Follow us

Αυτά είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φορολογήσει- Ποιοι δηλώνουν μεγάλα κέρδη, ποιοι ζημίες

Το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων πληρώνεται από τη μια στις 100 επιχειρήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Εργοστάσιο φρούτων

Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην δημοσιότητα, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 300.000 νομικά πρόσωπα και μοιράζονται κέρδη προ φόρων, συνολικού ύψους 14 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το ποσό αυτό αντλήθηκε από τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, οπότε θα χρειαστεί χρόνος (για την ακρίβεια περίπου μια διετία) για να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για το πώς κινήθηκε η κερδοφορία των εταιρειών μετά την πανδημία και –κυρίως- εν μέσω της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης.

Μπορούν σίγουρα όμως να γίνουν ορισμένες εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων που εισέπραξε το δημόσιο το 2022 ήταν αυξημένος κατά τουλάχιστον 37% συγκριτικά με το 2021, είναι βάσιμο να υποθέσει κάποιος ότι ανάλογα έχουν αυξηθεί και τα κέρδη.

Μεγάλη αύξηση στα έσοδα έχει καταγραφεί ήδη από τις δηλώσεις ΦΠΑ. Και αρκετές εταιρείες που ήδη έχουν ανακοινώσει τους ισολογισμούς τους, εμφανίζουν και πολύ σημαντική αύξηση κερδών. Ανεξάρτητα όμως από το συνολικό ύψος των κερδών (το οποίο μπορεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις να φτάσει και στα 17-18 δις ευρώ) αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία (και μάλιστα δεν αλλάζει από χρόνο σε χρόνο), είναι ο "χάρτης" του ελληνικού επιχειρείν.

Από τις περίπου 300.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (νομικά πρόσωπα δηλαδή, ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ, ΙΚΕ κλπ), οι 126.000, δηλαδή περίπου οι 4 στις 10, δεν έχουν κέρδη εδώ και πολλά χρόνια. Αν και εμφανίζουν πολύ υψηλά έσοδα (πάνω από 86 δις ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2021), συσσωρεύουν ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχος αριθμός επιχειρήσεων (περίπου 116.000) δηλώνουν καθαρά κέρδη έως 15.000 ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθεί και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, μένει ως εισόδημα ένα πολύ μικρό ποσό, αντίστοιχο με αυτό που εισπράττει ένας μισθωτός.

Υψηλά κέρδη (π.χ άνω των 600.000 ευρώ τον χρόνο) δηλώνουν λιγότερες από 3.000 επιχειρήσεις. Αυτές όμως, έχουν συγκεντρώσει πάνω από το 70% των συνολικών κερδών (τα 10 από τα 14 δις ευρώ με όρους του 2021) και το πιθανότερο είναι ότι μόλις ανακοινωθούν τα στοιχεία του 2022 θα προκύψει ακόμη μεγαλύτερη υπερσυγκέντρωση κερδών.

Διαβάστε Επίσης

Αυτό λοιπόν που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία –και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο δημόσιο διάλογο για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων- είναι το εξής:

1. Το 70-80% των συνολικών εισπράξεων του κράτους από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (πλέον έχουν ξεπεράσει τα 4,6 δις. ευρώ σε ετήσια βάση) εξαρτάται από μερικές εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες οι οποίες μάλιστα λειτουργούν σε συνθήκες παγκόσμιου φορολογικού ανταγωνισμού. Συνεπώς τυχόν έκτακτη φορολόγησή τους μπορεί να οδηγήσει είτε στην μετακόμισή τους εκτός Ελλάδος για να αποφύγουν την φορολογία, είτε σε απολυσεις προσωπικού, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στον διεθνή ανταγωνισμό.

2. Οι μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα είναι αυτές που προσφέρουν και υψηλότερους κατά κεφαλή μισθούς. Προκύπτει ξεκάθαρα από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ο οποίος συγκεντρώνει τις σχετικές πληροφορίες μέσω των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες. Τυχόν έκτακτή φορολόγησή τους μπορεί να έχει συνέπειες δηλαδή στους μισθούς και την απασχόληση.

3. Όπως είναι συγκεντρωμένα τα κέρδη, έτσι είναι συγκεντρωμένα και τα μερίσματα. Τα τελευταία αυξήθηκαν αισθητά το 2021 και το 2022 σε σχέση με το 2018 και το 2019 και αυτό αποδίδεται στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Σεπ 2023 | 12:17

Πώς και πότε θα αλλάξει η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών - Τα τρία σενάρια στο τραπέζι

To καθεστώς φορολόγησης ενός εκατομμυρίου αυτοαπασχολούμενων θα αλλάξει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Σεπ 2023 | 14:24

AirBnB: Συμφέρει να είμαι ιδιώτης ή να ανοίξω εταιρεία; - Η απάντηση ανάλογα με τα ακίνητα

Όποιος θέλει να διαθέτει περισσότερα από δύο ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, θα πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος, να ανοίξει δηλαδή… βιβλία

ΥΠΟΜΟΝΗ 18 Σεπ 2023 | 16:02

Ξεπαγώνουν οι 3ετίες: Ποιοι εργαζόμενοι ωφελούνται, πόσα χρήματα δικαιούνται και πότε θα τα πάρουν- Παραδείγματα

Τι σημαίνει πρακτικά για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το ξεπάγωμα των 3ετιών

ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ 17 Σεπ 2023 | 08:35

Κατώτατος μισθός: Έως και 1.174 ευρώ από τον Απρίλιο του 2024 - Τριπλή αύξηση για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Πώς και πόσο επηρεάζονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα από το ξεπάγωμα των τριετιών και την έκπτωση φόρου για γονείς.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ 16 Σεπ 2023 | 10:46

Ακριβό μου ελαιόλαδο: Έφτασε στα 170 ευρώ ο τενεκές - Γιατί εκτοξεύτηκαν οι τιμές του "πράσινου χρυσού"

"Πονοκεφάλος" οι τιμές του ελαιολάδου για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις εστίασης.

ΟΔΗΓΙΕΣ 15 Σεπ 2023 | 10:39

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Market Pass - 11+1 χρηστικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δικαιούχους

Δεν απαιτείται νέα αίτηση για όσους έχουν ήδη λάβει την ενίσχυση στους προηγούμενους κύκλους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Σεπ 2023 | 07:52

Πόσο θα μας κοστίσει η κακοκαιρία Daniel: Ντόμινο ανατιμήσεων στα τρόφιμα, τέλος τα επιδόματα, επιβολή "πράσινου" φόρου

Το κόστος της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel αφενός αποκαλύπτεται ημέρα με την ημέρα, αφετέρου αυξάνεται, καθώς οι συνέπειες λαμβάνουν διαστάσεις ντόμινο.

Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 14 Σεπ 2023 | 18:52

"Βόμβα" ακρίβειας στην τσέπη μας: Ανεβαίνουν τα πάντα ενώ κόβονται τα μέτρα στήριξης

"Πληγή" για το νοικοκυριό οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα - Πρόσθετο χτύπημα μετά την ακρίβεια, το κόψιμο των μέτρων στήριξης.

ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ 13 Σεπ 2023 | 12:19

Αλήθειες και ψέματα για τη βοήθεια 2,2 δισ. ευρώ της ΕΕ - Είναι φρέσκο χρήμα ή κονδύλια που έτσι κι αλλιώς δικαιούμασταν;

Θα πάρουμε ζεστό χρήμα ή ξαναμοιράζεται η ίδια πίτα; Εξαφανίζονται τα περιθώρια για μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας;

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 12 Σεπ 2023 | 11:32

Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για φυσικές καταστροφές - Ποιους θα αφορά

Στο τραπέζι βάζει η κυβέρνηση την υποχρεωτική ασφάλιση για περισσότερες κατηγορίες ακινήτων με στόχο να επιμεριστεί το κόστος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2024 10 Σεπ 2023 | 10:21

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ο "λογαριασμός" του Daniel - Μέσα στην εβδομάδα οι αιτήσεις για "πρώτη αρωγή" - Παγώνουν τα μέτρα για την ακρίβεια

Παγώνουν τα νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας λόγω δημοσιονομικού κόστους – Επιπτώσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού – Στον "αέρα" το προσχέδιο για το 2024

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 09 Σεπ 2023 | 07:59

Τι σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - Ενα καλό νέο για την Ελλάδα που υποφέρει

Πώς δεν επηρέασαν οι καταστροφές την αξιολόγηση της DBRS - Τα οφέλη και τα επόμενα βήματα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Σεπ 2023 | 12:24

Ανάπτυξη 2,7% για την Ελλάδα στο β’ τρίμηνο – Στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά

Με ένα από τα ισχυρότερα ποσοστά ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις αποσκευές του θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.