Advertisement

Follow us

Αυτοί είναι οι αδικημένοι του φορολογικού νομοσχεδίου: Οι 4 αλλαγές- διορθώσεις της τελευταίας στιγμής

Το υπουργείο Οικονομικών "κλειδώνει" σήμερα τις αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο να το καταθέσει στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ένας αυτοαπασχολούμενος που έχει παιδί με αναπηρία και εκ των πραγμάτων απασχολείται λιγότερο μέσα στην ημέρα στη δουλειά του λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων, μπορεί να υπάγεται σε ολόκληρο το τεκμήριο; Αυτές οι ειδικές περιπτώσεις ελευθέρων επαγγλεματιών που μπορεί να αδικούνται από το τεκμαρτό εισόδημα, θα αντιμετωπιστούν με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που εξετάζει το επιτελείο του Κωστή Χατζηδάκη. Και οι περιπτώσεις πιθανών αδικιών είναι πολλές. Για παράδειγμα:

Πρέπει η οικονομική κατάσταση του συζύγου -δηλαδή το οικογενειακό εισόδημα- να λαμβάνεται υπόψη όταν μιλάμε για εφαρμογή του τεκμηρίου; Είναι "φοροφυγάς" αυτός που μοιράζεται τα εισοδήματα της οικογένειας; Γιατί πρέπει να θεωρείται ότι βγάζει το ετήσιο εισόδημα αυτού που αμείβεται έστω με τον κατώτατο μισθό, όποιος απασχολείται για 6-8 μήνες τον χρόνο;

Είναι πολλά τα "εποχικά" επαγγέλματα. Το σχολικό κυλικείο λειτουργεί μόνο για 8 μήνες τον χρόνο. Οι εκπαιδευτικοί με τα ιδιαίτερα μαθήματα δεν απασχολούνται για 12 μήνες τον χρόνο. Και οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις μπορεί να δουλεύουν σεζόν και όχι ολόκληρο τον χρόνο. Όσο για τον… κλαδικό τζίρο, πόσο δίκαιο μπορεί να είναι να εξαρτάται ο δικός σου φόρος από τι κάνουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου;

Καθώς απόψε το βράδυ ολοκληρώνεται η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, το υπουργείο Οικονομικών "κλειδώνει" σήμερα τις αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο να το καταθέσει στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Διπλός ο στόχος: Να αποκατασταθούν εξόφθαλμες αδικίες αλλά και να μην επηρεαστεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς τα 600 εκατ. ευρώ "καθαρά" έχουν ήδη συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσουν και τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και την αύξηση των δαπανών σε υγεία και παιδεία.

Η βασική αλλαγή που δρομολογείται έχει να κάνει με την δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος αν συντρέχει πραγματικός λόγος. Το ζητούμενο είναι να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο και να μην περιορίζεται σε περιπτώσεις όπως το να είναι κάποιος… φυλακισμένος, ή να νοσηλεύεται ή να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.

Προωθείται ως λύση η δυνατότητα αμφισβήτησης με το… αντάλλαγμα της υπαγωγής σε λίστα υποψηφίων για έλεγχο. Εκτιμάται άλλωστε ότι λίγοι θα είναι αυτοί που θα θελήσουν να μπουν σε διαδικασία να τους ξεσκονίσουν τα βιβλία, τα τιμολόγια αλλά και τις δαπάνες με ή χωρίς τιμολόγια, μόνο και μόνο για να αποφύγουν τον ελάχιστο φόρο του μαθηματικού τύπου.

Εκεί που αναμένεται να γίνουν διορθώσεις είναι:

1. Στο να αναγνωριστεί ότι ο εποχικά απασχολούμενος δεν μπορεί να υποχρεούται να εμφανίζει εισόδημα ίσο με τους 14 μισθούς του μισθωτού, ήτοι τουλάχιστον 10920 ευρώ. Θα μπει μειωτικός συντελεστής ανάλογα με τη δραστηριότητα.

2. Έχει τεθεί ανοικτά το θέμα του να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα. Είναι όμως μια παρέμβαση που πρέπει να μετρηθεί δημοσιονομικά.

3. Εκτός από την αναπηρία του ίδιου του αυτοαπασχολούμενου, θα συνυπολογίζεται και το αν υπάρχει τρίτο άτομο με αναπηρία εντός της οικογένειας το οποίο χρίζει φροντίδας.

4. Επανεξετάζονται οι συντελεστές προσαύξησης με βάση τον τζίρο της επιχείρησης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 25 Φεβ 2024 | 08:31

Στα επίπεδα του 2021 επιστρέφει η τιμή του ρεύματος – Ποια "βαρίδια" άφησε η κρίση

Έρχονται τιμολόγια ρεύματος από 6,7 -8,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα μέσα στον Μάρτιο.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ 23 Φεβ 2024 | 11:10

Πού και πώς αγοράζεις δικό σου σπίτι πληρώνοντας λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα

Τι γίνεται τώρα που μείναμε χωρίς "το Σπίτι μου" είναι το ερώτημα. Πώς αγοράζεις ακίνητο πληρώνοντας λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα.

ΜΕΓΑΛΗ Η "ΨΑΛΙΔΑ" 21 Φεβ 2024 | 10:23

Γιατί εκτοξεύεται η τιμή των αγροτικών προϊόντων: 0,80€ εισπράττει ο παραγωγός για την ντομάτα, 2€ η τιμή στο σούπερ μάρκετ

Στον κατάλογο των προϊόντων που φεύγουν χαμηλά από το χωράφι για να καταλήξουν πανάκριβα στο ράφι και οι ντομάτες. Ποια άλλα προϊόντα πληρώνουμε ακριβά.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑ 20 Φεβ 2024 | 12:09

Πώς παίρνουμε "μπόνους" χιλιάδων ευρώ όταν πληρώνουμε με κάρτα τεχνίτες, αισθητικούς, κομμωτές, ταξιτζήδες

Το όφελος για όσους πλήρωσαν με κάρτα ή μέσω λογαριασμού συγκεκριμένους επαγγελματίες θα αποτυπωθεί αυτόματα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

"ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ-ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ" 18 Φεβ 2024 | 13:34

Ανακαινίστε, νοικιάστε και πάρτε πίσω τα χρήματά σας σε λιγότερο από τρία χρόνια - Οι προϋποθέσεις του προγράμματος

Πώς θα δοθούν οι "επιταγές" 4.000 ευρώ για να ανακαινίσετε το σπίτι σας (Και τα μισά… μπροστά).

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 16 Φεβ 2024 | 10:51

Τα 60 προϊόντα που μπαίνουν στο "στόχαστρο" για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Εφιαλτική άνοδος +68% στο ελαιόλαδο

Το υπουργείο Ανάπτυξης, ρίχνει στο τραπέζι ακόμη ένα "χαρτί" στην προσπάθεια τουλάχιστον να ανακόψει τις νέες ανατιμήσεις σε αρκετά βασικά προϊόντα.

ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 15 Φεβ 2024 | 11:38

Έρχονται τιμολόγια ρεύματος φθηνότερα και από τα "αγροτικά" - Οι νέες τιμές σε πράσινα και κίτρινα

Ήδη ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους "έσπασε" το φράγμα των 10 λεπτών και προσφέρει σταθερό τιμολόγιο έξι μηνών με τιμή 9,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Φεβ 2024 | 10:29

Γιατί εξαφανίζονται τα μικρά διαμερίσματα: Λιγότερη διαθεσιμότητα έως και 40% - Ζητούν... 800 ευρώ για 54 τ.μ.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, τα μικρά διαμερίσματα με επιφάνεια έως και 80 τετραγωνικά μέτρα, "εξαφανίζονται" με ρυθμό που φτάνει ακόμη και στο 40%.

ΟΙ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ 12 Φεβ 2024 | 10:14

Το πρόβλημα στέγασης στην Ελλάδα: Τι συμβαίνει με τα κλειστά ακίνητα - "Λείπουν" πάνω από 200.000 σπίτια

Η προσπάθεια της κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στο να καταγραφεί το "στοκ" των κλειστών ακινήτων προκειμένου, στην πράξη πλέον, να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.

ΤΟ ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ 09 Φεβ 2024 | 11:59

Πόσα δηλώνουν οι αγρότες στην εφορία: Οι τρεις στους τέσσερις εμφανίζουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο

Τα αναλυτικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για την κατανομή του αγροτικού εισοδήματος είναι απογοητευτικά.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Φεβ 2024 | 12:17

Ποιοι είναι οι καλύτεροι εργοδότες στην Ελλάδα: Οι εταιρείες με τους μεγαλύτερους μισθούς

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις -οικογενειακές στην πλειοψηφία τους- δεν προσφέρουν στην Ελλάδα υψηλούς μισθούς, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Φεβ 2024 | 11:34

Αυτοί είναι σήμερα οι μισθοί στην Ελλάδα: Οι 7 στους 10 παίρνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ καθαρά

Μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνει λιγότερα από 600 ευρώ καθαρά. Οι 7 στους 10 έχουν τριψήφιο μισθό δηλαδή κάτω από 1000 ευρώ καθαρά.

24ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 05 Φεβ 2024 | 11:52

Πονοκέφαλος η ασφάλιση στα ακίνητα για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ: Τα προβλήματα, η αδιαφορία και οι αλλαγές

Λίγα 24ωρα μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τη δήλωση των ασφαλισμένων ακινήτων, η ανταπόκριση των ιδιοκτητών κρίνεται ως ιδιαίτερα "χαλαρή".