
Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην δημοσιότητα, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 300.000 νομικά πρόσωπα και μοιράζονται κέρδη προ φόρων, συνολικού ύψους 14 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.
Το ποσό αυτό αντλήθηκε από τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, οπότε θα χρειαστεί χρόνος (για την ακρίβεια περίπου μια διετία) για να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για το πώς κινήθηκε η κερδοφορία των εταιρειών μετά την πανδημία και –κυρίως- εν μέσω της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης.
Μπορούν σίγουρα όμως να γίνουν ορισμένες εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων που εισέπραξε το δημόσιο το 2022 ήταν αυξημένος κατά τουλάχιστον 37% συγκριτικά με το 2021, είναι βάσιμο να υποθέσει κάποιος ότι ανάλογα έχουν αυξηθεί και τα κέρδη.
Μεγάλη αύξηση στα έσοδα έχει καταγραφεί ήδη από τις δηλώσεις ΦΠΑ. Και αρκετές εταιρείες που ήδη έχουν ανακοινώσει τους ισολογισμούς τους, εμφανίζουν και πολύ σημαντική αύξηση κερδών. Ανεξάρτητα όμως από το συνολικό ύψος των κερδών (το οποίο μπορεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις να φτάσει και στα 17-18 δις ευρώ) αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία (και μάλιστα δεν αλλάζει από χρόνο σε χρόνο), είναι ο "χάρτης" του ελληνικού επιχειρείν.
Από τις περίπου 300.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (νομικά πρόσωπα δηλαδή, ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ, ΙΚΕ κλπ), οι 126.000, δηλαδή περίπου οι 4 στις 10, δεν έχουν κέρδη εδώ και πολλά χρόνια. Αν και εμφανίζουν πολύ υψηλά έσοδα (πάνω από 86 δις ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2021), συσσωρεύουν ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχος αριθμός επιχειρήσεων (περίπου 116.000) δηλώνουν καθαρά κέρδη έως 15.000 ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθεί και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, μένει ως εισόδημα ένα πολύ μικρό ποσό, αντίστοιχο με αυτό που εισπράττει ένας μισθωτός.
Υψηλά κέρδη (π.χ άνω των 600.000 ευρώ τον χρόνο) δηλώνουν λιγότερες από 3.000 επιχειρήσεις. Αυτές όμως, έχουν συγκεντρώσει πάνω από το 70% των συνολικών κερδών (τα 10 από τα 14 δις ευρώ με όρους του 2021) και το πιθανότερο είναι ότι μόλις ανακοινωθούν τα στοιχεία του 2022 θα προκύψει ακόμη μεγαλύτερη υπερσυγκέντρωση κερδών.
Αυτό λοιπόν που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία –και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο δημόσιο διάλογο για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων- είναι το εξής:
1. Το 70-80% των συνολικών εισπράξεων του κράτους από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (πλέον έχουν ξεπεράσει τα 4,6 δις. ευρώ σε ετήσια βάση) εξαρτάται από μερικές εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες οι οποίες μάλιστα λειτουργούν σε συνθήκες παγκόσμιου φορολογικού ανταγωνισμού. Συνεπώς τυχόν έκτακτη φορολόγησή τους μπορεί να οδηγήσει είτε στην μετακόμισή τους εκτός Ελλάδος για να αποφύγουν την φορολογία, είτε σε απολυσεις προσωπικού, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στον διεθνή ανταγωνισμό.
2. Οι μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα είναι αυτές που προσφέρουν και υψηλότερους κατά κεφαλή μισθούς. Προκύπτει ξεκάθαρα από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ο οποίος συγκεντρώνει τις σχετικές πληροφορίες μέσω των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες. Τυχόν έκτακτή φορολόγησή τους μπορεί να έχει συνέπειες δηλαδή στους μισθούς και την απασχόληση.
3. Όπως είναι συγκεντρωμένα τα κέρδη, έτσι είναι συγκεντρωμένα και τα μερίσματα. Τα τελευταία αυξήθηκαν αισθητά το 2021 και το 2022 σε σχέση με το 2018 και το 2019 και αυτό αποδίδεται στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr