομοσχέδιο δεν εισάγει μεταρρύθμιση για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του παράκτιου χώρου, ενώ απουσιάζουν κρίσιμες προβλέψεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (π.χ. δεν υπάρχει αναφορά σε άλλους φυσικούς ή ανθρωπογενείς κινδύνους που απειλούν την παράκτια και παρόχθια ζώνη, πλημμυρικούς κινδύνους κ.λπ.).

Το νομοσχέδιο εξαφανίζει επίσης, την απαγόρευση παραχώρησης των "μικρών αιγιαλών" (μήκος ή πλάτος μικρότερο των 5 μέτρων, ή έκταση μικρότερη των 150 τετραγωνικών), καθιστώντας ακόμα και αυτά τα πολύτιμα οικοσυστήματα διαθέσιμα προς ενδεχόμενη εμπορική εκμετάλλευση. Ακόμα και αυτές οι μικρές, απομονωμένες παραλίες, τώρα θα μπορούν να παραχωρούνται σε ξενοδοχεία.

Τέλος, σε άλλη μια προκλητική αγνόηση των υποχρεώσεων της χώρας για σεβασμό στο δίκαιο της ΕΕ, επιχειρείται δια νόμου επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, δίχως να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες δέουσας εκτίμησης της επίδρασης στη "Θαλάσσια Περιοχή Θράκης” (περιοχή Natura 2000) και δίχως να τηρούνται οι διαδικασίες της οδηγίας 2001/42/ΕΚ για τη στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στα λιγοστά θετικά του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής καταγγελιών για αυθαιρεσίες, δίχως όμως καμία διασφάλιση για άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών προς άμεση απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών. Περιπτώσεις όπως τα αυθαίρετα ενοικιαζόμενα στο παράκτιο δάσος του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά ή οι πολλαπλές και διαπιστωμένες αυθαιρεσίες σε παραλίες της Ίου και σε αμέτρητα άλλα πολύτιμα παράκτια και παρόχθια οικοσυστήματα της χώρας, είναι καταστάσεις που δεν φαίνεται να απασχολούν σοβαρά την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν, ως κατεπείγουσα εθνική πολιτική κλιματικής ανθεκτικότητας για τη χώρα, τα εξής:

* Άμεση κύρωση από τη χώρα μας του Πρωτοκόλλου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου, το οποίο προτάσσει ως μέτρο θεσμικής θωράκισης των ακτών τον ορισμό 100 μέτρων από την υψηλότερη χειμερινή ίσαλη γραμμή ζώνης στην οποία δεν επιτρέπεται η δόμηση. Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε άμεση συμμόρφωση με τις προβλέψεις αυτού, δεδομένου ότι αποτελεί ήδη ενωσιακό δίκαιο.

Διαβάστε Επίσης

* Αφαίρεση κάθε δικαιώματος ένταξης σε καθεστώς στήριξης από τον αναπτυξιακό νόμο και από τον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις επιχειρηματιών που αυθαιρετούν εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και καταπατούν παράκτια ή παρόχθια οικοσυστήματα.

* Ενίσχυση της ανεξαρτησίας και των διαθέσιμων πόρων του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, ώστε να είναι σε θέση να επεμβαίνει αποτελεσματικά σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών και να προβαίνει άμεσα στην απομάκρυνση παράνομων κατασκευών.

* Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας θέσπισης των μέτρων προστασίας και διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000 της χώρας με την έγκριση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και των σχεδίων διαχείρισης, και τη θέσπιση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων. Ημίμετρα όπως η επιλεκτική θέσπιση "απάτητων" παραλιών και άλλων οικοσυστημάτων μόνο συσκότιση των ευθυνών της Πολιτείας επιτυγχάνουν, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη και ντροπιαστική από τη χώρα μας αγνόηση της καταδικαστικής απόφασης του ευρωδικαστηρίου εις βάρος της Ελλάδας για παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία της φύσης.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΣΙΑΣ 14 Απρ 2024 | 12:55
12 Απρ 2024 | 20:06

Βουλή: Μόνο με τις ψήφους τις ΝΔ "πέρασε" το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ

Καταψήφισε το νομοσχέδιο η αντιπολίτευση - Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα στα επιμέρους άρθρα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 12 Απρ 2024 | 11:59

Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ

Ανοίγει ο δρόμος ώστε ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ 9Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ 10 Απρ 2024 | 18:13

Πακέτο μέτρων 870 εκατ. ευρώ για το 2025: Μείωση εισφορών και αύξηση συντάξεων - Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων - Οι εξαγγελίες του Κωστή Χατζηδάκη στον διευθυντή του Capital.gr, Σπύρο Δημητρέλη

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 09 Απρ 2024 | 20:25

Όλα όσα αλλάζουν στις παραλίες με τις αυθαίρετες κατασκευές- Πότε τετραπλασιάζεται το πρόστιμο

Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.

INSTAGRAM 08 Απρ 2024 | 10:18

Το μαγιό που επέλεξε η Κατερίνα Παπουτσάκη για το πρώτο της μπάνιο - Ολόσωμο και σέξι [εικόνες]

Η Κατερίνα Παπουτσάκη δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών στο Instagram όπου τη βλέπουμε να ποζάρει στην παραλία, με ένα στιλάτο surf suit.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ 05 Απρ 2024 | 10:37

Σε καλοκαιρινή διάθεση η Ελένη Μενεγάκη: Ποζάρει ξαπλωμένη στην παραλία με λευκό μπικίνι και σορτσάκι

Ξαπλωμένη στην παραλία με το μαγιό της και το τζιν σορτσάκι της η Ελένη Μενεγάκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 21 Μαρ 2024 | 13:17

Χατζηδάκης για τις αλλαγές στην Golden Visa: Το ακίνητο πρέπει να είναι άνω των 120 τ.μ. και να μην νοικιάζεται μέσω Airbnb

Ο Κωστής Χατζηδάκης για τις αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο Οικονομίας για την απόκτηση ακινήτου με το πρόγραμμα της Golden Visa

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Απρ 2024 | 13:09

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

"Χρέος μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα", τόνισε ο ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ 20 Απρ 2024 | 11:14

Στα 63,5 από 62 το όριο συνταξιοδότησης με 40ετία - Mελέτη βόμβα της Αναλογιστικής αρχής

Η σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο διάστημα 2027-2030.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 23:31

Standard & Poor’s: Διατήρησε το αξιόχρεο στο BBB-, αναβάθμισε το outlook σε θετικό

O οίκος είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου 2023.

ΕΚΤΕΝΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 19 Απρ 2024 | 22:49

Εγκώμια από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία: Στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ μετά από 10 χρόνια λιτότητας

"Η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση" λένε οι Times του Λονδίνου

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Απρ 2024 | 18:22

Οι πέντε βασικές αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις - Τι προβλέπεται για το πέναλτι πρόωρης εξόδου

Οδηγίες προς τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις.